Autorităţile din Ţara Haţegului au demarat o întreagă serie de proiecte, care urmăresc să transforme Geoparcul Dinozaurilor într-o adevărată atracţie turistică. Proiectele de funcţionalizare a Geoparcului includ amenajarea de muzee, amplasarea unor dinozauri în mărime naturală, expoziţii de fosile, poteci tematice şi trasee de ciclism.
Potrivit administratorului de patrimoniu al Geoparcului, Cristian Ciobanu, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii vizează amenajarea sitului de la Tuştea. “Până acum s-a demarat lucrarea necesară pentru amenajarea sitului. Asta înseamnă că s-a amenajat locul şi s-au făcut trepte în straturile geologice respective, ca să se evidenţieze – pentru turişti – perioada de formare şi locurile unde au fost găsite ouăle. Urmează ca, după ce Primăria din comuna General Berthelot va achiziţiona terenul, aflat acum în proprietate privată, să se construiască o incintă pe structură metalică, din materiale uşoare. Este ceva similar cu depozitele pe care le vedem, uneori, la marginea şoselelor. La parterul acestei incinte va fi amenajată o sală de expoziţie, unde turiştii vor putea să vadă mulaje realizate după oasele şi ouăle de dinozaur”, explică Cristian Ciobanu.Arealul paleontologic de la Tuştea a devenit celebru în urma furturilor de oase de dinozaur. În toamna anului trecut, trei ouă de dinozaur pitic, furate din situl de la Tuştea în 2005, au fost descoperite în locuinţa unui colecţionar italian din zona Bolzano. Ouăle dinozaurilor pitici, care au trăit în era mezozoică, perioada cretacică, au fost tranzacţionate pe piaţa neagră. Tot în comuna General Berthelot, primăria şi Consiliul Judeţean Hunedoara au în plan realizarea unui parc al dinozaurilor. Acesta are două scopuri: educativ şi reacreativ. Parcul dinozaurilor se va asemăna cu un parc obişnuit, aici urmând să fie amenejate alei, iar în parc amplasate machete ale dinozaurilor în mărime naturală, însoţite de toate explicaţiile aferente. “Proiectul de execuţie este gata, însă probabil că acum autorităţile locale şi judeţene încearcă să găsească soluţia financiară pentru amenajarea acestui parc”, precizează Cristian Ciobanu.
Dinozauri preistorici şi plante carnivore
Administratorul patrimoniului Geoparcului Dinozaurilor mai spune că un proiect similar va fi amenajat în perioada imediat următoare la Sânpetru, al doilea loc ca importanţă pentru arealul zonei. “La Sânpetru, baronul Nopcea a descoperit primele fosile. Acolo avem deja un traseu al Geoparcului, însă zona nu este foarte prietenoasă. Acolo Primăria va realiza un amplasament cu mai multe penouri, indicatoare, dar şi platforme, astfel încât să poată fi parcurse de turişti şi pantele mai abrupte. În plus, o parte dintre fosilele descoperite acolo vor fi expuse în satul Sânpetru, iar doi sau trei dinozauri în mărime naturală din cei nouă pe care vrem să îi comandăm vor fi expuşi la Sânpetru”, adaugă geograful Cristian Ciobanu.
De asemenea, mai multe trasee vor fi extinse sau completate cu panouri informative suplimentare, dar va fi amenajată şi mlaştina cu plante carnivore de la Peşteana (cunoscută şi sub denumirea “Tăul fără fund” – n.r.). În plus, un centru turistic care se va deschide în Densuş va veni în sprijinul turiştilor care vizitează zona, alături de centrul de Informare de la Sălaşu de Sus. “Un proiect asemănător, care vine în completarea celor amintite, va fi realizat în Râu de Mori. Atât proiectele din Densuş şi Sălaşu de Sus, cât şi cel din Râu de Mori, au fost accesate în baza Măsurii 3.1.3, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, mai spune administratorul arealului.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului se întinde pe o suprafaţă de peste 102.300 de hectare şi a fost înfiinţat în anul 2000. În 2005 Geoparcul de la Haţeg a fost acceptat în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor şi în Reţeaua Globală, sub egida UNESCO. Pentru aceasta, autorităţile locale şi judeţene şi-au asumat o serie de obiective, printre care şi cele legate de dezvoltarea infrastructurii turistice amintite. Următoarea vizită a reprezentanţilor Reţelei Europene a Geoparcurilor pentru revalidarea arealului din Ţara Haţegului va avea loc peste doi ani.