Mitul săculeţilor solubili

Articolul a fost vizualizat de 8,745 ori

Nu sunt un experimentat al pescuitului tehnic la crap. Nu demult m-am apucat să pescuiesc cu bile de boilies şi am testat câteva dintre accesoriile şi minunile destinate acestui gen de pescuit. Am folosit de câteva ori şi săculeţii solubili, atât pe Dunăre cât şi pe bălţi, dar niciodată nu m-au satisfăcut. Poate că nu am folosit unele modele care chiar sunt eficiente, însă cele pe care le-am testat, şi anume de la Baracuda şi încă un model, ce se prezintă sub formă de pungi, nu m-au mulţumit.

În imagine se poate observa un săculeţ impropriu, mult prea mic şi greu de umplut

O invenţie grozavă apărută în urmă cu câţiva ani în pescuitul tehnic al crapului indica PVA-ul drept materialul artificial din care pot fi confecţionaţi săculeţi în care să fie înmagazinată nada şi care să poată fi aruncaţi pe vadul pe care pescuim, dizolvându-se în câteva secunde şi eliberând seminţele, nada sau bilele de boilies, exact acolo unde vrem să pescuim. A fost vorba despre o nouă revoluţie în materie de pescuit la crap, brevetată de către cei de la Korda, celebra firmă producătoare de scule şi accesorii de pescuit. Tot în urmă cu câţiva ani mi-a fost dat să văd şi primele DVD-uri din seria Korda Underwater Fishing, în care era descris cu lux de amănunte şi într-o manieră absolut inedită modul în care se pescuieşte la crap cu accesorii moderne, printre care şi săculeţii din PVA. Spun că era vorba despre o prezentare inedită datorită faptului că în filme puteai observa evoluţia mai multor camere subacvatice care transmiteau imagini în direct de la botul crapului, pentru a-i putea studia comportamentul şi preferinţele în materie de monturi, momeli şi nade. A fost ceva revoluţionar, iar cei care au urmărit acele filme cu siguranţă îmi dau dreptate. Însă în materialele amintite era vorba despre produse de calitate, de aceea nu faceţi rabat de la calitate, deşi, aşa cum ştim cu toţii, calitatea costă. Dacă un tub de PVA de la Baracuda ajunge să coste şi 60 de lei, vă daţi seama cele de la Korda cam cât ar costa.

Experimente eşuate

În primul rând, nu am găsit încă modelul de săculeţi solubili care să nu se topească foarte rapid. Dacă ziua este ploioasă, atunci eşecul este garantat. Mâinile ude şi stropii de ploaie vor topi rapid săculeţii înainte de a fi lansaţi la apă. Un alt aspect deloc de neglijat în cazul acestora este şi durata de dizolvare. Practic, cei mai mulţi se dizolvă extrem de rapid, astfel că în apele adânci nu avem nicio garanţie că nada va ajunge pe substrat, iar atunci nu facem altceva decât să risipim atât seminţe cât şi spărturi de pelete sau nadă. Dacă pescuim pe ape cu curent, cum este Dunărea sau Mureşul, avem puţine şanse ca săculeţii să ajungă pe vadul scontat, iar în aceste cazuri, mult mai indicate sunt feederele. Pe Dunăre, unde adâncimea este şi de 10 metri sau poate chiar mai mult, nu există nicio şansă să putem adăuga un surplus de nadă pe vadul pe care intenţionăm să pescuim, iar atunci pescuitul va fi haotic. Probabil că săculeţii funcţionează bine pe ape cu adâncimi medii, cum sunt pistele de staţionar sau cele de crap, cu adâncimi ce nu depăşesc 2 metri. Atunci săculeţul, anexat la montură, cade frumos pe fundul apei şi adaugă un plus de atractivitate momelii.

