Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,114 ori

Cum a dat frigul, cum ziariştilor le-au îngheţat degetele pe tastaturi şi au început să scrie ba fără diacritice, ba fără virgule, ba “la mişto”… de altfel, cred că ne-am obişnuit cu toţii cu aceste schimbări. Când e vară, e prea cald şi creierul se dilată, iar informaţiile dau pe-afară, când e toamnă-iarnă e prea frig şi creierul îngheaţă, iar informaţiile rămân blocate între urechi. Dar mai bine citiţi şi vă lămuriţi singuri. 

Cristina Lica, de la Evenimentul Zilei, a scris despre “grăsimea bună” din organism. De fapt, despre grăsimea brună… sau bună? Nu sunt sigur şi cred că nici autoarea nu e foarte hotărâtă, pentru că în articol am găsit ambele variante. Cine ştie, poate că grăsimea brună este grăsime bună. “AVEM ŞI GRĂSIME BUNĂ în organism, de care nici nu ştiam! AFLAŢI cum o «activaţi»”. În acelaşi articol am găsit următoarele greşeli: “o serie de experiemnte”, “arde excesul de grăsimea” şi “consumaţi produse lacate”. Foarte bine documentată doamna Lica, ce să zic?!

Irina Năstase ne informează, în Glasul Hunedoarei, cu privire la Aqualand Deva. Titlul articolului este “Pe cale de consecinţă. Fără grupul de cogenerare, Aqualand Deva va putea funcţiona doar cu costuri uriaşe”. N-am înţeles care-i rostul primelor patru cuvinte, care-i treaba cu consecinţa, ori de ce după “consecinţă” este punct şi nu virgulă, dar nu mă pricep la chestiuni legale şi presupun că nici domnişoara Năstase. Iar dacă formularea de mai sus este corectă, îmi cer scuze, dar este pentru prima dată când o văd aşa, singurică, încheiată cu punct în loc de virgulă.

“Un bărbat în vârstă de 30 de ani, cetăţean afgan, a primit interdicţie de şedere în România după ce a fost prins de poliţiştii Biroului pentru Imigrări Sibiu locuind fără forme legale”, scrie CityNews. Toate bune şi frumoase, dar dacă vrei să citeşti şi restul articolului, dai peste nişte fraze în care limba română este luată la mişto batjocorită: “Afganul a fost găşit în Sibiu, în timpul unei razii făcută pe linia combaterii şederii ilegale a străinilor”; “Întrucât, cererea sa a fost respinsă”. Şi, de aici, diacriticele devin “păsări” foarte rare: “Tanarul, care a încercat să scape de tara de origini, cunoscută pentru numeroasele atacuri teroriste, operatiunile NATO şi saracie, va fi returnat în Afganistan de autorităţile române care au instituit împotriva sa «interdicţia de intrare în România pe o perioadă de 5 ani»”. Vai de noi!

Nu trec mai departe până nu vă spun ceva şi despre titlul articolului de mai sus: “Tânăr din Afganistan declarat «non grata» de poliţiştii sibieni”. Tânărul o fi fost declarat “persona non grata”, nu doar “non grata”. Lenea asta! “Persona non grata sau persona ingrata (din latină persona non grata — persoană nedorită) este un termen care se utilizează oficial în relaţiile diplomatice şi se referă la o persoană care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate. «Persona grata» sau «persona gratissima» este antonimul lui «persona non grata»”.

“Festivalul Toamna Oradeană un succes pentru organizatori”, scrie Ioan Drimbau, pe site-ul CityNews. Cu virgulele stăm mai prost, că în rest suntem “plini de succese”!

