JOB
Românii care vor să se angajeze în străinătate au la dispoziţie, în această perioadă, locuri de muncă vacante în ţări dezvoltate ale Europei, precum Germania, Norvegia sau Danemarca. Aici salariile depăşesc şi 4.000 de euro pe lună pentru specialişti, potrivit ofertelor de angajare postate pe portalul european de recrutare EURES. În Norvegia, firmele caută români care să fie calificaţi ca dulgheri, tâmplari sau electricieni. Fermierii din Danemarca vor să angajeze 65 de români, care să-i ajute la culesul fructelor şi al legumelor sau la îngrijitul animalelor. În Germania, angajatorii caută bucătari, ingineri de software, sau dezvoltatori de software, pentru un salariu anual de 35.000 de euro.
SUBVENŢII
Gradul de absorbţie a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a ajuns la 50%, România plătind astfel către beneficiari, prin acest program, peste 4 miliarde de euro începând din 2007, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În 2012 au fost plătite către fermieri, prin APIA, aproximativ 600 de milioane de euro.
RISC PE FONDURI EUROPENE
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene, care rămâne încă extrem de scăzută. Măsurile trebuie luate urgent, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie.
SCUMPIRI 2013
Deprecierea leului în faţa monedei europene şi majorarea accizelor ar putea antrena o serie de creşteri de preţuri în 2013. Vom plăti mai mult pentru ţigări (+2 lei), alcool (+ 5 %), benzină şi cafea.
SALARIU
Costul orar al forţei de muncă din România a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu primul trimestru, conform datelor publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). În timp ce în Uniunea Europeană costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,8%, iar în zona euro a crescut cu 1,6%, în România costul orar al forţei de muncă a crescut cu 7,1%.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.