Aurul şi noua ordine mondială. Urmează conflicte?

Articolul a fost vizualizat de 1,549 ori

Un articol deosebit de interesant, publicat pe site-ul MarketWatch, tratează subiectul noii ordini mondiale economice. În text, autorii observă că Rusia şi-a crescut de peste două ori rezervele de aur în ultimii cinci ani.

Putin a profitat de criza financiară pentru a forma a cincea mare rezervă de aur din lume în numai câţiva ani şi continuă să cumpere aur de circa 500 de milioane de dolari în fiecare lună. Aurul este cea mai lichidă rezervă în vremuri tulburi. 

Cel mai important eveniment al timpurilor noastre nu este că guvernul Spaniei este falit. Este că Statele Unite, care au dominat economia mondială timp de mai multe generaţii, se află în relativ declin, se arată în articol.

Potrivit calculelor FMI, SUA ar urma să piardă până în 2017 statutul de cea mai mare economie a lumii, în termeni reali, ai puterii de cumpărare, în faţa Chinei. “Vom fi primii oameni în 200 de ani care vor trăi într-o lume care nu va fi dominată de Pax Americana sau Pax Britannica. O astfel de schimbare a gărzii nu este niciodată paşnică. Declinurile imperiilor Spaniei, Franţei şi Marii Britanii au fost toate însoţite de conflict.

Declinul hegemoniei britanice a fost principala cauză care a dus la Primul şi la Al Doilea Război Mondial”, se arată în articol.

Nu cu mult timp în urmă rezervele de aur se aflau în cea mai mare parte în posesia SUA şi a europenilor, care le-au acumulat în timpul secolelor în care au dominat lumea. Această situaţie începe să se schimbe, China, Arabia Saudită şi Rusia fiind acum în top 5 al deţinătorilor de aur. Ţările din vestul Europei au vândut, iar o înrăutăţire a crizei ar amplifica acest trend.

About Adrian Sălăgean