Sănătate: Cancerul mamar

Articolul a fost vizualizat de 1,060 ori

Pentru că mai suntem încă în luna dedicată luptei împotriva cancerului de sân, în acest număr voi aduce câteva informaţii legate de această afecţiune, destul de frecvent întâlnită.
Cancerul mamar este o afecţiune în care celulele care alcătuiesc sânii încep să crească anormal într-o manieră necontrolată. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, deşi cancerul pulmonar rămâne cauza principală de deces atât la femei cât şi la bărbaţi. Nici bărbaţii nu sunt scutiţi de această afecţine, date statistice arată că aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar sunt întâlnite la bărbaţii adulţi. Cauza exactă a cancerului mamar este necunoscută. 

Hormonii feminini şi vârsta înaintată joacă un rol în determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boală frecventă la femeile în vârstă de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile între 30 şi 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, în timp ce pentru femeile între 40 şi 50 de ani este de 1 la 70.
Cel mai frecvent, cancerul mamar este depistat în urma unei mamografii, dar simptomul major în debutul bolii este nodulul mamar, fie el dureros sau nu.

Ca semne sau simptome avem:

  • un nodul la nivelul sânului sau axilei apărut de curând
  • modificarea mărimii sau formei sânului
  • modificarea pielii de pe sâni, cum ar fi o cută sau o pată
  • scurgeri sau sângerări la nivelul mamelonului, care apar la strângerea acestuia
  • modificări ale mamelonului, cum ar fi retracţia sau inversia
  • cruste la nivelul mamelonului
  • modificări de culoare sau textura a pielii de pe sân sau o culoare mai închisă în jurul mamelonului
  • un nodul la nivelul sânilor la bărbaţi.

Riscul de cancer mamar creşte odată cu vârsta:

  • această boală este rară la femeile mai tinere de 35 de ani;
  • toate femeile de 40 şi peste 40 de ani au risc pentru cancer mamar;
  • cele mai multe cazuri apar la femei în vârstă de peste 50 de ani;
  • riscul de cancer mamar este crescut la femeile de peste 60 de ani.

Femeile care au avut cancer mamar la unul dintre sâni au un risc crescut de a dezvolta un nou cancer. Cancerul mamar poate recidiva la nivelul aceluiaşi sân, în celălalt sân sau în alte zone ale organismului, cum ar fi plămânii, ficatul, creierul sau oasele.

Un aspect important este reducerea riscului de apariţie a cancerului de sân la femeile care au alăptat, comparativ cu cele care nu au alăptat. Riscul unei femei pentru cancer mamar este crescut dacă mama, sora, fiica sau mai multe rude apropiate, cum ar fi verişoarele, au antecedente de cancer mamar, în special dacă au fost diagnosticate înaintea vârstei de 50 de ani.

Diagnosticul este stabilit de către medic, după consultul prealabil, completat cu examenul ecografic şi mamografia. Important este că o depistare cât mai precoce atrage după sine un tratament mai uşor, precum şi prognosticul este mult mai bun. Mamografia este o explorare radiologică prin care pot fi depistate cancere mamare de dimensiuni mici, imperceptibile la palpare, de aceea în multe ţări este folosită ca metodă de screening pentru depistarea cancerului de sân la femeile de peste 40 de ani.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş