Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,765 ori

“Seceta obligă Hidroelectrica să activeze din nou clauza majoră, a doua oară în mai puţin de un an”, scrie CityNews. Este o ştire pe care editorul a ales să o ilustreze cu o fotografie pe care presupun că a luat-o de pe site-ul Ghimpele.ro, unde am găsit varianta originală, la o rezoluţie mult mai mare şi mult mai clară. La distanţă de şase minute, pe CityNews dau peste o altă ştire, postată de altcineva, dar ilustrată cu exact aceeaşi poză. Ce au făcut cei de la CityNews ca să nu se prindă “cetitorul” că nu au poze cu Hidroelectrica? I-au dat un “flip horizontal” şi un “crop”, adică au întors-o “în oglindă” şi au decupat-o puţin ca să pară că-i “din alt film” şi au pus-o pe site. Uitaţi, dragii mei, vă ofer eu link-ul către fotografia originală, poate vă e de folos data viitoare când o să mai aveţi ştiri despre Hidroelectrica: www.tinyurl.com/hidroelectrica

Iulian Stroia ne anunţă, în Servus Hunedoara, apocalipsa economică: “Scenarii pe cale de a deveni realitate – Seceta şi devalorizarea leului vor arunca preţurile «în aer»”. Articolul începe aşa: “Economiştii hunedoreni ne spun să ne aşteptăm la ce e mai rău pentru buzunare”. Conform DEXonline.ro, economistul nu este persoana care face economia să funcţioneze, ci este acea persoană “care se ocupă cu studierea şi analiza proceselor şi fenomenelor economice; specialist în ştiinţele economice”. Ar fi chiar interesant de aflat câţi economişti există în judeţul nostru şi cu câţi dintre ei a stat de vorbă domnul Iulian Stroia înainte de a scrie acest articol. Nu de alta, dar ceva mai jos citim: “«Situaţia este cu atât mai gravă din cauza faptului că scumpirile la carburanţi din ultima săptămână îi afectează în mod direct atât pe producători, cât şi pe procesatori. Practic, cheltuielile cu transportul se regăsesc în ambele cazuri, iar ele vor fi decontate de consumatorul final. Cu siguranţă, în această lună toţi vom plăti preţul instabilităţii monedei naţionale şi, de ce nu, a celei politice», crede economistul hunedorean Florin Negoiţă”.

Cum numele îmi suna cunoscut, am căutat pe site-ul cotidianului Servus Hunedoara şi alte articole în care apare acesta. Am descoperit că domnul Florin Negoiţă este “administratorul unei importante firme imobiliare din judeţ”, deci nu economist. Ce-i drept, este foarte posibil ca interlocutorul ziaristului nostru să aibă studii economice şi chiar să fie pasionat de studierea şi analiza proceselor şi fenomenelor economice. Eu vă arăt doar ce am găsit: informaţia că Florin Negoiţă este în primul rând om de afaceri, un om de afaceri pe care Iulian Stroia l-a numit “economist”.

După acest “episod”, m-am gândit să mă amuz puţin căutând cu ajutorul prietenului meu Google toate articolele în care apare numele “Florin Negoiţă”, publicate pe site-ul Servus Hunedoara. Am găsit nu mai puţin de 48 de rezultate, ceea ce mă face să cred că ziaristul Iulian Stroia are numărul de telefon al domnului Negoiţă pe “apelare rapidă” şi îl sună ori de câte ori trebuie să scrie câte o ştire despre economie, afaceri, investiţii şi investitori, cursul leu-euro, criză economică etc. Florin Negoiţă pare să fie îngerul păzitor al jurnalistului specializat pe domeniul economic (!!!) Iulian Stroia. Îngerul păzitor este numit “economist hunedorean”, “directorul unei agenţii imobiliare din judeţ”, “administratorul unei firme de profil” sau “expertul imobiliar hunedorean”. Îi sugerez să-i ofere lui Iulian Stroia o carte de vizită, în felul ăsta o să aflăm şi noi, din următoarele articole publicate în Servus Hunedoara, ce lucrează domnul Negoiţă. Eu, unul, sunt curios.

