Liberalizarea preţurilor la utilităţi aruncă în aer bugetul consumatorilor casnici

Articolul a fost vizualizat de 799 ori

Preţul energiei electrice a crescut cu 3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15 la sută din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale va creşte cu 5 la sută pentru consumatorii casnici şi cu 10 procente pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat în cursul ultimei săptămâni preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ. 

Pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se efectuează până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei.

În această situaţie, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie 2015. Pentru clienţii casnici, furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru va avea loc până la 31 decembrie 2018. Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici, când toată energia se va comercializa la bursă.

About Adrian Sălăgean