“Paraşută” de vânzare în piaţă

Articolul a fost vizualizat de 6,568 ori

Înainte de a pleca în “Operaţiunea Monstrul”, m-am dus la piaţa de vechituri din Hunedoara, într-un ritual săptămânal, din lipsă de alte perspective pentru o zi de sâmbătă. Măcar la piaţă te mai destinzi, chiar dacă nu cumperi nimic. Mă gândeam că voi “pescui” ceva. Aşa a fost, pentru că am văzut de departe un concetăţean care vindea o plasă de pescuit monofilament de tip “paraşută”, cea care se agaţă de vârful telescopului prună de la ruşi, cu care se scutură prunele din pom, şi care se aruncă în apă. Aceste paraşute pot prinde peşti frumoşi, ilegal şi imoral, în funcţie de norocul fiecărui braconier. I-am pus omului în vedere faptul că deţinerea, comercializarea şi folosirea acelei ustensile înseamnă dosar penal, la care mi-a replicat că nu o foloseşte pentru pescuit, ci pentru a prinde găini. I-am zis că aceste detalii le va preciza în procesul verbal ce va urma să fie întocmit la secţia de poliţie şi nu m-a crezut, zicând: “Să vină poliţia!”.

Declaraţii la secţie

Deţinerea, comercializarea şi folosirea plaselor de pescuit monofilament se pedepsesc cu dosar penal

L-am sunat pe preşedintele APS Hunedoara, domnul Iosif Benko, care, deşi aflat pe baltă la Strei, a venit într-un suflet la piaţă, însă fără jandarmi, pe care nu i-a găsit – din întâmplare, poate. În schimb, i-am găsit în piaţă pe doi poliţişti care au răspuns prompt solicitării noastre. Rapid, l-am pozat pe vânzător şi l-am dus la secţia de poliţie, unde am zăbovit pentru câteva ore încercând să-i explicăm omului de ce nu este bine să vândă astfel de plase.

Bărbatului nu-i venea să creadă că în România nu este voie să prinzi peşte cu plasa din bălţile publice şi că acel peşte nu este al lui, ci este Patrimoniul Statului Român. S-a ales cu dosar penal, însă cel mai probabil la Parchet i se va da NUP, adică Neînceperea Urmăririi Penale, pe motivul că nu reprezintă pericol public şi că a vândut acea plasă pentru subzinstenţă. O amendă penală care îi va fi trecută în cazier tot va primi, însă omul o ţinea morţiş că vrea să-şi recupereze şi băţul de care era legată plasa. I s-a explicat că acest lucru nu este posibil, însă are dreptul să facă o solicitare scrisă în acest sens.

Întreaga tevatură ce l-a pus pe drumuri pe vânzătorul cu pricina poate dura câteva luni de zile, timp în care omul va trebui să vină la declaraţii neîncetat pentru a i se clarifica situaţia. Acest proces anevoios are şi un rol psihologic de descurajare a acestor acte, pentru că ele nu fac altceva decât să încurajeze braconajul piscicol sub toate formele sale. Mai întâi există vânzători nechibzuiţi care vând plase în pieţe sau târguri sau chiar pe Internet, apoi sunt cumpărătorii care le folosesc pe malul apelor şi mai smulg câte un crap cu icre sau câte un strapazan ce urmează a se dezvolta şi în cele din urmă sunt comercianţii de peşte care vând avutul naţional.

Nici cei care cumpără peşte de la braconieri nu sunt uşi de biserică, cum de altfel nici poliţiştii care cunosc profilele tuturor celor care sărăcesc resursa piscicolă şi cu toate acestea nu fac nimic pentru a aplica normalitatea şi în ţara noastră. Cu toţii ar trebui traşi la răspundere. Întregul fenomen, cu detalii concrete şi cu activităţi concrete, va fi inclus într-un amplu proiect elaborat de către Asociaţia de Dezvoltare D.A.O. Hunedoara, în parteneriat cu Sindicatul Pro Lex al Poliţiştilor, pentru stoparea braconajului piscicol din judeţul Hunedoara. Braconieri şi încurajatori ai acestui fenomen, fiţi cu băgare de seamă, căci suntem cu ochii pe voi!

Tags:

About Bogdan Leu