Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,658 ori

Vă spuneam săptămâna trecută că o să mă “ocup” mai intens săptămâna asta de greşelile colegilor de la CityNews, HunedoaraMea.ro şi Ziarul Hunedoreanului, pe care i-am cam ignorat. Deschid, aşadar, site-ul zhd.ro şi primul titlu pe care îl văd îmi confirmă faptul că nu o să am prea mult de căutat după greşeli: “BUISNESS ÎN DERIVĂ: Edy International Spedition a contestat intrarea în insolvenţă”. Buisness, business, tot aia, nu-i aşa, domnule Daniel Guţă? 

Interesant este că şi în articol, Daniel Guţă a pus un intertitlu folosind acelaşi cuvânt: “buisness”, ceea ce înseamnă că omul chiar nu ştie cum se scrie corect. Păi îi spun eu: corect este business, iar dacă nu ştii ceva, fie găseşti informaţia pe Internet sau prin cărţi (chiar aşa, mai caută cineva informaţii în cărţi în ziua de astăzi?), fie cauţi o variantă alternativă. De exemplu, în loc de “buisness” poţi să scrii “afacere”, mai ales că eşti jurnalist român, lucrezi în România la un ziar românesc şi li te adresezi cititorilor români. E chiar atât de simplu!

“Pe litoraul românesc a debutat programul «Litoralul pentru toţi»”, ne spune Luana Giuhat, tot în Ziarul Hunedoreanului. Eu i-aş fi zis “Litorăul românesc”, că nu am prea auzit de bine despre litoralul nostru, în ultimii ani.

“Dacă este vorba de ieşit din ţară, puteţi zbura pe insula Corfu şi peterece şapte nopţi de vis”, ne mai spune Luana Giuhat. Putem “peterece”?

Despre titlurile “tăiate” de pe site-ul CityNews.ro am mai povestit. Între timp, m-am luat cu altele şi am uitat să-i mai critic. Titlurile ciuntite sunt tot acolo, la fel cum sunt şi titlurile – şi, implicit, ştirile – care nu au nicio legătură cu judeţul Hunedoara. Iată doar două titluri de pe CityNews.ro Hunedoara: “CLUJ Vaccinarea copiilor la cabinete nu dă rezultate. Medicii şi”; “Costume pentru Oktoberfest fabricate la Arad, vândute cu o mie de”. Arad, Cluj… unde-i Hunedoara, unde-i localizarea?!

Văd că degeaba tot spun eu că virgulele sunt sfinte, pentru că nimeni nu mă ascultă! Mihai Radic a scris, pentru HunedoaraMea.ro, un articol cu titlul “Fostul poliţist, acuzat de act sexual cu un minor, va sta în continuare după gratii”. Corect este “Fostul poliţist acuzat de act sexual cu un minor va sta în continuare după gratii”. Dacă punem virgulele aşa cum a făcut-o ziaristul nostru, rezultă că există un singur fost poliţist, acela care este acuzat de act sexual cu un minor. Dacă aş fi poliţist sau fost poliţist, m-aş autosesiza la vederea unui astfel de titlu. Da’ cum eu reprezint doar “poliţia presei”, n-am de ce să le “reperez onoarea”.

“Liceenii au aflat că au drepturi. Trainerii CJI au venit la Deva să le spună cum să le folosească”, scrie Hannelore Acârnulesei-Petrovai, pe HunedoaraMea.ro. “Trainerii Ioana Avădani, directorul CJI, şi Cristina Lupu, manager de comunicare şi programe CJI au pornit într-un turneu prin ţară pentru a le vorbi tinerilor despre drepturile şi obligaţiile de cetăţean, despre tainele Internetului şi meseria de jurnalist”. Nu “20 liceeni”, ci “Douăzeci de liceeni”, aşa-mi amintesc eu că am învăţat, să nu pun cifre la începutul unei fraze şi să folosesc corect limba română. Dacă în vorbire nu spunem “20 liceeni”, procedăm la fel şi în scris şi nu-l uităm pe “de”: 20 de liceeni. Şi dacă tot vorbim despre jurnalism de calitate, hai să punem virgulele unde trebuie, ce ziceţi, stimată doamnă Acârnulesei-Petrovai? Nu scriem “Ioana Avădani, directorul CJI, şi Cristina Lupu, manager de comunicare şi programe CJI au pornit într-un turneu prin ţară”, ci “Ioana Avădani, directorul CJI, şi Cristina Lupu, manager de comunicare şi programe CJI, au pornit într-un turneu prin ţară”. E doar o virgulă, dar cât de mult contează prezenţa ei!

