Inflaţie
Rata inflaţiei se va plasa în afara intervalului de variaţie ţintit până în a doua jumătate a anului viitor, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Astfel, proiecţia actualizată evidenţiază perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în afara intervalului de variaţie din jurul punctului central al ţintei (3% pentru 2012 şi 2,5% începând din 2013; cu variaţie de plus/ minus un punct procentual – n.r.) până în a doua parte a anului 2013, precum şi repoziţionarea şi consolidarea ulterioară a acesteia în interiorul intervalului. Inflaţia s-a accelerat în luna septembrie, rata anuală a acesteia crescând la nivelul de 5,33% de la 3,88% în luna august.
Leul în jos, forintul în sus
Dinarul sârbesc a marcat cea mai mare depreciere faţă de Euro (6,8%) în primele zece luni din 2012, urmat de leul moldovenesc cu 5,5% şi, de leul românesc cu o scădere de 5,3%; în ceea ce priveşte monedele din UE, leul rămâne singura monedă care s-a depreciat în comparaţie cu moneda unică, arată o statistică a brokerilor de la Noble Securities. Forintul maghiar şi zlotul polonez rămân monedele din Europa cu cele mai mari câştiguri faţă de Euro, după primele zece luni, de 9,2% şi, respectiv, 7,3%.
Euro, nu în 2015
Trecerea la moneda euro în anul 2015 “nu mai intră în discuţie”, dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de New York Times. Situaţia subliniază rezistenţa sporită la efectele crizei a economiilor celor şapte state UE din Europa Centrală şi de Est care nu au trecut la euro. Avantajele oferite de menţinerea propriilor monede sunt scoase în evidenţă de situaţiile dificile din ţări ca Grecia şi Spania, unde autorităţile nu mai au la dispoziţie măsuri de politică monetară pentru a-şi resuscita economiile “muribunde” şi a reduce şomajul ajuns la cote alarmante, de aproximativ 25%.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.