Mircea Lepădatu s-a gândit că a trecut cam mult timp de când a scris un editorial, aşa că a mai scris unul, în Mesagerul Hunedorean. “Ce conducători poate să aibă un popor în rândul căruia minciuna, hoţia, lenea, laşitatea, trădarea s-au dovedit de-a lungul vremurilor şi încă se dovedesc a fi principalele «virtuţii» morale ale majorităţii oamenilor care sălăşluiesc pe plaiurile mioritice?”. O fi pus “virtuţii” între ghilimele pentru că ştia că se scrie cu un singur “i” sau pentru că minciuna, hoţia, lenea, laşitatea şi trădarea nu sunt virtuţi? Dar oare de ce o fi scris “«virtuţii» morale”, oare nu ştie că virtutea este “însuşirea morală pozitivă a omului”, iar “virtute morală” e pleonasm?

“De ce să ne mai mirăm despre situaţia de astăzi din România?”, se întreabă tot Mircea Lepădatu, în acelaşi editorial din Mesagerul Hunedorean. Nu “ne mirăm despre situaţia de astăzi”, ci ne mirăm “de situaţia de astăzi”.

Vă mărturisesc că atunci când am citit, în Servus Hunedoara, titlul “Accidente «pe bandă rulantă», în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat! Patru hunedoreni au fost răniţi, iar unul a murit pe o şosea din judeţul Bihor”, eram convinsă că autoarea articolului este Ramona Ştefan. Am ignorat un indiciu important, şi anume faptul că la sfârşitul titlului NU există încă un semn al exclamării, şi-am greşit. Autoarea este Diana Mitrache, care învaţă de la Ramona Ştefan ce înseamnă un titlu alarmist, dar încă mai are de exersat până când va atinge perfecţiunea.

Aoleu, domnu’ Marcel Bot, ce-i cu titlul ăsta din Ziarul Hunedoreanului?! “DE ASTĂZI! Toţi primarii trebuie să fie la muncă” sună ca “Munca zice: «Toţi primarii să apeleze la mine!»”. Nici nu îmi revin bine după ce am citit titlul că dau peste următoarea greşeală: “Autorităţile publice locale trebuie să se mobilizeze pentru a oferii Guvernului datele solicitate de Curtea Constituţională”. Autorităţile locale trebuie să ofere informaţii cu două mâini, de-aia aţi scris “pentru a oferii” în loc de “pentru a oferi”?

Raluca Stroia a scris, în Glasul Hunedoarei, despre un bărbat care şi-a transformat casa în muzeu. “«Am adunat costume populare vechi, lămpi de mină, fiare de călcat cu cărbuni, vechi de aproape 200 de ani, opaiţuri din secolul XVI, primele aparate foto din anul 1997, cărţi vechi în limba chirilică, etc.», a precizat Marian Medrea”. Primele aparate foto sunt din anul 1997, domnişoară Stroia?! E drept că aparatele foto digitale au apărut destul de târziu, respectiv în anul 1975, dar prima fotografie a fost făcută în 1826, adică în urmă cu 186 (osutăoptzecişişase) de ani! Prin urmare, cum poţi să spui că primele aparate foto datează din anul 1997? Pe de altă parte, e posibil ca “muzeograful” să se fi referit la primele aparate foto fabricate în anul 1997 (lipsa virgulei asta îmi indică), dar au trecut doar 15 ani de atunci, nu mi se pare că ar fi piese de muzeu, în condiţiile în care încă mai există telefoane mobile şi computere funcţionale fabricate în 1997.

Tot la articolul Ralucăi Stroia mai am ceva de obiectat: nu există “limba chirilică”, doar alfabetul chirilic. Alfabetul chirilic este un “vechi alfabet slav, compus de Chiril în sec. IX şi întrebuinţat la noi (oficial) până în 1860, care a servit drept bază pentru alfabetele folosite de popoarele slave ortodoxe”. Şi încă un picuţ de informaţie de la Wikipedia: “Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate în limba slavă veche, apoi în medioslavă, precum şi în limba română, începând din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea”.

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'