Orjeletul

Articolul a fost vizualizat de 1,390 ori

Orjeletul sau urciorul este infecţia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care înconjoară baza unei gene. El poate să apară la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Iniţial apare ca o mică umflătură roşie, moale, care atinge un maxim în 3 zile. Urciorul se sparge apoi, drenează şi se vindecă în aproximativ o săptămână.

Cauza urciorului este deseori necunoscută, dar poate să apară datorită:
– frecatului pleoapei, iritând glandele sebacee. Bacteriile de la nivelul mâinii pot cauza infecţia
– utilizarea rimelului, conturului de ochi sau a altor produse cosmetice, care pot irita ochiul. Dacă aceste produse sunt contaminate cu bacterii poate să apară infecţia. Şalazionul este o inflamaţie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor. Nu este o infecţie. Salazionul tipic se dezvoltă lent pe parcursul a 2-3 săptămâni, în general fără durere oculară. Deseori este dificil de diferenţiat urciorul de şalazion, care sunt afecţiuni uşoare ale pleoapei. Ambele se diagnostichează prin examinarea vizuală atentă a pleoapei. Dacă există o umflătură dură în interiorul pleoapei, aceasta este diagnosticată frecvent ca şalazion.
Diagnosticul şi tratamentul este stailit de către medic. De menţionat că înaintea aplicării unguentelor sau a picăturilor se vor spăla mâinile. Nu se atinge vârful aplicatorului cu mâna. Aplicatorul trebuie să fie curat şi nu trebuie să atingă ochiul sau pleoapa în momentul aplicării. Unguentele sau picăturile se aplică privind într-o oglindă bine luminată.

Pe lângă tratamentul recomandat, amintesc:
– nefolosirea cosmeticelor sau lentilelor de contact până la vindecarea completă a urciorului sau şalazionului
– aplicarea de comprese calde, umede. Compresele calde, umede, aplicate de 3-6 ori pe zi ajută la vindecarea mai rapidă. Compresa caldă ar putea, de asemenea, ajuta la deblocarea porilor glandelor pentru a se drena şi a începe să se vindece. Înainte de aplicare se vor spăla mâinile. Se utilizeză o pânză moale sau tifon muiat în apă caldă. Nu se va utiliza apa fierbinte şi nu se va încălzi tifonul umed în cuptorul cu microunde – compresa se poate înfierbânta prea tare şi arde pleoapa. Compresa se ţine pe pleoapă până se răceşte (normal 5-10 minute). Se poate utiliza şi ser fiziologic sau apă de trandafiri în locul apei de la robinet pentru grăbirea procesului de vindecare.
– este important să lăsaţi urciorul sau şalazionul să se spargă singur, fără a-l strânge sau deschide.
Ca şi măsuri profilactice amintesc:
– nu se freacă ochii, ceea ce-i poate irita şi răspândi infecţia
– se protejează ochii de praf şi poluanţii din aer prin purtarea de ochelari de protecţie, mai ales când greblaţi sau tundeţi gazonul
– se evită zonele intens poluate şi cu mult praf
– se înlocuiesc cosmeticele, mai ales rimelul, cel puţin o dată la 6 luni. Bacteriile se pot dezvolta în acestea.
– se tratează prompt orice inflamaţie sau infecţie a pleoapelor (blefarita). În caz contrar infecţia se poate extinde la glandele sebacee ale pleoapei şi cauzează urcior.

Tags:

About Dr. Bianca Fărcaş