Sute de asistenţi personali au fost concediaţi

Articolul a fost vizualizat de 1,959 ori

Primăriile din judeţul Hunedoara au renunţat, pe parcursul ultimilor doi ani, la aproape 700 de asistenţi sociali, iar aceştia au ajuns şomeri. Cauzele pentru care asistenţii personali au fost concediaţi sunt diferite: fie au fost descoperiţi în ilegalitate, fie primăriile au încercat să se încadreze în buget, aşa că au desfăcut contractele de muncă ale unora dintre asistenţi. 

În doar doi ani, 700 de asistenţi personali şi-au pierdut retribuţiile acordate de primării

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Hunedoara (DGASPC), numărul asistenţilor personali din judeţul Hunedoara a scăzut, din 2010 şi până în prezent, cu aproape 30 la sută. Astfel, dacă în 2010 în judeţul nostru erau înregistraţi aproape 2.200 de asistenţi personali, la sfârşitul lunii iunie 2012 numărul angajaţilor pe acest post este de puţin peste 1.500. Potrivit legii, asistenţii personali primesc lunar un salariu de 700 de lei net, adică 530 de lei net. Dacă autorităţile locale decid să concedieze asistenţii personali, acestea fac o economie de 27,5 la sută din suma pe care o primesc angajaţii, şi care reprezintă cheltuielile angajatorului către stat.

Ilegalişti versus economii la buget

La Petroşani, spre exemplu, în acest moment, 145 de persoane sunt angajate ca asistenţi personali, după cum afirmă viceprimarul oraşului, Dorina Niţă. Aceasta spune că de la an la an s-au înregistrat scăderi. “În 2010 au fost înregistrate 180 de persoane din această categorie, în 2011 numărul lor a scăzut la 165, iar anul acesta avem 145 de asistenţi personali. Banii merg tot în familiile respective, dar pentru că nu se mai plătesc acele contribuţii către stat, cheltuielile de la buget au fost reduse. Majoritatea cazurilor de concediere au fost înregistrate atunci când beneficiarii primeau aceşti bani ilegal”, spune Dorina Niţă.

Şi la Orăştie numărul asistenţilor personali a fost redus de la 90, la numai doi, pe parcursul anului trecut, în urma unor restructurări masive, iar banii au mers direct la persoanele cu handicap, fiind transformate din salarii pentru însoţitorii lor, în indemnizaţii. Din fericire, autorităţile locale spun că anul acesta au reuşit să suplimenteze numărul angajaţilor şi au reînfiinţat 18 locuri de muncă, astfel încât numărul asistenţilor personali a ajuns la 20. În comuna Băiţa, de asemenea, numărul asistenţilor personali a scăzut, de la aproximativ 25, la numai 15, în timp ce în Băcia s-a renunţat la serviciile celor opt asistenţi personali, iar salariile lor – transformate în indemnizaţii pentru persoanele cu handicap – au fost trimise direct către beneficiari.

La Deva şi Hunedoara nu au fost concedieri

În municipiile Deva şi Hunedoara, în schimb, asistenţii personali nu au fost concediaţi. “Numărul asistenţilor personali este, în prezent, de 210, iar acesta este similar celui de anul trecut”, declară Silke Oprean, reprezentanta primăriei Hunedoara. Conform acesteia, banii provin de la Ministerul de Finanţe, care anul acesta a alocat suma de 1.000.000 lei, la care se adaugă şi o contribuţie din bugetul local. În Deva, în prezent, sunt 168 de asistenţi personali, angajaţi pentru a avea grijă de persoanele cu handicap grav.

“Aceştia lucrează în baza unui contract de muncă, de 8 ore pe zi. În general, asistenţii personali sunt membri în familiile cu probleme. Asistenţii personali sunt plătiţi la zi, atât din bugetul local, cât şi din bugetul de stat. Plata se face în proporţie de 50 la sută din bugetul de stat (cote defalcate din TVA), iar restul de 50% din veniturile municipiului Deva, mai exact din bugetul local”, explică Laura Chinci, consilierul primarului.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr, precizează că banii pentru aceşti angajaţi ai primăriilor pot proveni din bugetele locale, ale judeţelor sau ale statului, dar şi din donaţii şi sponsorizări.

About Ada Beraru