Criza ridică pe piedestal aurul

Articolul a fost vizualizat de 2,346 ori

Merită să investim în aur? Părerile sunt împărţite. Experţii ne liniştesc şi ne spun că, după perioada în care aurul pare să fi intrat în dizgraţia tuturor, îşi va reveni, pentru a atinge noi valori record. Prin urmare, pregătiţi-vă de atac. Sunt însă şi alţii care, dimpotrivă, afirmă că metalul galben nu se va mai ridica pentru mult timp de acum încolo la culmile de altădată.

La 15 septembrie 2008, când banca americană Lehman Brothers intra în faliment, declanşând, astfel, criza financiară mondială, aurul a valorat pe piaţa internaţională 775,00 dolari/uncie. La sfârşitul aceluiaşi an, preţul a ajuns la 869,75 dolari.O ascensiune care a continuat şi în 2009, când, la 1 octombrie, uncia a depăşit pentru prima dată pragul psihologic de 1.000 de dolari.

De atunci, metalul galben nu a mai coborât sub această linie, devenită un fel de barieră între lumea de dinainte de izbucnirea degringoladei generale şi cea a instalării costisitoarelor programe de relansare a economiilor şi a măsurilor de austeritate. 2010 a adăugat problemelor deja existente încă una – cea a datoriilor ţărilor din zona euro, având ca principal punct nevralgic Grecia. În acest context, piaţa aurului a avut o evoluţie tensionată, cu suişuri şi coborâşuri abrupte. Metalul galben a încheiat acest an la 1.405.50 dolari/uncie.

2011 poate fi considerat anul măririi aurului. Punctul culminant al acestei ascensiuni s-a produs în primele zile ale lunii septembrie, când preţul aurului a stabilit recordul absolut de 1.912 dolari/uncie. După care a coborât, ajungând la finele anului la 1.531 dolari/uncie.
Recent, uncia a trecut de 1.700 dolari, spre satisfacţia taberei analiştilor optimişti, pentru care acest metal preţios va rămâne pentru totdeauna o investiţie sigură pe termen lung.

Tags:

About Adrian Sălăgean