“Construcţia autostrăzii strică drumurile adiacente”, scrie Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei. Până aici, toate bune şi frumoase – mă rog, mai puţin drumurile pe care le strică acele firme care ar trebui să construiască, nu să distrugă. Dar să nu intrăm în detalii, că ameţim; a făcut-o domnişoara Irina şi a “comis” următoarele greşeli (le-am subliniat, dar sunt sigur că le-aţi fi găsit şi singuri):
“«În ceea ce priveşte dealul de la Banpotoc, ei nu mai efectuază lucrări de excavare. Urmează să fie refăcut, iar din discuţile cu ei am înţeles că din septembrie se vor apuca», a precizat primarul comunei Hărău, Ioan Jibetean.
Deoarece artera pricipală care tranzitează oraşul Simeria risca să fie avariată sub greutatea utilajelor de mare tonaj, vechea administraţie locală au găsit o rută alternativă pentru mastodonţii Strabag. În oraşul Simeria «mastodonţii» circulă doar pe străzile Preot Nistor Socaciu, o mică porţiune din 1 Decembrie şi strada Biscaia. Şi locuitorii comunei şţoimuş au făcut numeroase sesizări la primărie cu privire la stricăciunile cauzate de utilajele Strabag. Greutatea utilajelor de la Strabag au mai făcut recent o «victimă»”.
Şi dacă Irina Năstase a transformat Şoimuşul în “Şţomuş”, nici Andreea Lazăr, de la Ziarul Hunedoreanului, nu putea să se lase mai prejos, aşa că i-a spus – mare, în titlu – “Şomuş”. Bietu’ primar al localităţii Şoimuş! Dacă o să vrea omul să facă vreodată o monitorizare a articolelor apărute în presa locală despre comuna pe care o conduce, o să-şi pună mâinile-n cap!
Despre acelaşi eveniment, Andreea Lazăr ne mai spune că a fost un “eveniment menif să le ofere locuitorilor posibilitatea de a petrece un sfârşit de săptămână plăcut, cu muzică şi posibilităţi de relaxare pentru toate vârstele”. Deci aţi reţinut: oamenii au avut posibilitatea de a petrece cu posibilităţi de relaxare. Super!
Şi tot din articolul Andreei Lazăr: “«Sutem din Simeria şi am venit special pentru Guţă. Ne place foarte mult şi nu avem ocazia fosrte des să îl vedem în spectacole. Noroc că l-a adus primarul la Şoimuş. Este extraordinar”, a afirmat Alina. Permiteţi-mi să nu comentez!
Ralucăi Stroia, de la Glasul Hunedoarei, i-a ieşit un titlu de articol aproape corect: “Volumul de poezie «Aproape linişte», va fi lansat la Deva”. Aproape că n-aş fi avut ce să comentez dacă nu îşi făcea apariţia virgula aia nenorocită între SUBIECT şi PREDICAT! Ruşinică, mai ales că-i vorba despre un volum de poezii!
Apropo de lansări de carte, citind articolul Ralucăi Stroia, mi-am amintit că de fiecare dată când un scriitor îşi lansează o carte, presa locală scrie despre aceasta că a fost realizată / tipărită “în condiţii grafice excelente”. Unu’ n-ar zice o dată că o carte a fost tipărită pe hârtie reciclată, pe papirus sau în condiţii grafice de rahat! Normal că toate sunt realizate în condiţii grafice excelente şi tipărite pe hârtie fină, că doar la cât de rare sunt astăzi lansările de carte, ne permitem. Şi suntem, totuşi, în secolul XXI, ne putem crea singuri o carte în câteva ore – totul e să avem conţinutul deja scris –, ce mare minune mai este faptul că o carte este tipărită în condiţii grafice excelente? Şi oare ce înseamnă “excelent” pentru ziariştii din presa locală?
“Peste 200 de elevi hunedoreni au «dat» azi «Bac-ul» la limba română”, scria, cu prea multe ghilimele, Aurora Tanalt, în Servus Hunedoara. Domnişoara ziaristă, vorba aia: ori suntem şmecheri, ori nu mai suntem! Păi dacă zicem că “au dat Bac-ul”, nu mai punem fiecare cuvânt între ghilimele; iar dacă vrem să fim elevaţi, scriem, frumos, că “au susţinut proba nu-ştiu-care din cadrul examenului de Bacalaureat”. Nu mă faceţi să scot de la naftalină glumele cu ziariştii care n-au dat/luat Bac-ul, cu sau fără ghilimele!
