Ministerul Economiei şi Comerţului caută vinovaţii pentru modul în care a ajuns să se prezinte Compania Naţională a Huilei. O companie devalizată ani în şir, unde firmele – căpuşă şi-au făcut de cap şi unde, conform raportului prezentat de oficialii MECMA, continuă jaful cu banul public.
În lipsa unei subvenţii acordate de la stat, aşa cum se întâmpla cu câţiva ani în urmă, CNH trebuie să se descurce doar cu banii obţinuţi din vânzarea producţiei de cărbune. Dar chiar şi aşa, banii mai scapă printre degetele larg deschise ale celor care conduc destinele minerilor din Valea Jiului. Unele dintre aceste aspecte au fost scoase la iveală de un control făcut la CNH de Curtea de Conturi şi ale cărui rezultate au fost făcute publice de MECMA. Astfel, potrivit raportului, CNH ar fi majorat nejustificat cheltuielile de exploatare, cu suma de 486.620 de lei, reprezentând servicii de spălare a echipamentelor, neefectuate în realitate. „La aceste sume se adaugă penalităţi în sumă estimată de 42.689 lei, conform prevederilor din contract”, se spune într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul Economiei. De asemenea, alte 446. 787 lei s-au dus pentru servicii de curăţenie neefectuate, sumă majorată cu penalităţile estimate la 49.241 de lei, calculate conform contractului. Şi nu sunt singurele cheltuieli haotice ale unei Companii aflate în derivă, dar sunt cele mai substanţiale conform controlului care vizează perioada 2009 – 2011, atunci când Ministerul Economiei era condus de Adriean Videanu, Ion Ariton sau Lucian Bode.
Cea mai mare gaură din bugetul Companiei a fost creată, însă, prin limitarea preţului de vânzare a huilei energetice către termocentralele beneficiare, Mintia şi Paroşeni. Controlul a stabilit că s-au înregistrat pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) din cauză că CNH a vândut cărbunele la preţuri mai mici decât costul de producţie. Oficialii MEC arată că pentru huila importată a fost estimat un preţ de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tonă, în timp ce CNH a vândut cărbunele în perioada 2009-2011 la preţul de 204-247 lei/tonă către Termocentrala Paroşeni, şi cu 185-247 lei/tonă la Termocentrala Mintia, asta în timp ce – spun cei de la MEC – Uniunea Europeană interzice vânzarea huilei la un preţ inferior tarifului din alte ţări.
Axis Security ca ne fura drepturile spor de noapte nu in contract scrie 8 ore noi stam 12 ore scrie tot in contract ca in ale 25 luni lom bani 670 le plus ca nea pus sa semnam marirea de 30 lei de la 1 ian 2012 si in realitate lom 600 lei fin sau in cel mai fericit caz 2 sau 4 bonuri de 9 lei daca faci mai mult de 18 suturi de 12 ore eu cred ca si Mineles devina si CNH-u ITM-u si Protectia Munci Drepturile Omului nu functioneaza zau, Sefi au salari mari si de la paza si de la mina da agenti de pza sau cei de la mina nu au salari mari ITM