În următorii ani locuitorii din comuna Teliuc ar putea trăi exact ca la oraş. Administraţia locală are în derulare mai multe proiecte care presupun realizarea de sisteme de alimentare cu apă potabilă, canalizare şi staţii de epurare. În satele risipite soluţia rămâne construirea de puţuri şi fose.
Locuitorii comunei Teliuc vor putea să folosească în curând sistemul de canalizare al comunei. Până acum, reţeaua de canalizare a fost amenajată pe 80 la sută din străzile comunei în Teliucu Inferior, cu excepţia câtorva străzi, printre care Teilor, Prunilor şi Retezat. Primarul Daniel Pupeză spune că Teliucu Superior urmează să fie racordat la reţeaua de canalizare imediat ce autorităţile locale vor primi banii necesari de la Guvern. Valoarea totală a proiectului a fost de 3,8 milioane de lei, din care Primăria a primit 3,2 milioane.
„Până acum aproape am terminat lucrarea în Teliucu Inferior şi în Cinciş. Mai avem de executat lucrarea în Teliucu Superior, însă nu ştim când va fi finalizată. Dacă am primi toţi banii într-o singură tranşă, am reuşi să racordăm şi Teliucu Superior anul acesta. Aşa s-a întâmplat în timpul Guvernului Tăriceanu, când am primit 30 de miliarde într-un singur an. În 2011, în schimb, am primit un singur miliard, aşa că nu am putut să înaintăm prea mult cu lucrările”, explică primarul Daniel Pupeză. Pentru localitatea Frontul 2 autorităţile locale vor semna săptămâna viitoare un contract de finanţare în baza Măsurii 3.2.2., contract care include realizarea unei reţele de alimentare cu apă potabilă, a unui sistem de canalizare şi a unei staţii de epurare pentru satul amintit. În plus, proiectul presupune şi reabilitarea a trei cămine culturale, asfaltarea a patru kilometri de drum în satele Teliucu Inferior, Teliucu Superior şi Cinciş, dar şi construirea unei grădiniţe în centrul de comună.
La Izvoarele, puţuri şi fose
Mai mult, proiectul va permite şi achiziţionarea unei autovidanje pentru satul Izvoarele şi pentru zona de agrement Cinciş, valoarea totală a finanţării fiind de 2,5 milioane de euro. Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este prevăzut la doi ani de la demararea proiectului. „Acesta include şi construirea unei grădiniţe în vecinătatea şcolii generale, dar şi amenajarea unui loc de joacă şi a unui părculeţ. Am cuprins construirea grădiniţei în acest proiect, pentru că cei 60 de copii preşcolari din comună mergeau la grădiniţă într-o casă naţionalizată, care nu mai corespundea normelor tehnice. Imobilul respectiv nu va fi demolat, deoarece s-ar putea ca în viitor să fie reamenajat şi transformat într-un punct turistic de informare sau într-un centru de Internet”, menţionează primarul.
În localitatea Izvoarele, alcătuită din mai multe cătune cu case risipite, singura soluţie viabilă ar fi, susţin autorităţile, realizarea de puţuri şi fose. „La Izvoarele ar fi nevoie de vreo şase puţuri la cele 40 de case, cam câte cinci şase sau şapte case urmând să fie alimentate de la o asemenea sursă. Aici un sistem de alimentare cu apă şi canalizare nu ar merita investiţia, deoarece casele sunt amplasate la distanţe considerabile una de cealaltă. Pentru realizarea puţurilor am avea nevoie de două milioane de lei, însă acest proiect nu are cum să înceapă mai devreme de 2014. În cazul în care nu vom obţine banii pe un proiect cu finanţare europeană sau de la Guvern, urmează să asigurăm sumele necesare din fonduri proprii”, spune primarul din Teliuc. De curând, comuna are şi o staţie de epurare construită cu bani de la Ministerul Mediului. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.000.000 de lei, însă la co-susţinerea proiectului a contribuit şi Primăria Teliuc, cu o sumă reprezentând 15 la sută din valoarea investiţiei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.