Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 802 ori

Pensii

Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks.

Inflaţie

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%, a anunţat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Consum

Vânzările de alimente, băuturi, tutun, dar şi cele de produse nealimentare şi carburanţi au scăzut în septembrie cu între 1,1% şi 7,2% faţă de august, astfel că afacerile din comerţul cu amănuntul s-au redus pe ansamblu cu 3%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. În primele nouă luni, vânzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 8,5%, cele de carburanţi cu 4,2%, iar comerţul cu produse nealimentare a fost diminuat cu 2,5%.

Absorbţie

La sfârşitul lunii octombrie rata de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin intermediul instrumentelor structurale a fost de numai 3,72%, raportat la plăţile făcute de către Comisia Europeană, conform informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene. Suma totală decontată de reprezentanţii executivului comunitar se ridică la 715,5 milioane de euro, în vreme ce suma totală alocată ţării noastre de la bugetul UE este de 8,3 miliarde de euro.

Salarii

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în septembrie de 1.464 lei, în creştere cu 0,6% (9 lei) faţă de august şi cu 9,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.027 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 de lei).

About Adrian Sălăgean