Cardul de sănătate nemulţumeşte medicii de familie

Articolul a fost vizualizat de 1,607 ori

Deşi autorităţile centrale au anunţat că distribuirea primului milion de carduri de sănătate va începe în luna septembrie, detaliile suplimentare rămân incerte. Medicii de familie spun că s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii şi au stabilit ca doctorii să lucreze, pe fragmente, pe Legea sănătăţii, urmând să transmită la Bucureşti modificările pe care le cred necesare. 

Medicii hunedoreni spun că au prea multă treabă la
cabinete ca să mai piardă timp şi cu formalităţile noi impuse de introducerea cardurilor de sănătate

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS), Mona Vasilescu, a confirmat că distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate va începe în septembrie. Potrivit acesteia, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital sau cronice şi acceptul pentru donarea de organe, se va face numai dacă posesorul cardului îşi va da acordul scris în acest sens în faţa medicului de familie. “Cardul va conţine, pe lângă nume şi prenume, un număr de asigurat, altul decât codul numeric personal. În plus, va avea un cip pe care vor fi trecute şi alte date medicale, toate opţionale”, afirmă Mona Vasilescu.

După completarea declaraţiei, medicul de familie va fi cel care va inscripţiona şi va activa pe cip, cel mai probabil cu ajutorul unor cititoare de card, datele pentru care pacientul îşi dă acordul. Tot medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare dată când pacientul va veni la cabinet. Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie nu doar la medicul de familie, ci şi la spital şi la farmacie. Cine nu va avea cardul de sănătate nu va putea beneficia de servicii medicale plătite de CNAS sau va trebui să achite contravaloarea serviciilor, chiar dacă este asigurat în sistemul public.

Costă doi euro şi este valabil 5 ani

Conform Legii sănătăţii (din 2006), cardul trebuia să fie introdus în urmă cu cinci ani, până la sfârşitul lui 2007. De curând, Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Potrivit proiectului, cardul va fi valabil cinci ani de la data emiterii, iar pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2012, data emiterii se va considera a fi 1 ianuarie 2013. Reprezentanta CJAS Hunedoara, Mona Vasilescu, a precizat că toate cardurile vor fi distribuite hunedorenilor înscrişi pe liste de instituţia pe care o reprezintă.

Cardul va include şi numărul de contact al unei persoane, în caz de urgenţă. “Acestea sunt informaţiile pe care le avem până în acest moment, detalii urmând să primim şi noi în perioada următoare. Din punctul meu de vedere, personal şi neoficial, preferabil ar fi ca pacienţii să îşi dea acordul pentru inscripţionarea datelor medicale amintite pe card pentru ca, în caz de urgenţă, medicii să poată vedea care este istoricul medical minimal al pacientului, grupa de sânge şi datele de contact ale unui aparţinător. În lipsa acestor informaţii cardul va confirma sau va infirma calitatea de asigurat în sistem a posesorului său”, explică reprezentanta CJAS Hunedoara. Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiţi de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligaţi să achite contravaloarea acestuia, în cazul în care vor cere unul nou. Mona Vasilescu precizează că judeţul Arad a fost desemnat pentru testarea cardului naţional, acesta urmând să fie funcţional din 1 ianuarie 2013.

“Suntem medici, nu funcţionari!”

Medicii de familie, în schimb, spun că nu sunt de acord ca informaţiile de pe card, cu un istoric minimal al afecţiunilor pacientului şi celelalte opţiuni aferente, să fie completate de ei, pentru că asta ar însemna şi mai multă birocraţie. “Ar însemna să facem muncă de funcţionari, nu de medici. De altfel, în 31 iulie ne-am întâlnit cu ministrul Sănătăţii, care ne-a promis că va ţine cont de toate observaţiile pe care le vom face. A rămas să lucrăm, pe bucăţele, pe Legea sănătăţii. «Voi scrieţi, iar apoi eu voi citi», ne-a spus ministrul, aşa că nu văd cum ar fi posibil ca sistemul să devină funcţional luna viitoare. Da, în luna septembrie, dar nu se ştie încă în luna septembrie a cărui an. Spun asta deoarece, pentru ca totul să meargă ca la carte, ar însemna ca în 15 august să fie cunoscute toate detaliile legate de modul de funcţionare a cardului, deşi noi încă mai lucrăm pe lege. Oricum, în cazul în care pacientul va refuza să fie completate datele referitoare la grupa sanguină, bolile cu risc vital sau cele cronice, singura utilitate a cardului va fi aceea de a atesta calitatea de asigurat”, precizează medicul Ana Aurelia Chiş-Şerban, preşedinta Societăţii de Medicină a Familiei pentru judeţul Hunedoara.

Doctoriţa adaugă că, deşi sistemul de funcţionare a cardului naţional încă stă sub semnul multor necunoscute, sistemul de prescriere a reţetelor electronice este facil şi plăcut. “De câteva zile am eliberat doar reţete electronice, pentru că am avut încă dinainte toate dotările necesare. Este un sistem uşor de folosit, care mie îmi place”, precizează medicul. Conform legii, cardul naţional urmează să devină funcţional pe platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic.

Tags: ,

About Ada Beraru