Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,536 ori

SALARIUL MINIM
Cu puţin timp înaintea discuţiilor oficiale pe marginea bugetului de stat, sindicaliştii încep presiunile pentru majorarea salariului minim pe economie. Acum, confederaţia sindicală Cartel Alfa organizează mişcări de stradă, inclusiv pentru a obţine o creştere cu 15% a acestui venit, respectiv să ajungă la 850 de lei în 2013. Însă acest salariu minim, care e încasat, în România, de peste două milioane de angajaţi, mai trebuie să fie şi plătit, iar plătitorii, adică angajatorii, nu sunt de acord cu o majorare atât de amplă.

PROGNOZĂ NEGATIVĂ
Institutul Naţional de Statistică a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta iniţială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii.
DISCREPANŢĂ
România a avut anul trecut cel mai ridicat procentaj din UE al persoanelor ocupate în sectorul agricol, de 29%, iar la servicii s-a situat pe ultima poziţie, cu 43%, în timp ce în privinţa angajaţilor calificaţi care lucrează manual ocupă primul loc în spaţiul comunitar, cu 49,3%. Media UE a persoanelor ocupate în agricultură a fost anul trecut de 5%, iar pentru servicii de aproape 70%, potrivit celui mai recent sondaj privind piaţa muncii al Eurostat.

TOP “HĂRNICIE”
Un studiu recent, realizat la nivelul Uniunii Europene, a relevat faptul că românii se află printre europenii care muncesc cel mai mult. Astfel, săptămânal, conaţionalii noştri muncesc în medie 41 de ore. Ei sunt întrecuţi doar de britanici, care săptămânal se pontează 42,2 ore.

SCĂDERE SALARIALĂ
Câştigul salarial mediu a scăzut în august cu 1,4% (22 lei) faţă de luna anterioară, la 1.534 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 lei).

FOND DE SALVARE
Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni în vigoare după prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din miniştrii de Finanţe din zona euro, la Luxemburg. MES va deveni complet operaţional atunci când statele vor vărsa contribuţiile, urmând să ajungă la o capacitate de împrumut de circa 200 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni,
dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

CIFRA SĂPTĂMÂNII
60 la sută
Moneda naţională a Iranului este într-o continuă cădere, iar vinovate pentru acest lucru sunt sancţiunile internaţionale impuse din cauza programului nuclear al ţării. Oficial, guvernul vinde un dolar american pentru aproximativ 12.500 de riali iranieni, dar oferă acest curs doar în regim preferenţial, scrie CNN Money. Iar în ultimele zile, cursul a bătut orice record. Miercuri, la Teheran, un dolar se cumpăra cu aproximativ 39.000 de riali, adică o depreciere de 60% în doar câteva zile.

Tags:

About Adrian Sălăgean