Sănătate: Astmul bronşic

Articolul a fost vizualizat de 1,924 ori

Articol realizat în colaborare cu E-lite Nutriţia

Autor: Adriana Vlad
Astmul bronşic este o boală care chinuie omenirea de mii de ani. Eforturile medicilor pentru a o eredica în diferitele epoci au fost inutile. Totuşi, deşi medicul nu o poate suprima, există tratamente care permit reducerea supărărilor pe care le implică. Sa nu ne descurajăm la ideea că astmul bronşic este o boală incurabilă. În multe cazuri, dispare spontan datorită efortului curativ al organismului, când acesta este stimulat printr-un tratament depurativ adecvat. Astmul bronşic se prezintă ca o senzaţie de sufocare însoţită de tuse convulsivă, în general sub formă de crize.

Mecanismele fizice ale astmului sunt în principal două:

  • spasmul bronşic. După cum arată şi numele, este o contracţie spastică a bronhiilor, care împiedică sau îngreunează trecerea aerului prin ele. Spasmul bronşic este cauza şuierăturilor care se aud în timpul unei crize de astm. Aceste sunete, a căror denumire medicală este suflu, se produc ca nişte şuierături: îngustarea canalului prin care circulă aerul face ca viteza lui să crească şi să producă acest sunet caracteristic;
  • secreţia. În timpul crizei de astm, glandele bronşice secretă un mucus extrem de vâscos, foarte greu de eliminat. Medical, această screţie se numeşte spută perlată, datorită culorii şi vâscozităţii sale. Prezenţa acestui mucus vâscos în bronhii, îngreunează şi mai mult trecerea aerului.

Este clar dovedit că astmul bronşic este o boala alergică. Dintr-o perspectivă naturistă, alergia reprezintă un efort depurativ al organismului, exagerat şi disproporţionat până într-un asemenea grad încât, în cazuri extreme, poate afecta integritatea persoanei care suferă de ea. Alergia trebuie înţeleasă ca un mecanism de eliminare a substanţelor străine din organism.
Deşi există excepţii, cum este cazul astmului la copii, trebuie să considerăm această afecţiune drept o boală cronică cu caracter acut şi subacut, rezultat al altor afecţiuni mai puţin importante. Nu putem separa bronşita astmatică de restul patologiilor alergice (dermatita, coriza, febra fânului, sinuzita, conjunctivita, etc.); dacă se face conştiincios anamneza unui astmatic, cu siguranţa se descoperă că a suferit anterior de o tulburare de acest tip.

În general, procesul începe în copilărie cu patologii alergice acute, precum dermatita, conjunctivita, coriza sau diaree greu de catalogat (din cauza unei alergii la gluten sau la alte componente ale alimentelor). Dacă organismul nu rezolvă cu succes acest prim pas sau dacă simptomele sunt suprimate cu medicamente anti (sunt cele care acţionează producând mecanismul contrar simptomului; de exemplu, antituse – contra tusei, antitermice – contra febrei), se deschide un drum către afecţiunile de tip subacut, mai greu de vindecat (sinuzita, febra fânului, etc.) care pot conduce la afecţiuni cronice (sinuzita cronică, bronşita astmatică stabilizată etc.). Tratamentul natural încearcă, printre altele, să oblige acest proces evolutiv să revină pe drumul normal. În acest scop, încearcă să transforme afecţiunile cronice în afecţiuni subacute şi pe acestea în acute, înainte de vindecarea definitivă. De obicei, este un tratament îndelungat şi neplăcut pentru pacient, dar pe termen lung este unicul care poate duce la vindecare.

