Perioada “romantică” dintre bănci şi datornicii lor intră într-o nouă fază, mai dură. Forţate de criză, instituţiile bancare încep să strângă şurubul pentru a-şi recuperea creanţele de la cei care nu mai pot să-şi plătească ratele. După ce toate variantele de reeşalonare au dat greş până acum, mai rămâne doar soluţia ultimă: executarea ipotecii.
“Atac” la datornici
Prima care a început să execute datornicii este Banca Comercială Română (BCR). Cea mai mare bancă după active, BCR încearcă să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante şi aruncă pe piaţa imobiliară un volum impresionant de locuinţe răspândite în întreaga ţară: circa 410 apartamente şi 220 de case (imobile simple de locuit, dar şi vile cu dotări moderne). Ofertele de vânzare sunt prezentate pe portalul specializat al băncii pentru valorificarea de garanţii recuperate de la clienţii care nu şi-au mai achitat creditele şi însumează circa 135 de milioane de lei (30 milioane de euro) fără TVA.
De ce e nevoită BCR să execute?
Creşterea numărului de executări silite operate de BCR vine în contextul în care aproape un sfert din creditele aflate în bilanţul băncii erau clasificate ca neperformante la jumătatea anului. Mai mult, grupul BCR a raportat pe semestrul I o pierdere netă de 125 de milioane de euro. Situaţiei financiare dificile i s-a suprapus un nou management, mai agresiv, condus de cehul Tomas Spurny. Acesta s-a angajat să readucă banca pe profit anul viitor, angajamentul fiind girat de şeful Erste Group, Andreas Treichl. Banca ar vrea să ia circa 60 milioane de lei pe cele peste 400 de apartamente executate silit. Preţurile celor 220 de case din oferta actuală însumează peste 75 milioane.
Hunedoara, la ofertă
Pe site-ul BCR, sunt oferite spre vânzare două proprietăţi şi două terenuri din judeţul Hunedoara. Pentru una dintre proprietăţi, o casă cu trei camere (130 mp) cu garaj, banca cere puţin peste 37.000 de euro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.