Avantajele pescuitului cu PVA

Se spune că pescuitul la crap cu săculeţi solubili a fost inventat ca o modalitate de a atrage peştii mofturoşi, mai ales în sesiunile din lunile de iarnă. Această metodă a devenit o strategie excelentă pentru partidele scurte sau în situaţii ce nu permit nădiri extinse. Săculeţii solubili oferă o prezentare excelentă a momelii pe fundul apei, imediat după ce aceştia se topesc, pe fundul apei rămâne o grămăjoară de nadă în care peştii nu vor distinge nimic periculos, dar care va declanşa un semnal puternic de hrănire. Săculeţii se pot ataşa în două feluri pe montură: fie săculeţul solubil se agaţă pur şi simplu de cârlig, fie se foloseşte o montură cu agrafă rapidă – forfaculo se scoate de pe firul principal, se trage prin săculeţ, după care se montează la loc. Printre avantajele unui astfel de pescuit enumerăm: posibilitatea de a nădi exact în zona în care se află momeala de cârlig, posibilitatea de a folosi nade foarte variate, de la groundbait şi seminţe până la pelete şi boilesuri; efectul de anti-încurcare pe care-l oferă ataşarea unui săculeţ solubil, camuflarea perfectă a cârligului şi a momelii de cârlig şi posibilitatea de a lansa monturi în zone cu multă vegetaţie.

Dezavantaje

Pe lângă faptul că acele produse de calitate îndoielnică au marele „merit” de a se dizolva extrem de rapid în mâna udă sau foarte repede în apă, imediat după lansare, mai avem un impediment extrem de enervant. Trebuie să fim atenţi ce anume cumpărăm, pentru că există tuburi cu săculeţi care sunt extrem de înguşti la gură. Practic, ne vom chinui să introducem în săculeţ, boabă cu boabă, pentru fiecare montură. Ajunsesem la un pescuit unde a trebuit să pun bobiţă cu bobiţă şi sămânţă cu sămânţă pentru că nu-mi permitea gura săculeţului. Dacă încercam să lărgesc gaura, se deşira întregul săculeţ, iar dacă introduceam o boabă uşor umedă, începea să se dizolve, iar încărcătura era cu atât mai dificil de realizat. În cazul sacoşelor, a acelor punguţe din PVA, vă pot spune că, deşi unele sunt mai ieftine, sunt la fel de şubrede, în sensul că nu ţin nici măcar cât ţin săculeţii. Nu pot fi legate la capăt, iar sistemul de prindere este complet aiurea. În plus, la dimensiunile lor, mari, dacă sunt încărcate, nici măcar nu ţin greutatea încărcăturii, astfel că toată şandramaua devine o prostie ineficientă. Punga se rupe în timpul lanseului, iar încărcătura se împrăştie undeva în apropierea malului. Atenţie, aşadar, la ce cumpăraţi.

Ce spun experţii?

Să vedem acum ce spune unul dintre cei mai buni pescari de crap din judeţul Hunedoara, Dorin Negrilă, omul care a reprezentat judeţul nostru de mai multe ori în Campionatul Naţional de Crap, alături de Eusebio Ploscariu. „În folosirea săculeţilor solubili este importantă dimensiunea lor şi diametrul. Astfel, dacă pescuim cu pasturi fine, vom folosi un micromesh, o ţesătură fină, iar dacă vrem să nădim cu seminţe, boabe, pastă mare sau boilies, atunci vom folosi un macromesh, o ţesătură mare. Când umezim nada, vom folosi obligatoriu soluţii care nu afectează ţesătura săculeţilor, pentru că, aşa cum ştim, aceştia în contact cu apa se dizolvă la câteva secunde. De regulă folosim cu succes săculeţii solubili mai ales în concursurile unde este interzisă nădirea cu năditoare. Aceşti săculeţi sunt făcuţi pentru a duce un supliment de nadă în zona în care pescuim, după ce în prealabil am nădit vadul cu ajutorul catapultelor, a rachetelor sau a beţelor Cobra”, spune Dorin Negrilă. Săculeţii solubili mai sunt folosiţi cu eficienţă şi atunci când intenţionăm să pescuim izolat, pe marginea unui pat de nadă.

Tags:

About Bogdan Leu