Colţul cultural: Legături

Articolul a fost vizualizat de 1,331 ori

Sugestivul generic de expoziţie „Legături” creează o punte între artişti şi între comunităţi. Artiştii vizuali de la Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Deva, expun în această perioadă la Galeria de Arte din Szombathely, oraş înfrăţit cu Hunedoara. 

Totul a început cu o tabără de creaţie de la Târgu Jiu la care au participat şi artişti vizuali din Szombathely. A urmat apoi o expoziţie la galeriile de artă din Deva şi Hunedoara, unde Oroszy Csaba – pictor, gravorii Kamper Lajos şi Sztranyak Zsofia şi artistul fotograf Kasczmarski Agnes, au prezentat hunedorenilor o parte din opera lor. Aşa s-a făcut primul pas către o legătură importantă între arte şi între artiştii plastici din cele două comunităţi. Acum, la Szombathely expun preşedintele UAP filiala Deva, Cătălin Dragomir – sculptor, pictorii Torino Bocăniciu din Deva, Titus Blaj din Haţeg, Balasz Tiberiu din Hunedoara şi graficianul hunedorean Tiberiu Fazacaş, spaţiul fiind completat cu sculpturi ale lui Ioan Şeu şi textile ale creatoarei Ana Maria Rugescu. Galeria de arte deţine o suprafaţă de expoziţie de 550 de metri pătraţi şi a oferit artiştilor hunedoreni posibilitatea să creeze o imagine convingătoare despre arta lor, la vernisaj participând în jur de 400 de oameni. Mulţi maghiari din România, stabiliţi aici de-a lungul timpului, au ţinut să fie prezenţi la acest moment oficial.

La vernisaj au vorbit directorul galeriei din Szombathely, dr. Zsambeky Monika, primarul oraşului, dr. Puskás Tivadar, europarlamentarul Iuliu Winkler şi sponsorul principal Takacs Laszló. Surpriza serii a fost momentul muzical oferit de solistul Szabó Tibor, care a cântat şansonete de pe malul Senei, acompaniat la acordeon.

În cele cinci zile cât a durat deplasarea, hunedorenii au vizitat oraşul Köszeg, apoi la Magyarpolyán o casă tradiţională şvăbească, transformată în centru cultural, un muzeu etnografic cu spaţii de cazare şi ateliere pentru artiştii plastici, dar şi pentru elevii şcolilor din localitate, care studiază pictura, gravura, ceramica. Există aici cuptoare pentru ars ceramică şi chiar pentru făcut pâine, sală pentru conferinţe, spectacole şi ateliere de gravură ale grupului AJKA.

Au vizitat apoi atelierele artistului sticlar Kiss Miklós şi expoziţia permanentă cu obiecte create în sticlă. Foarte apreciată, expoziţia grupului de artişti plastici hunedoreni a dat ocazia publicului prezent să vadă lucrări în stilul op art al lui Tiberiu Fazakas, de data aceasta mai simplificat, în ulei cu griuri dominante şi nuanţe de aur. Au putut aprecia, de asemenea, pictura gestualistă a lui Torino Bocăniciu, lucrările abstracte, o fuzionare între culori reci, alb, albastru, negru, cu simboluri ale lui Titus Blaj, sau fauvist expresionistă a lui Tiberiu Balasz, sculpturile în lemn ale lui Ioan Şeu, sau în travertin ale lui Cătălin Dragomir şi impresionantele textile în relief ale artistei Ana Maria Rugescu.

Aflat la cinci kilometri de graniţa cu Austria, cu o populaţie de 80 000 de locuitori, oraşul Szombathley oferă un model de activitate culturală, condiţiile materiale şi deschiderea autorităţilor către artă reuşind să combată efectele crizei mondiale, şi trebuie menţionat că menţinerea unor legături spirituale cu Hunedoara a putut fi realizată în aceşti ani datorită artiştilor, atât maghiari cât şi români. Am concertat de mai multe ori acolo şi am fost impresionat de modul profesionist în care se poate organiza un festival, de comportamentul civilizat al oamenilor faţă de artă şi artişti, dar în mod deosebit de disponibilitatea cetăţenilor acestui oraş de a se identifica cu o manifestare care îi reprezintă.

Dau exemplu doar modul în care la parada principală a sărbătorii comunităţii, cel puţin trei sferturi din populaţia oraşului participă efectiv în coloanele organizate, fiind costumaţi în romani, de la copii la oameni în vârstă, dând în acest fel semnalul identificării lor cu istoria locului. Revenind la arta plastică, expoziţia hunedorenilor la Szombathely a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, rolul de ambasador eficient pe care îl îndeplinesc întodeauna artiştii. Felicitări!

About Mircea Goian