Colţul cultural: Buituri, în ochii lumii

Articolul a fost vizualizat de 3,494 ori

Am avut în ultimele săptămâni ocazia să cunosc prin intermediul emisiunii pe care o produc – “În ochii lumii” – istoria, tradiţiile, obiceiurile şi cultura unor comunităţi care sau format de-a lungul timpului în jurul Hunedoarei. Astfel, am filmat la Pestişul Mare, Zlaşti, Boş şi Buituri, în comunităţi care există de sute de ani.

Una dintre multele lucrări excepţionale ale pictorului “buiturean” Radu Roşianu

Multe dintre aceste comunităţi au avut un rol important, pe vremuri, în funcţionarea domeniului Castelului Corvinilor şi nu demult, în activitatea de siderurgie, prin intermediul Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Am avut-o ca invitată în emisiunile realizate acolo pe doamna Eleonora-Carmen Hărău, om de afaceri din Hunedoara, care în ciuda condiţiilor vitrege datorate crizei, reuşeşte cu succes să asigure locuri de muncă pentru 700 de oameni. Ani de zile a contribuit de nenumarate ori la rezolvarea unor probleme dificile prin care au trecut oameni necăjiţi sau a sprijinit domeniul cultural şi educativ din instituţiile hunedorene, fără să aibă nicio obligaţie să facă astfel. După 22 de ani de încercări nefericite ale unor politicieni, a hotărât că este momentul să intre în zona bătăliilor politice pentru a face ceva pentru Hunedoara şi pentru comunitatea de aici. Nu a ales această cale pentru a-şi rezolva problemele personale, pentru că, din fericire, nu are nevoie, veniturile familiei fiind asigurate de afacerile de succes, pe care nu le-a facut cu statul, ci funcţionând în condiţiile dure din piaţa privată.

Fiind o fire bătăioasă, este convinsă că poate să facă lucruri folositoare comunităţii din Hunedoara, calea şi pârghiile fiind în aceste vremuri în politică. A venit în emisiune cu dorinţa de a cunoaşte oamenii din acele locuri, istoria, tradiţiile, obiceiurile, activităţile dar şi nevoile lor. Şi a aflat lucruri noi, interesante, dar şi probleme care influenţează negativ viaţa locuitorilor din înprejurimile Hunedoarei. Au fost invitaţi în emisiune oameni care au lucrat în Combinat, agricultori, preoţi, dascăli, mecanici pe celebra mocăniţă, poeţi populari, dar şi artişti care provin din comunităţile vizitate. Vreau să-i amintesc aici pe cei din cartierul Buituri – Doina Muntean, Sanda Mârzea, Radu Roşianu şi Salvina Drăgulescu.

Doamna Doina Muntean realizează gobelinuri, ajungând de-a lungul timpului la o adevărată măiestrie, creând lucrări de proporţii, după pictori celebri. În emisiune a fost prezentă cu gobelinuri realizate după Ioan Grigorescu, dar expoziţia personală cuprinde şi cópii după pictori din cultura europenă.

Fiica dânsei, Sanda Mârzea, o doamnă bătăioasă, energică, surprinde prin apropierea pentru pictură, tablourile sale oferind privitorului satisfacţia unei arte vizuale închegate, dimensiunea, echilibrul spaţial şi paleta cromatică fiind definitorii în lucrările sale.

Radu Roşianu, grafician, pictor, promotor al artei vizuale, a expus în multe galerii din ţară şi din străinatate, este un buiturean discret, modest, veşnic în căutarea unui stil care să îl reprezinte. A realizat grafica pentru cărţile unor poeţi hunedoreni şi a organizat tabere de creaţie, contribuind astfel la dezvoltarea unui cerc de artişti vizuali hunedoreni, care evidenţiază în lucrările lor spiritul locului. Venită din Ţinutul Pădurenilor, doamna Salvina Drăgulescu a “buit” în Buituri acum treizeci de ani şi a adus cu ea războiul de ţesut, cu toate ustensilele necesare activităţii respective.

Am avut parte în emisiune de un moment spectaculos, cred eu, când la războiul de ţesut montat lângă scena din Căminul Cultural, domnia sa a făcut o demonstraţie, arătând tuturor cum se fac ştergarele sau pânzele pentru îmbrăcămintea specifică pădurenilor. Am fost impresionat de faptul că atunci când a plecat din pădurenime a luat cu ea uneltele folosite din timpuri străvechi, atât de necesare unei gospodării. Şi în vremuri când greu mai găseşti pe la pădureni asemenea ustensile, iată că ele se află în Buituri, o stradă a Hunedoarei. Şi nu oricum, ci funcţionând, ca acum zeci de ani, când au fost construite.

Salvina Drăgulescu are în păstrare costume populare pădureneşti pentru femei, bărbaţi şi copii, toate fiind realizate de ea. A venit la filmări îmbrăcată în costum pădurenesc, fiind mândră că are ocazia să arate lumii portul tradiţional, de care nu se mai apropie prea mulţi astăzi, nici măcar acolo, în locul de baştină.
Am asistat la un moment cultural de excepţie, care a adus în emisiunea “În ochii lumii” un element de autenticitate, din ce în ce mai greu de găsit în zilele noastre.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat la Buituri, în luna octombrie, anul 2012, când, împreună cu doamna Eleonora – Carmen Hărău, am avut ocazia să aflăm ce înseamnă comunităţile din jurul Hunedoarei, burg medieval cândva şi mai aproape de noi, centru siderurgic. Interesant!

About Mircea Goian