Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,068 ori

Hotărârea Consiliului Judeţean de a prelua în administrare Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei a creat o mare emoţie în rândul jurnaliştilor hunedoreni. Afectaţi de puternicele sentimente, aceştia, cu unele excepţii, s-au întrecut în a transmite „informaţia istorică”.

Marcel Bot, în Ziarul Hunedoreanului începe cu următorul titlu: „MOMENT ISTORIC. Sarmizegetusa Regia este oficial în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara”. În sfârşit, îmi spun, situaţia e rezolvată şi încep să citesc ştirea şi aflu că: „Ultima etapă a procesului de transfer a cetăţii Sarmizegetusa Regia la Consiliul Judeţean Hunedoara ţine de guvern care trebuie să emită o hotărâre în acest sens. , a mai declarat Balint”. Deci, totuşi, duminică (când e datat articolul) era sau nu Sarmizegetusa Regia în administrarea Consiliului Judeţean?

Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei, ne anunţă din titlu: „Consiliul Judeţean a aprobat preluarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”. Apoi, continuă: „Consilierii judeţeni au aprobat vineri preluarea în administrarea Consiliului Judeţean a terenului pe care se află Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Adoptarea actului administrativ de către legislativul judeţean este un pas important în vederea elaborării hotărârii de guvern prin care va fi aprobat transferul monumentelor UNESCO.
Preluarea administraţiei cetăţilor de către Consiliul Judeţean Hunedoara este doar o chestiune de câteva săptămâni.” De aici rezultă că Sarmizegetusa Regia încă nu se află în administrarea Consiliului Judeţean, urmând ca în câteva săptămâni să se dea o hotărâre de guvern în acest sens, votul consilierilor judeţeni fiind doar un pas important în procedura de preluare în administrare (aceasta este partea corectă din articol). Dar Irina Năstase plusează şi ne anunţă: “Consiliul Judeţean a aprobat preluarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei” şi repetă informaţia şi în articol. O informez pe domnişoara Năstase că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei înseamnă mai mult decât Sarmizegetusa Regia, de aceea şi e la plural – „cetăţi”, iar în cadrul Consiliului Judeţean s-a votat preluarea în administrare doar a Sarmizegetusei Regia, nu a tuturor cetăţilor din Munţii Orăştiei.

Iulian Stroia, în Servus Hunedoara, plin de entuziasm, scrie următorul titlu: „Decizie istorică: După 20 de ani, Capitala Daciei este în patrimoniul judeţului”. Şi continuă cu următoarele, ce mai contează că se contrazice chiar el – totul e că „scrie istorie”: „Consilieri judeţeni au decis, cu unanimitate de voturi, ca Sarmizegetusa Regia să treacă administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Astfel, după ce Guvernul va adopta o hotărâre prin care să aprobe preluarea, cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO va avea o instituţie responsabilă cu protecţia şi promovarea ei.”, „Sarmizegetusa Regia are, în sfârşit, un administrator” (interitlu), „După mai mult de două decenii de discuţii, dispute şi controverse, Capitala Daciei va trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.”

În Mesagerul Hunedorean avem titlul: „Sarmizegetusa Regia va fi administrată de Consiliul Judeţean” (corect), iar primele rânduri ale articolului deja dezinformează: „Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia a fost preluată de către Consiliul Judeţean, după ce vineri, aleşii au votat acest lucru. Astfel cetatea dacică va fi administrată de către instituţia judeţeană.” Am stabilit deja că nu a fost încă preluată.

Am găsit şi o prezentare corectă a informaţiei şi am să citez, pentru a ne lămuri, totuşi, cum e cu decizia de vineri a consilierilor judeţeni. După titlul „Consiliul Judeţean a decis oficial preluarea Sarmizegetusei Regia în administrare”, Ovidiu Petrovai ne spune următoarele: „Consilierii judeţeni au hotărât vineri ca Sarmizegetusa Regia să treacă administrarea judeţului. După ce Guvernul va adopta o hotărâre prin care să aprobe preluarea, cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO va avea, în sfârşit, o instituţie responsabilă cu protecţia şi promovarea ei.”

O altă ştire a apărut în aproape toată presa locală: doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce consumau alimente neplătite într-un supermarket. Prima oară am citit doar titlul, apoi am citit toată ştirea. Şi am remarcat ceva (nu e prima oară): de fapt, toate ziarele repetă acelaşi lucru, unele au pus cele câteva propoziţii pe prima pagină, dar niciun ziarist nu a trecut dincolo de cele
trei-patru fraze, primite pe comunicatul Poliţiei. Sincer, pe mine m-ar fi interesat să ştiu cum au ajuns cele două persoane în situaţia de a le fi atât de foame (că bănuiesc că asta era) încât să intre într-un magazin şi să ajungă în această situaţie: „Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată de către agentul de pază al unui magazin din Deva, cu privire la faptul că a depistat în incinta unităţii două persoane de sex masculin care au consumat o jumătate de rudă de cârnat, o bucată de brânză şi două roşii. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de furt calificat”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspector principal Bogdan Niţu.

Cei de la Ziarul Hunedoreanului trăiesc totul intens, suferă de lipsă de imaginaţie sau le place foarte mult cum sună „Moment istoric”, doar aşa se poate explica frecvenţa cu care folosesc această expresie: pe 23 septembrie 2012: „MOMENT ISTORIC. Sarmizegetusa Regia este oficial în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara”, pe 24 septembrie 2012: „MOMENT ISTORIC PE SCENĂ. Noul Iris şi-a primit la Călan VIDEO”.

În Servus Hunedoara, Ovidiu Mănăstire scrie: “Echipa de pe Cerna joacă azi pe terenul celor de la Naţional Sebiş, trupă pe care în returul sezonului trecut au învins-o clar.” Cine au învins? – echipa de pe Cerna? Dar “echipa” e la singular, iar atunci verbul “au învins” de ce e la plural?

Pe site-ul HunedoaraMea.ro, citesc titlul: “Zeci de asociaţii de proprietari din Deva au cerut reabilitarea termică a blocurilor” – super, mi-am spus, în sfârşit se face ceva mai amplu în acest sens. Dar îmi trece entuziasmul, când încep să citesc ştirea: “Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari devene sunt invitate să solicite accesarea programului de reabilitare termică. Dintre cele aproape 470 de asociaţii, doar puţin peste 20 s-au arătat interesante.” Poftim? Sunt interesate puţin peste 20 de asociaţii? Asta înseamnă cele “zeci de asociaţii” care cer reabilitarea termică? Nu e cam exagerat titlul? Şi cred că cele “puţin peste 20 de asociaţii” s-au arătat “interesate” şi nu “interesante”…

Tags:

About Chioru' Corectoru'