Cum putem observa, cazurile de astm la copii sau la tineri nu intră în această clasificare evolutivă, pentru că se poate întâmpla să nu fi apărut încă simptomele menţionate. În aceste cazuri, se înţelege că materia de eliminat era deja prezentă în momentul naşterii; este vorba deci de o supraîncarcare toxică congenitală, moştenită de la părinţi şi chiar de la bunici, pe lângă tendinţa ereditară menţionată mai sus. Se întâmplă foarte frecvent ca la copii astmul să dispară atunci când ajung la pubertate. În toate cazurile, chiar dacă cedează sau nu boala, trecerea la pubertate presupune o schimbare importantă în evoluţia acestei afecţiuni.

Regimul alimentar este de maximă importanţă în tratamentul multor tipuri de astm. Cum, în general, este vorba de un fenomen alergic, se crede că alergiile la alimente au o responsabilitate importantă în producerea crizelor astmatice. Alimentele care produc cu mai mare probabilitate o reacţie astmatică sunt, în ordinea importanţei, următoarele: ouă, peşte, fructe de mare, lapte, ciocolată, grâu, citrice, coloranţi alimentari, banane, cereale cu gluten, soia. Alergia alimentară este frecventă mai ales în astmul la copii. Dietele de eliminare, în care se restrâng sau se elimină aceste alimente, şi-au dovedit utilitatea în tratamentul complementar al astmului. De asemenea, este util să se adopte, pentru câteva zile, un regim vegetarian, fiind interzise carnea, peştele, ouăle, laptele, cafeaua, ceaiul, ciocolata, zahărul şi sarea. Se recomandă zarzavaturi şi legume, precum anghinare, ţelină, broccoli, dovlecei, ceapă, varză, conopidă, lăptucă, leguminoase (cu excepţia soiei), castraveţi, napi, sfeclă şi morcov, precum şi fructe (afine, cireşe, prune, mere, mure, pere şi struguri). În privinţa cerealelor, se recomandă cele fără gluten, mai ales orez.

Unul dintre aspectele cele mai importante al controlului nutriţional al astmului este reducerea sau eliminarea aditivilor alimentari. Coloranţii sintetici sunt larg utilizaţi în alimente, băuturi şi medicamente. Tartracina (colorant galben), sulfiţii (prezenţi în vinuri, bere şi fructe uscate), benzoatul de sodiu, glutamatul (agent aromatizant) sau sărurile nitrificante sunt unele dintre cele mai răspândite şi posibil cauza multor crize astmatice. Din acest motiv, se recomandă să se citească etichetele produselor şi să se respingă produsele cu aditivi.
Alte remedii de tip nutriţional sunt:

Magneziul. Doza obişnuită este de 1-3 comprimate pe zi, pe toata durata crizei de astm bronşic;
Vitamina C. Doza de 1gr pe zi s-a dovedit a fi benefică, deşi nu şi curativă;
Vitamina E. Inhibă unele procese care declanşează criza de astm.

Ca tratament, este recomandat să administraţi Bettarax, ou de prepeliţă japoneză, Trei fraţi pătaţi, Coryzalia, Tonic imunitar “E-lite”, Tonic antitum “E-lite”.

Tonicul imunitar “E-lite” conţine miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagră, salcie şi soc, uleiuri esenţiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrişor de câmp, muguri de brad, mentă şi geraniu. Produsul are efect antiinflamator, antiinfecţios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar. Este recomandat persoanelor care suferă de bronşite alergice şi infecţioase, amigdalite acute şi cronice, gripă, febră, imunitate scăzută, infecţii virale şi microbiene (stafilococi, streptococi, candida, etc.).

Tonicul antitum “E-lite” conţine miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, extract de tuia, napraznic, vâsc, muguri de plop, cimişir, răşină, orz verde, ulei din sâmburi de struguri, mumio, argilă, cărbune medicinal, uleiuri esenţiale de lavandă, tea-tree, brad. Produsul are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant, inhibă dezvoltarea celulelor tumorale. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizică şi psihică, infecţii virale (hepatită, herpes, Papilloma virus, HIV, etc.), reumatism infecţios, helicobacter pylori, streptoccoci, staphyloccoci.

Tags: ,

About Redacţia REPLICA