Întrucât mi-e prea lene să analizez fiecare greşeală în parte (să mă scuzaţi, dar n-am mai fost în concediu de anul trecut!), o să pun mai jos textul scris de Aurora Tanalt pentru Servus Hunedoara şi un picuţ mai jos, varianta corectă (a mea, desigur).
Aurora Tanalt: “Începând de astăzi, elevii «picaţi» la «Bac» în sesiunea trecută au avut de înfruntat prima probă şi anume cea la limba română. Examenul, desfăşurat sub formă «orală» şi în unităţile de învăţământ de circumscripţie ale elevilor a fost susţinut de 204 elevi hunedoreni din totalul celor peste 2.330 de absolvenţi de liceu înscrişi pentru una sau mai multe examene. Tot dintre aceştia, 5 elevi vor susţine mâine, proba orală la limba maternă, iar miercuri, 226 de elevi vor «da» examenul la o limbă de circulaţie internaţională, engleză, franceză sau italiană.
Chioru’ Corectoru’: “Elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea din iunie au de «înfruntat», începând de astăzi, problele orale din cadrul celei de-a doua sesiuni. Prima probă susţinută este cea la Limba Română. Examenul se desfăşoară în şcolile de circumscripţie ale elevilor şi este susţinut de un număr de 204 elevi hunedoreni dintr-un total de (câţi, mai exact?) 2.330 de absolvenţi de liceu înscrişi pentru unul sau mai multe examene. Cinci elevi susţin, marţi, proba orală la limba maternă, iar miercuri, 226 de elevi vor avea examenul la o limbă de circulaţie internaţională: engleză, franceză sau italiană”.
A fost greu? Şi nici n-am abuzat de ghilimele. E drept că am stat mai mult de trei minute ca să rescriu ştirea, dar mie îmi pasă de cititorii mei, nu pot să-i jignesc oferindu-le gunoaie pe post de ştiri.
Ce-i mai place lui Carmen Cosman să se repete, ceva de speriat! E ceva de speriat ce-i mai place să se repete domnişoarei Carmen Cosman! Nu m-am îmbătat şi nici n-am luat calmante prea puternice, sunt doar sub efectul unui articol semnat de ziarista menţionată mai sus în Ziarul Hunedoreanului: “Muzeul Mineritului, păzit ca în Evul Mediu” (ăsta a fost titlul).
“Ca în Evul Mediu. Aşa este păzit Muzeul Mineritului din Petroşani, pentru care sistemele moderne de supraveghere sunt doar un vis frumos”. Să vă intre bine în cap, dragi cititori, muzeul este păzit ca-n Evul Mediu. Ca-n Evul Mediu!!!
“La finele săptămânii trecute, în municipiul Hunedoara, a avut loc a cincea ediţie a Festivalului-concurs de frumuseţe «Miss Romanca»”, scrie M. Crivăţ, în Mesagerul Hunedorean. “Organizată de Asociaţia Partida Romilor «Pro-Europa», filiala Hunedoara, cu sprijinul primăriei municipiului, manifestarea s-a desfăşurat, ca şi anul trecut, în condiţii deosebite de ordine şi civilizaţie, neînregistrându-se nici un eveniment care ar fi putut să conturbe în vreun fel buna desfăşurare a festivalului”.
Am ajuns să ne mirăm şi să transformăm în ştire un lucru banal şi normal? Dacă nu s-a întâmplat nimic care ar fi putut să conturbe buna desfăşurare a evenimentului, înseamnă că ziaristul care semnează ştirea s-a aşteptat la asta şi a fost atât de surprins de “rezultat”, încât a simţit nevoia să transforme normalitatea într-un subiect de ştire? De ce nu vedem niciodată ştiri despre CELELALTE evenimente, în care să citim că nu s-a întâmplat nimic – aşa cum este normal?
Atâtea greşeli am avut “loc” să critic săptămâna asta. Ne citim, inevitabil, săptămâna viitoare, dar vă avertizez că până în ziua Z – adică atunci când o să intru în concediu – o să fiu la fel de – dacă nu chiar mai – morocănos şi mai degrabă rău decât amuzant.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.