Sute de hunedoreni vor să facă agricultură eco

Articolul a fost vizualizat de 1,870 ori

După ce, în primii ani, doar câteva zeci de hunedoreni s-au înscris în bazele de date ale autorităţilor cu intenţia de a face agricultură ecologică, acum numărul lor a ajuns la 1.400. Cu toate acestea, judeţul Hunedoara îşi numără pe degete “producătorii eco”. Cine vrea să facă agricultură organică trebuie să treacă prin verificări “la sânge”, pentru certificare.

Lipsa utilajelor moderne de “tratare” a culturilor, invocată ca problemă cu 20 de ani în urmă, s-ar putea transforma într-un avantaj nesperat pentru agricultorii hunedoreni

Şeful Direcţiei Agricole a Judeţului Hunedoara, Ioan Ştefan, spune că, oricum, în judeţul nostru, care este unul predominant muntos, de mai bine de 20 de ani nu s-au mai făcut chimizări mecanizate sistematice, aşa că în foarte multe zone ale judeţului am putea vorbi, neoficial, de agricultură ecologică. Asta pentru că doar cine se înscrie în registrele Direcţiei Agricole poate beneficia, dacă îndeplineşte în timp o serie de condiţii, de certificatul de producător bio. “Practic, pentru că în multe zone ale judeţului nu s-au mai făcut de ani buni chimizări, am putea vorbi de suprafeţe aproape virgine. Cu toate acestea, nimeni nu poate să vândă produse bio, dacă nu are un certificat emis de organismele de cercetare şi inspecţie din Europa, care au filiale şi la noi. Fermierii hunedoreni
s-au bucurat că vor primi subvenţii consistente pe exploataţii şi, poate şi din acest motiv, numărul cererilor a ajuns să fie de patru ori mai mare anul trecut, comparativ cu 2010. Banii aceştia se acordă pentru că volumul de muncă al agricultorului care vrea să producă bio este mult mai mare. El nu mai are voie să intervină cu chimicale, mecanizat, ci trebuie să facă toată munca manual, aşa că banii vin ca un fel de compensare. Din nefericire, sumele compensatorii se acordă doar pentru perioada de reconversie a culturilor sau a animalelor, care este de cel mult trei ani. După ce producătorul primeşte certificatul, acesta continuă să mai primească ceva ajutoare (n.r. subvenţii), însă nu la fel de consistente”, explică şeful Direcţiei Agricole.

Fermierii pot primi 3.800 de euro

Sumele de care pot beneficia hunedoreni care vor să producă bio nu sunt de neglijat, acestea putând să ajungă chiar la 3.800 de euro anual, pentru fiecare exploataţie. Tocmai de aceea, numărul cererilor depuse de hunedoreni la APIA a crescut de patru ori în 2011, comparativ cu primul an în care s-au acordat subvenţiile. Potrivit şefei Serviciului Ajutoare de stat din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Mirela Paraschiv, în 2010, numărul cererilor pentru subvenţii destinate fermelor ecologice a fost de numai 44, în timp ce anul trecut acesta a ajuns la 134. Pentru sectorul vegetal, monitorizarea se face timp de trei ani, în timp ce în zootehnie, un crescător de animale poate obţine certificatul de producător bio după numai 12 luni. “Sumele cu care autorităţile în domeniu sprijină sectorul de agricultură ecologică sunt mari, însă, din păcate, pentru că majoritatea celor care au solicitat bani erau fermieri cu suprafeţe de până la 5 hectare, aceştia nu au reuşit să primească decât 290 de euro pentru o exploataţie. Cei care au avut între 50 şi 100 de hectare şi peste, în schimb, au putut să obţină chiar şi 3.800 de euro. Pentru zootenie sumele acordate au fost de 500 de euro pentru ovine şi caprine, 3.000 de euro la păsări, în timp ce apicultorii au primit între 750 şi 950 de euro pentru fiecare exploataţie”, declară Mirela Paraschiv. Ea mai spune că, în judeţul Hunedoara, majoritatea producătorilor eco sunt tocmai apicultorii, dintre care cei mai mulţi comercializau, oricum, tot miere ecologică şi înainte de a primi certificatul. Potrivit autorităţilor cu atribuţii în domeniu, dintre cei aproximativ 60 de producători ecologici oficiali, doar câţiva sunt proprietari de ferme mixte, în cadrul cărora produc furaje, culturi sau cresc animale, în timp ce restul sunt stupari. Şefa Serviciului Ajutoare de stat din cadrul APIA Hunedoara mai spune că, în perioada 1 decembrie – 31 martie, toţi solicitanţii de subvenţii pentru fermele eco vor fi controlaţi de specialiştii instituţiei. Directoarea APIA Hunedoara, Veronica Borungel, adaugă că anul acesta sesiunea de depunere a cererilor încă nu a fost deschisă, acest lucru urmând să se întâmple după stabilirea sumelor disponibile, cel mai probabil după data de 1 octombrie.

Ce sunt şi cum se obţin produsele “bio”

Potrivit specialiştilor Direcţiei de Agricultură a Judeţului Hunedoara, termenul de “agricultură ecologică” desemnează acelaşi lucru cu “agricultură organică” sau “agricultură biologică”. În agricultura ecologică, în etapa de producţie la fermă, este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor, ba chiar şi a antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice.

About Ada Beraru