Toamna barocă la palatul Brukenthal

Articolul a fost vizualizat de 1,300 ori

Sâmbătă, cvartetul „Eisenmarkt” a concertat la palatul Brukenthal din Avrig, iar ansamblul „Huniadi Cantores”, la Bilblioteca judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva. Artiştii hunedoreni au oferit amatorilor de evenimente culturale din cele două localităţi muzică baroc şi renascentistă de calitate.

Festivalul „Toamna barocă la Avrig” a ajuns la ediţia a IV-a şi, prin programul oferit, creionează deja o manifestare matură, cu momente adecvate perioadei barocului, într-o locaţie unică în Romania, prin specificul ei. Organizatorii au reuşit în acest an, în ciuda unui buget restrâns, să uimească vizitatorii prezenţi, reuşita fiind asigurată de cooperarea artiştilor, dar şi prin participarea unui număr mare de voluntari. Evenimentul a început sâmbătă la ora 11,30, cu un vernisaj de pictură al artistului vizual Ovidiu Cărpuşor, a continuat cu dresaj canin realizat de Centrul Chinologic din Sibiu, şi de la ora 13,00 cu o masă rotundă “CultTour”. Cvartetul “Eisenmarkt” din Hunedoara a concertat la ora 15,00, având în program muzică baroc, scrisă de Georg Philipp Telemann, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach. Ultima lucrare, „Canon” de Johann Pachelbel, a fost oferită de hunedoreni la bis şi a fost o surpriză pentru organizatoarea Maria Grancea şi pentru fica ei, care îndrăgeşte această lucrare şi care a spus că a fost cel mai frumos cadou primit, sâmbătă fiind ziua ei de naştere. A urmat apoi un spectacol ecvestru cu „Herghelia Maties”, dans de societate – “Forever Dance”, concert baroc cu “Flauto Dolce din Cluj Napoca, concert coral cu “Camerrata Vocalis” din Avrig, spectacol cu foc cu „Crispus” din Sibiu, iar la finalul zilei un impresionant „Bal la Palat”, la care ţinuta de seară sau baroc a fost obligatorie.

Festivalul „Toamnă barocă la Avrig” a fost organizat de Consiliul Local al oraşului Avrig, Muzeul oraşului Avrig, Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul de Informare Turistică Avrig, Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Samuel von Brukenthal şi Asociaţia „Prietenii Avrigului”. Ediţia din acest an a manifestării a fost inclusă în cadrul proiectului european “CultTour – Patrimoniu cultural, ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Sud-Estul Europei.


Noaptea bibliotecilor la Deva

Noaptea Bibliotecilor, eveniment organizat de către Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşeanu” din Deva, a reuşit să atragă un număr mare de pasionaţi de carte, ce s-au simţit sâmbătă seara ca într-o familie cu aceleaşi preocupări. Programul a fost gândit cu o deschidere sinceră către muzică, film şi, binenţeles, carte, momentele oferite conducând asistenţa spre lumea specială a culturii. Între ora 18,00 şi 4,00 a.m, dependenţii de cultură au asistat la concertele susţinute de cvartetul „Cuore” şi Corul „Arlechino” de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă din Deva şi de către ansamblul „Huniadi Cantores” din Hunedoara, au vizitat secţiile, birourile şi depozitele bibliotecii, au asistat la prezentarea fondului de carte veche, de ziare şi reviste vechi, iar în final au participat împreună la o „Aventură nocturnă la bibliotecă”, realizată prin proiecţii de filme de aventuri. Ansamblul „Huniadi Cantores” a oferit publicului un program cu muzică din renaşterea europeană şi transilvăneană, aleasă din culegerea Codex Cajoni, de altfel lucrări care fac parte din proiectul grupului din acest an. Inspirată alcătuirea programului divers, arătând o anume destoinicie în atragerea publicului, a managerului Sebastian Bara. Chiar dacă în ţară nu au mai fost organizate, în acest an, evenimente de acest fel, domnia sa a considerat că misiunea pe care o are nu trebuie oprită, iar numărul mare de participanţi a arătat că a procedat corect.

Tags:

About Mircea Goian