Inflaţie de “aqua-parcuri”

Articolul a fost vizualizat de 2,194 ori

Judeţul pariază pe parcuri de distracţie acvatice – asta s-ar putea spune după ce, recent, trei parcuri acvatice au trecut de votul consilierilor deveni şi judeţeni. La Deva este vorba de o iniţiativă privată prin care se doreşte ridicarea unui aqua-parc, în timp ce alte două asemenea construcţii se vor realiza în Valea Jiului, în Petroşani şi Lupeni.

Succesul la public pe care l-a avut Aqualand-ul din Deva încurajează alte trei proiecte de acest gen pe raza judeţului

Succesul Aqualandului din Deva, unde sute de persoane vin zilnic să se distreze, pare că a convins atât autorităţile, cât şi investitorii, că locuitorii din judeţ sunt dispuşi să plătească pentru o bălăceală bună în orice anotimp. La ultima şedinţă, aleşii deveni au aprobat documentaţia urbanistică faza PUZ pentru construire „Aquaparc, terenuri de sport, centru comercial şi clădire birouri S+P+9E” în Deva, pe Calea Zarandului. Practic, este vorba de nişte investitori italieni care vor să pună pe picioare acest proiect, pe strada Portului, undeva, în zona din spatele hipermarketului Real. Acesta va ocupa o suprafaţă de 36.680 de metri pătraţi, iar raportul serviciului urbanism al Primăriei Deva specifică: „Prin tema acestui proiect se solicită construirea unui ansamblu de clădiri având funcţiune mixtă: sport, agrement, comerţ, servicii şi birouri cu regim de înălţime subsol+parter+nouă etaje, dezvoltarea propusă are ca obiectiv racordarea clădirilor la sistemul edilitar adiacent amplasamentului”.

PETROAQUA şi AQUALUPE

Alte două parcuri acvatice ar putea fi construite în Valea Jiului, în Petroşani şi Lupeni. Cele două administraţii locale colaborează cu Consiliul Judetean Hunedoara, iar realizarea proiectelor se va face în urma asocierii dintre instituţiile publice.

Astfel, în Municipiului Petroşani se doreşte construirea unui ansamblu de construcţii de agrement de tipul unui „parc acvatic” format din bazine de înot pentru adulţi, bazine pentru tobogane, piscine pentru relaxare şi distracţie, bazine de apă pentru copii, cu mobilier de joacă pentru micuţi, zonă de plajă, amenajări pentru activităţi sportive (fotbal pe plajă, volei pe plajă, tenis cu piciorul), completate de o zonă comercială şi de alimentaţie publică, dar şi de o zonă terapeutică unde se va face fitness, saună şi masaj. Aceleaşi date le are şi Complexul de agrement – parcul acvatic “AQUALUPE” din Lupeni.

De pe pârtie, în bazin

Ambele proiecte vor să se folosească de potenţialul turistic mare, dar insuficient valorificat al Văii Jiului, recomandat de relieful atât cu valoare peisagistică, dar şi prin posibilităţile diversificate de practicare a turismului, de la schi, drumeţii, alpinism, speo-turism la odihnă şi recreere. Până în prezent, turismul zonal este recomandat doar de proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Parâng, Straja şi Pasul Vâlcan.

“O analiză a posibilităţilor de valorificare eficientă a potenţialului turistic al zonei a condus la ideea realizării unor obiective pentru dezvoltarea turismului în oraşele Văii Jiului, complementare infrastructurilor de turism din domeniile schiabile existente sau aflate în diferite stadii de realizare”, se motivează în hotărârile votate de aleşii judeţeni. “Sunt mulţi turişti care vin la schi şi ar alege pentru petrecerea timpului liber şi altă variantă decât pârtia. Eu cred că aceste proiecte vor avea trecere în Valea Jiului, dacă vor fi făcute cum trebuie şi nu cu echipamente second-hand, ca să puşte ţevile după câteva săptămâni”, crede preşedintele CJ, Mircea Ioan Moloţ.

Pentru ambele proiecte, Consiliul Judeţean Hunedoara va realiza şi promova documentaţiile tehnice aferente proiectului, va asigura sau accesa fondurile necesare pentru finanţare, va aloca fonduri pentru cofinanţare şi pentru promovarea bazelor acvatice, va urmări lucrările şi va monitoriza activitatea operatorului complexului de agrement. Autorităţile cred că un aqua park poate fi un bun serviciu complementar activităţilor de iarnă, o ideea adesea întâlnită în staţiunile montane, care alătură sporturilor de iarnă alternative precum relaxarea în spa, terapii balneoclimaterice şi distracţii acvatice.

Tags:

About Laura Oană