Bac-ul dezastruos rezolvă problema cazării studenţeşti

Articolul a fost vizualizat de 2,083 ori

Deşi căminele facultăţilor hunedorene nu sunt prea numeroase, reprezentanţi din conducerea acestora spun că nu au probleme cu cazarea. Anul acesta mai puţini absolvenţi de liceu „au luat” bacalaureatul şi au reuşit să ajungă studenţi, aşa că locurile de cazare au fost, în sfârşit, suficiente.

Căminul studenţesc din Hunedoara rămâne printre cele mai moderne din ţară

Dacă pe parcursul anilor trecuţi studenţii hunedoreni se grăbeau să prindă un loc în cămin, anul acesta, cele două mari universităţi, Politehnica Timişoara şi Universitatea Petroşani, au locuri îndeajuns pentru toată lumea. Decanul Facultăţii de Inginerie de la Hunedoara, Caius Pănoiu, spune că toate cele 118 cereri ale studenţilor care au avut nevoie de cazare au fost onorate. „În căminul nostru avem 124 de locuri, dintre care trei încăperi sunt camere de protocol. S-a întâmplat ca anul acesta să avem 118 cereri pentru cazare, exact cât numărul de locuri disponibil”, afirmă decanul facultăţii hunedorene. Acesta mai spune că studenţii care au optat pentru Facultatea de Inginerie de la Hunedoara vor locui în condiţii „de lux”, comparativ cu starea generală a căminelor studenţeşti din România. „Suntem mulţumiţi că am reuşit să mai executăm o serie de paturi pentru a acoperi toate solicitările venite din partea studenţilor. Anul acesta ei vor locui câte doi, trei sau patru în cameră. Până acum camerele erau cu câte două sau trei locuri, dar acolo unde spaţiul a permis am mai amplasat un pat. În orice caz, deşi căminele şi campusurile nu ştiu să fie clasificate cu stele, precum hotelurile, fără îndoială că Facultatea de la Hunedoara oferă unele dintre cele mai bune condiţii din ţară. Camerele au nu doar unul, ci chiar şi două grupuri sanitare fiecare, unul cu duş, iar celălalt doar cu toaletă şi chiuvetă, pentru o eficientizare a spaţiului şi a timpului studenţilor”, adaugă Caius Pănoiu.

Locurile au rămas neocupate

Acesta mai spune că studenţii care au ales să facă facultatea la Hunedoara vor plăti câte 100 de lei pe lună, cu toate cheltuielile incluse, plus un bonus la consumul de energie electrică, reprezentând primii 50 de kilowaţi consumaţi. Potrivit conducerii Facultăţii de Inginerie, studenţii vin la Hunedoara din Petroşani, din judeţul Alba, din zona Brad sau de la Orăştie, dar şi din Caraş-Severin sau chiar din Călăraşi. Dacă acum 10 ani facultăţile încă mai organizau examene dure pentru admiterea în rândul studenţilor a elevilor care terminau liceul, care concurau şi câte 12 sau 15 pe un singur loc, anul acesta, din cauza rezultatelor slabe de la Bacalaureat, cele mai multe facultăţi au rămas cu locuri neocupate. Facultatea de Inginerie Hunedoara din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara a reuşit să ocupe, potrivit lui Caius Pănoiu, doar 60 la sută din locurile disponibile la nivelul studiilor de licenţă, în timp ce pentru masterat a fost nevoie de o suplimentare a locurilor, de la 115, la 145. Şi la Universitatea din Petroşani au fost mai multe cereri pentru nivelul studiilor de masterat, în timp ce în primul an de facultate s-au ocupat doar 90 la sută dintre locurile disponibile, susţine Marius Marcu, prorectorul universităţii. Acesta spune că în campusul alcătuit din cinci cămine al Universităţii Petroşani se pot caza în jur de 200 de studenţi, iar anul acesta „nu au fost niciun fel de probleme”. Potrivit prorectorului, toate clădirile sunt „moştenite” de dinainte de ’89, însă acestea au fost modernizate, iar grupurile sanitare au fost reabilitate şi ele, cu bani de la Mnisterul Educaţiei, dar şi din bugetul propriu al Universităţii.

Tags:

About Ada Beraru