Inspectoratul Şcolar, provocat de noutăţile din sistem

Articolul a fost vizualizat de 1,726 ori

Ultimele luni au adus o serie întreagă de modificări în sistemul de învăţământ: introducerea clasei pregătitoare în şcoli, susţinerea examenului de titularizare în centre locale de examen, dar şi supravegherea video a examenului naţional pentru absolvenţii de clasa a opta. În plus, rezultatele de la Bacalaureat, dar şi cele obţinute la examenul de titularizare, constituie adevărate provocări pentru lucrătorii din sistem, precum şi pentru Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ). 

Cu toate acestea, reprezentanţii ISJ se declară pregătiţi şi spun că nu le rămâne decât să respecte întocmai metodologia cerută prin lege. „Nu este adevărat că rezultatele slabe obţinute de elevi la Bacalaureat sunt confirmate, oarecum, de cele obţinute de dascăli la examene. De exemplu, la examenul de titularizare rezultatele sunt chiar mai bune decât anul trecut. S-au obţinut note de 10, iar în jur de 50 la sută dintre candidaţi au obţinut note mai mari de 7. Deci, din punctul nostru de vedere, la titularizare nu au fost rezultate slabe. Nici la definitivat nu au fost rezultate proaste, pentru că dascălii trebuie să obţină cel puţin nota 7 şi nu 5. Pe de altă parte, nivelul de cunoştinţe este foarte ridicat, chiar eu am văzut, la muzică, disciplina mea, că subiectele au fost foarte dificile anul acesta. Deci, nu putem să plecăm cu ideea că dascălii ar fi incompetenţi, ci mai degrabă că se cere un nivel foarte înalt de pregătire, iar cei care reuşesc să treacă acest examen sunt foarte bine pregătiţi”, declară inspectorul general, Constantin Huţan.

Potrivit acestuia, rezultatele la Bacalaureat nu au fost mulţumitoare în prima etapă, însă Inspectoratul Şcolar are semnale că sunt foarte mulţi candidaţi care au solicitat pregătire în vederea susţinerii examenului în sesiunea din toamnă. Absolvenţii sunt pregătiţi în centrele de examen, iar inspectorii speră ca numărul candidaţilor să fie unul mare. „Şi la examenul de titularizare ne-am aşteptat la mai mulţi candidaţi, însă unii s-au retras. Ca şi la elevi, şi în cazul adulţilor care sunt absolvenţi de facultăţi, sunt unii care nu au avut dorinţa să se pregătească foarte bine şi poate au crezut că – în virtutea cunoştinţelor din liceu sau din facultate – pot să promoveze examenul. Notele foarte mici, de 1 sau 1,65, de exemplu, nu reprezintă o polarizare. Până la urmă este ceva firesc. Gândiţi-vă şi la exemenele din trecut, dar şi la faptul că au fost specialităţi unde au fost şi cinci candidaţi pe un post, şi atunci este normal să existe această concurenţă”, explică şeful ISJ Hunedoara.

“Clasa zero” ar putea rămâne la grădiniţe

Reprezentanţii ISJ mai spun că, în ceea ce priveşte clasa zero, şcolile hunedorene sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Acestea au comandat mobilierul standard, iar învăţătorii care urmează să predea la „clasa zero” vor urma la sfârşitul lunii august cursuri speciale pentru a se descurca optim cu copiii care până acum erau încadraţi în sistemul destinat preşcolarilor. Inspectorul general, Constantin Huţan, spune că există încă discuţii pentru ca clasa pregătitoare să rămână la grădiniţe, însă acesta nu poate preciza, deocamdată, cu exactitate, cum vor fi organizate clasele pentru cei mai mici dintre şcolari. „Vom vedea ce se va întâmpla, în funcţie de decizia care va fi luată de Minister la nivel naţional, ţinând cont de vârsta copiilor şi de programa specială pentru ei. La Dobra, ca să vă dau un exemplu, primăria a găsit o soluţie pentru copiii din clasa pregătitoare, amenajând un spaţiu independent de şcoală, dar şi de grădiniţă. Asta depinde şi de autorităţi, dar şi de consiliile locale, care decid cum gestionează banii şi cum organizează aceste clase. Este adevărat că există o metodologie nouă, diferită de clasa I, aşa cum era ea mai demult, însă suntem pregătiţi şi o vom respecta întocmai”, precizează şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara.

Potrivit statisicilor, 40 la sută dintre elevi au rămas “corigenţi” la Testele naţionale. Peste 1.400 de elevi hunedoreni, din cei aproximativ 3.600 înscrişi la evaluare, au luat note sub 5, iar peste 100 dintre aceştia nu au reuşit să obţină nici măcar nota 2. Cu toate acestea, pentru că acum este în vigoare sistemul cu zece clase obligatorii, toată lumea a trecut automat la nivelul următor. La Bacalaureat, doar 36,92 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din judeţul Hunedoara au promovat examenul, rata promovării fiind mai mică decât anul trecut cu aproape trei procente. Numai 1.701 de candidaţi din cei peste 4.600, care au susţinut Bacalaureatul în judeţul Hunedoara, au trecut cu bine de acest examen. La examenul de titularizare, destinat dascălilor, 201 de candidaţi (reprezentând 46,5 la sută) din totalul celor 432 au obţinut note peste şapte. Şase dintre cei mai bine de 430 de candidaţi care s-au prezentat la concurs au reuşit să obţină nota 10 la examenul scris, dar au fost şi multe note de 1, 2, 3 şi 4. Candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7 au acces la prima etapă a repartizării pe posturile vacante pe perioadă nedeterminată.

About Ada Beraru