Noi împrumuturi până la alegeri

Articolul a fost vizualizat de 1,383 ori

Potrivit capital.ro, analiştii celei mai mari bănci din România se aşteaptă ca Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să apeleze la finanţare internaţională înainte de campania electorală care va debuta la începutul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de euro.

Astfel, analiştii băncii estimează că administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard euro. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 44,64 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA. Analiştii BCR estimează randamente de 6,8% (piaţa secundară) la obligaţiunile pe cinci ani pentru luna decembrie şi un curs de 4,55 lei/euro.

Recent, economiştii UniCredit au arătat că Finanţele ar putea accesa din nou pieţele externe până la sfârşitul acestui an, vizând cel mai probabil finanţarea cu încă 750 milioane euro, pentru a evita “o consumare mai rapidă a rezervelor”, situate în prezent la 3,2 miliarde euro.
Se pare că rezerva de lichiditate trebuie să acopere patru luni de plată a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Având în vedere anul electoral, când depăşirile la cheltuieli nu mai reprezintă o surpriză, MFP ar putea accesa finanţarea internaţională cât de curând, sau oricum înainte de campania electorală care va începe la începutul lunii noiembrie”, se arată în raportul BCR.

Tags:

About Adrian Sălăgean