Showroom economic: Statistică – Lucrăm mai puţin, dar mai bine, şi câştigăm mai mulţi bani

Articolul a fost vizualizat de 1,056 ori

Se spune că în perioade de criză statisticile oficiale tind să îmbrace un caracter optimist. Este şi cazul ultimelor date oferite de către Oficiul Judeţean de Statistică. Aflăm, astfel, că producţia industrială în judeţul Hunedoara a scăzut, în august 2012, cu 24,6 procente faţă de luna precedentă (aproape un sfert) şi cu 2,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, chiar dacă a fost mai mică cu 24,5 la sută faţă de luna iulie a acestui an, productivitatea muncii a crescut cu 0,5 procente faţă de august 2011. Prin urmare, am muncit mai puţin, dar cu productivitate mai mare în luna august faţă de anul trecut, lucru nerelevant, având în vedere ce performanţe am pierdut din luna iulie. 

Exportăm bine

În domeniul comerţului internaţional, firmele hunedorene au realizat un sold pozitiv de aproape 17 milioane de euro, ceea ce, fără să fie un rezultat de top, dă imaginea unor afaceri rentabile, totuşi.

Ar trebui crescut “importul” de turişti

La capitolul turism, numărul celor care au vizitat judeţul Hunedoara în luna august 2012 a fost mai mic cu 9,4 la sută faţă de iulie, dar cu 6,3 procente mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Salariaţii şi salariile pe plus

Efectivul de salariaţi a crescut cu 34 de persoane, dar este mai mic cu 940 de persoane faţă de luna august 2011. Au crescut şi salariile, câştigul mediu net obţinut de un hunedorean fiind de 1310 lei, cu 2,2 la sută mai mare decât în iulie a.c. şi cu 8,6 procente mai mult faţă de august 2011, rata inflaţiei fiind de 0,51. Numărul pensionarilor hunedoreni a fost, în trimestrul II din 2012, mai mic cu 256 de persoane faţă de primele trei luni ale anului în curs, în vreme ce pensia medie s-a cifrat la 958 de lei, faţă de 778, cât este media pe ţară.

Şomajul, în uşor regres

De asemenea, tot în august 2012 erau cu 499 de şomeri mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rata şomajului fiind de 5,3 procente, în vreme ce media pe ţară este de 4,9 la sută, Hunedoara fiind exact la mijlocul acestui clasament naţional, pe locul 21 din 42 de judeţe. Sporul natural a rămas negativ, dar s-au înregistrat, în august 2012, mai multe naşteri în judeţ, atât faţă de luna precedentă, cât şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile nu cresc

Pulsul investiţional în judeţ este extrem de slab. Numărul autorizaţiilor de construire a scăzut faţă de perioadele analizate, dar trebuie remarcat că au fost înregistrate oficial 12 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris.

About Adrian Sălăgean