Ştire tip telegramă, pe CityNews: “Avertisment şoferi MM: «Avem 6 cimitire, spital NICIUNUL»”. Se pare că în România nu trece nicio zi în care să nu dai peste o poză amuzantă pe Internet. Şi cum în ziua de azi presa se face mai ales stând pe Facebook, mă bucur că jurnalistul Dragoş Hojda a “găsit” poza în cauză mai repede decât televiziunile “de ştiri” care sunt în stare să difuzeze orice prostioară găsită pe net, doar ca să-şi diversifice “oferta” de ştiri spărgânde, adică “breaking news”. Dar să n-o mai lungim; iată poza în cauză:

“La intrarea în localitatea maramureşeană Coaş există trecut pe un panou un mesaj menit să atragă atenţia şoferilor care circulă prin zonă. «Avem 6 cimitire, spital NICIUNUL». Mesajul este unul inedit, fiind asemuit de unii din locuitorii localităţii cu mesajele care există la Cimitirul Vesel din Sapânţa”.

Dar iată ce declară primarul localităţii: “Mi-a venit această idee întrucât a fost finalizată asfaltarea drumului judeţean care leagă Coaşul de Copalnic. Şoefii circulând cu viteză mai mare în zonă m-am gândit la un mod de a-i atenţiona pe şoferi să circule cu grijă, pentru a evita accidentele”. Nu ştiu ce-s “şoefii”, credeam că primarul vorbea despre şoferi, dar dacă ar fi fost aşa, fraza ar fi sunat la fel de stupid: “Şoferii circulând cu viteză, m-am gândit la un mod de a-i atenţiona pe şoferi…”? Sună aiurea, domnule ziarist! Mai bine închideţi Facebook-ul şi ieşiţi un pic la aer curat, să vă faceţi ordine în gânduri şi vocabular!

Un comunicat de presă primit de la ENEL – oamenii cu curentu’, dacă-mi permiteţi cacofonia – zice că pe străzile “Târgului, Gări şi Uniri” n-o să fie curent într-o zi. Drept e că am tot insistat eu că nu-i întotdeauna corect “membrii”, dar de “Gări” şi “Uniri” n-am zis niciodată. Las’, că zic acum!

Cred că Daniel Guţă, de la Ziarul Hunedoreanului, a mers prea des la biserică în ultima vreme, altfel nu îmi explic titlul: “BLESTEM! Jaful de la Hunedoara este al doilea petrecut, în ultimii ani, la aceeaşi casă de amanet!”.

“De la poliţişti şi handarmi, până la reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au întâlnit ieri la stadion şi au pus la punct ultimele detalii înaintea marelui eveniment de vineri”, scria, săptămâna trecută, Oana Bimbirică, în Servus Hunedoara. Handarmi?

Am şi un citat aproape halucinant, tot din Ziarul Hunedoreanului, dar de data asta dintr-un articol semnat de Marcel Bot: “«În principiu» câini nu sunt masacraţi. Primarul Florin Cazacu aşteaptă votul final şi promulgarea legii şi abia pe urmă se va decide în ce fel va consulta populaţia municipiului Brad. «În principiu nu dorim să eutanasiem câinii fără stăpân, ci ne dormim ca ei să dispară pe cale naturală», spune primarul”. Cum dispare o fiinţă pe cale naturală? De apărut ştim cu toţii cum apare, dar de dispărut?!? Se duce înapoi?

Marcel Bot ne mai spunea, în urmă cu vreo două săptămâni, că oraşul Simeria este “interzis pentru culturnici”. Mie cuvântul ăsta îmi sună ciudat, aşa că am apelat la Sfântul DEXonline pentru lămuriri. Şi m-am lămurit. “Culturnic” este “Activist comunist responsabil cu cultura”.

Dacă vreodată o să vă gândiţi să emigraţi în Republica Moldova, să vă amintiţi de reţeaua de Internet şi telefonie Moldcell (ceva-mi spune că e singura… sau măcar cea mai mare), unde aveţi “Internet ca lumea” şi, cel mai important, “Număr drag gratuit”, orice ar însemna asta.

Din Cronica Văii Jiului avem un reportaj semnat de Raul Irinovici, care începe aşa: “Toţi ştim că viaţa de student este foarte grea şi mai tot timpul fără bani. Dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea bineînţeles. Unii din ei sunt sprijiniţi de părinţi, care poate cu mari sacrificii îşi ţin copiii în facultate, în centre mari universitare”. Bun venit în clasa a doua!

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'