Totuşi, din tot articolul, cel mai mult m-a amuzat fraza următoare: “La începutul celei de-a doua zile, un expert Google România a intrat «în direct» în sala de curs prin Internet şi le-a destăinuit câteva «trucuri» de navigare rapidă şi le-a arătat cum Google poate fi un instrument nepreţuit în munca de jurnalist, dar şi pentru oricine vrea să afle mai multe din vastele informaţii care se găsesc pe Internet”. Aşa, aşa, învăţaţi-i pe ăştia mici că jurnalismul se face mai uşor cu ajutorul Google! Viitorul sună bine!

Ovidiu Petrovai ne spune, pe HunedoaraMea.ro, că “După ce a hulit fântana «cântătoare» în campania electorală, Petru Mărginean o promovează turistic ca primar”. “Fântana” e verişoară primară cu Santana sau e “fântâna” cu mai puţine diacritice? “Motivaţia primarului este interesantă având în vedere că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, candidatul Petru Mărginean s-a declarat un adversar al proiectului fântânii arteziene din centrul Devei, proiect iniţiat de fostul primar Mircia Muntean. În 14 mai anul acesta, Petru Mărginean declara pentru cotidianul local Mesagerul hunedorean: «Actualul primar (Mircia Muntean – n.r.), după patru mandate, e cam depăşit. Nu zic că nu s-au făcut lucruri bune, dar sunt şi investiţii de care cred că Deva nu avea nevoie. De exemplu, fântâna cântătoare – cum poţi să investeşti atât de mulţi bani într-o arteziană, în timp ce sunt o mulţime de străzi unde oamenii nu au apă şi canalizare?»”. Bun, domnule Petrovai, şi ce aţi fi vrut să facă actualul primar cu fântâna arteziană “cântătoare” din centrul Devei? Să dea ordin ca aeasta să fie dezafectată, dărâmată? Să construiască altceva în locul ei sau să profite de faptul că ea a fost construită? Dumneavoastră ce aţi fi făcut?

“Un tânăr, de 23 de ani din Topliţa, conducea cu viteză dinspre Deva”, scrie George Vasiliu, cel mai prolific jurnalist din redacţia HunedoaraMea.ro, frate geamăn cu George Vasiliu de la Ziarul Hunedoreanului, cred. Autorul mai scrie: “Pentru doi dintre pasageri, de 21 şi, respectiv 25 de ani, cadrele medicale nu au mai putut face nimic. Şoferul maşinii, un pasager, de 19 ani din Hunedoara, şi un bărbat, de 35 de ani din Topliţa, aflat de asemenea în autoturism, au fost transportaţi de urgenţă la spital, în stare gravă”. Nici pentru limba română nu se mai poate face nimic. Am chemat şi serviciul de Corectare-descarcerare, dar degeaba. George Vasiliu este cercetat acum pentru uciderea din culpă a mai multor virgule.

“O patrulă de jandarmi din Geoagiu Băi a găsit un portmoneu pierdut de cineva sub o bancă din staţiune”, scrie Ioana Pop, pentru HunedoaraMea.ro. “Deşi înăuntru se afla o parte însemnată din salariul unui debutant şi mai multe bunuri, oamenii legii au preferat să-şi facă datoria şi au căutat proprietarul”. Extraordinar! Nişte bugetari şi-au făcut datoria şi, în loc să ÎŞI ÎNSUŞEASCĂ banii altcuiva, AU PREFERAT să-şi facă datoria?!? Incredibil, hai să facem o ştire din asta, să vadă turiştii străini, fir-ar mama lor a naibii, că suntem cinstiţi… de cele mai multe ori! “Femeia care a pierdut portmoneul a avut motive mai mult decât întemeiate să le mulţumească jandarmilor”. Mai mult decât întemeiate? Cum vine asta? Am motive zidite cu fier-beton să cred că Ioana Pop îşi cam bate (şi ea) joc de limba română. Dar stau liniştit, că nu-i nici prima, nici ultima ziaristă care nu le prea are cu limba maternă.

Eh, noi să fim sănătoşi şi Chioru’ să aibă de unde să câştige o pâine! Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'