Început de stagiune, la Teatrul de Artă Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,371 ori

Este al doilea an, de când, Teatrul de Artă din Deva, funcţionează la standarde întâlnite doar în capitalele lumii. Satisfacţiile trăite în superba sală a teatrului, completează în mod fericit, viaţa amatorilor de artă dramatică, muzicală sau vizuală. În provincie.La Deva.

Stagiunea de toamnă a început cu o conferinţă de presă, un fel de destăinuire a maestrului MC Ranin, despre perioada pe care a trăito la Deva, în teatru, pentru teatru şi la teatru. Cred că în acest moment, simte, că proiectul pe care l-a pornit, în Decembrie 2010, începe să se deplaseze în direcţia dorită. Cum a declarat de mai multe ori, domnia sa, este un constructor şi trăieşte etapele cu suferinţă, dar şi cu plăcerea celui care ştie că are o misiune pe care o îndeplineşte, arzând mocnit pe dinlăuntru. Apreciază liniştea, pacea, oferită de presă şi de spectatori, ca un bandaj, la toată agitaţia care s-a făcut în jurul teatrului din Deva, ani de zile. Este de părere că publicul se formează în timp, trebuind să treacă între 3 şi 5 ani, şi faptul că de la început au fost montate aici numai piese valoroase îşi arată roadele, la nivel naţional şi de puţină vreme şi pe plan internaţional.

Producţiile din acest an au avut patru mari regizori, şi mulţi actori, de la toate teatrele din ţară, înclusiv din Bucureşti. Vorbind despre colaborările internaţionale, maestrul a amintit că spectacolul „Frida Kahlo” a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Teatru din Antalia(Turcia), unde a avut un succes enorm şi există în acest moment perfectată colaborarea pentru o stagiune întreagă în anul viitor, în aceaşi zonă geografică. De asemenea producţia după Gherasim Luca, „Inventatorul Iubirii”, în regia lui Horaţiu Mihaiu, un spectacol de teatru imagine, a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Timişoara. Urmează reprezentaţii în ţară, cu spectacolul, „Deliruri”, în regia lui Mihai Mănuţiu, după un text de Ion Mureşan, cu Ada Milea în rolul principal şi Vava Ştefănescu, la Festivalul Teatrului scurt de la Oradea.

Este unul dintre cele mai vechi festivaluri, care există în România, încă de pe vremea comunismului. Urmează turneul naţional, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, cu „Moartea accidentală a unui anarhist”, spectacol muzical în regia lui Kemal Başar şi spectacolul concert “Deliruri” în regia lui Mihai Mănuţiu. În acest fel teatrul de artă din Deva începe să fie cunoscut în ţară. Pe parcursul verii, prin cele trei proiecte câştigate de MC Ranin, la Sibiu, şi anume parada barocă, ministagiunea de piese baroce şi muzică barocă, artişti din Deva, au jucat şi concertat în decorul natural a oraşului medieval.Cimpoierii din Transilvania, Toboşarii din Hunedoara, Fanfara din Ghelari şi Cvartetul Brandenburg, au participat la parada barocă împreună cu alţi cinci sute de artişti. Producţiile “Încornoratul”, „Sicilianul”, scrise de Moliere şi „Insula Sclavilor”, de Marivaux, au fost montate în decorul natural din centrul Sibiului, bucurând sufletul turiştilor prezenţi aici. Supermarionetele, de peste doi metri înalţime, au jucat în faţa muzeului Brukenthal, folosind clădirea ca décor, adecvat pentru atmosfera din opere celebre, precum “Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini.

Toate aceste producţii gândite şi regizate la Deva, au fost realizate cu fonduri alocate de administraţia din Sibiu şi au marcat viaţa culturală de aici, punând amprenta specifică, peste un oraş cu multă istorie barocă. Revenind la programul din această stagiune la Teatrul de Artă din Deva, vom putea viziona în luna Octombrie, premiera piesei „Sub Pământ” de Mihaela Mihailov, cu un text inspirat de viaţa minerilor din Valea Jiului, primul spectacolul muzical stradal cu supermarionete din România, „Bărbierul din Sevilla”, „Moartea accidentală a unui anarhist”, „Sicilianul” şi „Deliruri”. Din luna Noiembrie, vor începe repetiţiile la „Macbeth”, o tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606 ,ce v-a fi regizată de Răzvan Mureşan de la Teatrul Naţional din Cluj Napoca. Este timpul să se joace Shakespeare şi la Deva, cel puţin două piese pe stagiunea, a declarat la finalul prezentării, maestrul MC Ranin. Domnia sa a afirmat că doreşte să se creeze o legătură puternică între actori, pictori, muzicieni şi scriitori, pentru a oferii o paletă cât mai largă de manifestări, publicului devean, pe care îl aşteaptă în sala teatrulul de artă.

Tags:

About Mircea Goian