Şomerii hunedoreni, angajaţi pe fonduri europene

Articolul a fost vizualizat de 1,959 ori

Peste 160 de hunedoreni au reuşit să se angajeze, în baza unui proiect cu finanţare europeană POSDRU, în valoare de peste 2 milioane de lei. Beneficiarii proiectului derulat de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara şi Asociaţia „Iancu de Hunedoara” au fost şomerii de lungă durată, şomerii tineri şi şomerii peste 45 de ani, pe care angajatorii îi evită sistematic. 

Şomeri de toate vârstele au reuşit să-şi găsească un loc de muncă prin ntermediul programului derulat de AJOFM şi Asociaţia “Iancu de Hunedoara”

Proiectul “Integrarea şomerilor tineri şi vârstnici pe piaţa muncii din judeţul Hunedoara” a fost propus spre finanţare în luna septembrie 2010 şi a avut ca grup ţintă şomerii din Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Orăştie şi Călan. Acesta a fost demarat, în parteneriat, de Asociaţia Non Profit “Iancu de Hunedoara – PAEM” Hunedoara, primul furnizor acreditat de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă din judeţul Hunedoara şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM).

“Judeţul nostru a fost profund marcat de dezmembrarea structurilor de producţie centralizată, fiind, în general, un judeţ bazat pe industria metalurgică şi minieră. A fost grav pentru societate şi dureros pentru individ atunci când a trecut de la statutul de angajat la cel de şomer, de la o persoană activă, la o persoană inactivă, care şi-a pierdut poziţia socială, o persoană la care s-a instalat sentimentul de respingere şi respectul de sine scăzut”, explică Sorin-Nicolae Muntean, directorul executiv al Asociaţiei Nonprofit “Iancu de Hunedoara” – PAEM.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei care furnizează servicii pentru ocuparea forţei de muncă, în acest moment judeţul Hunedoara se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului din Regiunea Vest. Cea mai mare problemă apare, însă, la găsirea unui loc de muncă pentru şomerii tineri, cu vârsta între 16 şi 24 ani, pentru şomerii peste 45 ani şi pentru şomerii de lungă durată, tineri şi adulţi (tineri şomeri – după şase luni de la intrarea în şomaj şi adulţi şomeri – după o perioadă de peste 12 luni).

165 de hunedoreni s-au angajat

Proiectul Asociaţiei “Iancu de Hunedoara” a fost demarat tocmai pentru a oferi o soluţie categoriilor de persoane amintite, care se şi află în cel mai mare grad de risc de a nu-şi găsi un serviciu în cele şase oraşe din judeţul Hunedoara. Pentru ca beneficiarii să îşi găsească un loc de muncă, organizaţia non-profit, în parteneriat cu AJOFM, a oferit informare şi consiliere profesională privind piaţa muncii, a mediat angajarea beneficiarilor, prin punerea în legatură cu angajatorii, dar a organizat şi burse ale locurilor de muncă. Cele şase localităţi menţionate au fost alese pentru că sunt cele mai afectate de creşterea şomajului, iar numărul total al beneficiarilor estimat iniţial a fost de 630.

În baza proiectului, 158 de şomeri (25 la sută din total), tineri, persoane peste 45 de ani sau şomeri de lungă durată trebuiau să îşi găsească un loc de muncă. Şeful AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, spune că aceste categorii de şomeri au o motivaţie scăzută pentru căutarea unui loc de muncă, iar, pe de altă parte, calificările unora dintre şomeri nu mai sunt cerute. În plus, de cele mai multe ori angajatorii caută persoane cu experienţă, care nu au avut o perioadă de inactivitate. Reprezentanţii instituţiilor partenere spun că, dacă iniţial numărul de beneficiari prognozat a fost de 630, în cele din urmă aproape 700 de şomeri au beneficiat de pe urma proiectului, iar procentul celor angajaţi a fost de 26 la sută din total (adică 165 de persoane).

About Ada Beraru