Alergiile de toamnã

Articolul a fost vizualizat de 2,562 ori

Alergiile sezoniere sunt mai frecvente primăvara şi toamna, atunci când se schimbă anotimpurile. O alergie sezonieră este declanşată de un stimul care este prezent doar o parte a anului, cum ar fi frunzele, iarba şi polenul. Acestea sunt cunoscute sub numele de alergeni.

Deşi mulţi oameni consideră că alergiile sezoniere sunt mai puternice primăvara, ele sunt cel puţin la fel de puternice toamna, datorită frunzelor umede căzute din copaci care conţin bacterii, mucegaiuri. În categoria alergenilor intră şi copacii şi florile care înfloresc mai târziu şi eliberează polen, având un efect negativ asupra persoanelor alergice. De asemenea, rugina este cunoscută ca fiind cel mai mare duşman al persoanelor alergice în lunile de toamnă. Pentru copii, începutul unui an şcolar poate însemna începutul simptomelor alergiilor de toamnă, deoarece căldura şi aerisirea slabă a sălilor de clasă favorizează înmulţirea microorganismelor alergene (acarieni). La acest lucru adaugându-se şi praful de cretă care poate declanşa probleme copiilor cu astm.

Simptomele alergiilor de toamnă

Simptomele sunt similare celor cauzate de alte tipuri de alergii sezoniere şi pot include: strănut, mâncărimi ale ochilor, iritaţie nazală, secreţie nazală, tuse, cercăne şi dureri de cap. Multe persoane confundă alergiile de toamnă cu răceala, simptomele fiind similare de fiecare dată, dar există câteva diferenţe. În primul rând rinoreea (secreţia nazală) este prezentă la alergiile sezoniere, pe când la o răceală, secreţia nazală este de obicei galbenă. Spre deosebire de răceală, persoanele cu alergii, de obicei, nu au febră sau dureri musculare. Trebuie ţinut cont şi de faptul că o răceală nu trebuie să dureze mai mult de zece zile, însă alergiile sezoniere vor dura atâta timp cât veţi fi expuşi la alergeni. Ştiind acest lucru, cel mai bun mod de a controla simptomele este să încercati să opriţi înmulţirea microorganismelor alergene. În primul rând, ţineţi ferestrele închise acasă şi în maşină, schimbaţi lenjeria de pat frecvent, spălaţi hainele destul de des, pentru că maşina de spălat vă ajută să limitaţi expunerea la alergeni. Intăriţi-vă sistemul imunitar cu ajutorul vitaminelor şi cu o alimentaţie sănătoasă.
De asemenea, compresele reci pot fi aplicate la ochi pentru a ajuta cu senzaţia de mâncărime. Aspiraţi frecvent pentru a reduce polenul prins în tapiţerie, covoare si perdele. Folosiţi un dezumidificator pentru a menţine nivelul de umiditate sub 50% pentru a evita dezvoltarea mucegaiului.

Remedii naturiste:

Frecvent aportul de vitamina B5 sau acid pantotenic este benefic în prevenirea şi tratarea alergiilor.
Pentru a beneficia de acest ajutor, specialiştii recomandă administrarea pe cale orală a unei doze de 100 mg de vitamina B5, zilnic. Potrivit studiilor, o doză de 400 mg de vitamina E administrată zilnic, timp de 4-6 săptămâni, ajută la ameliorarea simptomelor alergice, deoarece aceasta posedă proprietăţi antialergice.
O cantitate de 500 ml de suc de morcov sau un amestec format din suc de morcovi, sfeclă şi castraveţi este benefic în tratarea alergiilor. Pentru amestec se recomandă folosirea a 100 ml suc de sfeclă, 100 ml suc de castravete şi 300 ml suc de morcov. Plante precum păpădia, mesteacănul, trei fraţi pătaţi, coada şoricelului sau urzica sunt folosite cu mult succes în afecţiuni precum alergiile. Urzica este o plantă universală. Poate fi intâlnită pe tot globul, chiar şi în Islanda, supravieţuieşte până la altitudinea de 2000 m şi este cunoscută din antichitate pentru proprietăţile ei curative. În scopuri medicinale se folosesc atât frunzele sau toată partea aeriană, care se recoltează de la exemplarele tinere, înainte de înflorire, şi se usucă la umbră, la temperatura ambiantă, cât şi rădăcinile, care se recoltează toamna târziu şi se usucă la soare.

Acţiuni terapeutice:

– Are proprietăţi hematopoietice (stimulează sinteza globulelor roşii) prin acidul folic, acidul pantotenic şi protoporfirine;
– Are proprietăţi hemostatice (favorizează oprirea sângerărilor) datorită prezenţei de vitamina K şi taninuri;
– Este antidiareică prin tanin;
are proprietăţi diuretice şi contribuie la o mai bună eliminare a acidului uric;
este hipoglicemiantă datorită capacităţii de a stimula secreţia de insulină de la nivelul pancreasului;
– Are proprietăţi antiinflamatoare prin lectine;
– Este galactogogă (stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează);
– Este antialergică, expectorantă, antitusivă şi stimulează circulaţia sanguină.
Indicaţii terapeutice:
Cu administrare internă, sub formă de pulbere sublingual, macerat sau tinctură, urzica este indicată în:
– anemie, alături de cătină;
– alergii, alături de trei fraţi pătaţi şi frunzele de mestescăn. Studiile clinice au demonstrat ameliorarea evidentă a simptomelor la pacienţii cu diferite forme de alergii: rinită, erupţii alergice cutanate, bronşită astmatiformă, după consumul de urzică;
– artrită şi reumatism, în general datorită acţiunii antiinflamatoare. Mai multe studii au arătat diminuarea durerii şi inflamaţiilor la pacienţii suferinzi de artrită care au consumat urzică, probabil datorită unui proces de inhibare a activităţii celulelor responsabile de procesul inflamator;
– gută, prin efectul antiinflamator şi de eliminare a acidului uric;
– diabet zaharat, alături de frunzele de dud şi afin, deoarece urzica stimulează secreţia pancreatică de insulină;
– sângerări nazale, gingivale, hemoptizii, deoarece este un bun hemostatic;
– diaree, datorită proprietăţilor astringente, în asociere cu răchitan, coada racului;
– litiază renală ca adjuvant, sub formă de macerat, în special datorită acţiunii diuretice;
– afecţiuni cardio-vasculare: hipertensiune arterială, tahicardie (eficienţă demonstrată prin studii efectuate pe animale);
– afecţiuni dermatologice (acnee, seboree) datorită proprietăţilor depurative.
În ce priveşte aplicarea externă, sub formă de cataplasme cu macerat sau băi, urzicile sunt utile în tratarea plăgilor superficiale, eczemelor, urticariei.

TONIC IMUNITAR “E-LITE”

Tonicul imunitar “E-lite” conţine miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagră, salcie şi soc, uleiuri esenţiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrişor de câmp, muguri de brad, mentă şi geraniu.
Produsul are efect antiinflamator, antiinfecţios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar şi este recomandat persoanelor care suferă de bronşite alergice şi infecţioase, amigdalite acute şi cronice, gripă, febră, imunitate scăzută, infecţii virale şi microbiene (stafilococi, streptococi, candida, etc.).

Articol realizat cu sprijinul
E-lite Nutriţia.

Tags: ,

About Cristi Iuhasz