Judeţul Hunedoara va avea un deponeu ecologic. Un subiect despre care se discută de mai mulţi ani prinde contur după ce a fost schimbată locaţia de mai multe ori. Recent, autorităţile judeţene au decis că acest deponeu se va construi în localitatea Bârcea Mare, iar aleşii deveni au aprobat trecerea unui teren la Consiliul Judeţean, suprafaţă necesară pentru demararea proiectului. Dacă sistemul de gestionare al deşeurilor nu va fi implementat, din 2015, locuitorii judeţului nu vor mai avea unde depozita gunoaiele.
În judeţ, au mai rămas funcţionale trei gropi de gunoi – la Deva, Orăştie şi Vulcan, dar şi acestea se vor închide definitiv, potrivit înţelegerii cu Uniunea Europeană. Dacă până atunci nu se va construi un deponeu ecologic, locuitorii judeţului vor plăti enorm pentru deşeuri care vor trebui transportate în alte locaţii. Iniţial, amplasamentul pentru construcţia depozitelor conforme de deşeuri ce urmau să se realizeze prin proiectul “Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor – Judeţul Hunedoara” era stabilit în două locaţii: în zona de sud a judeţului, în extravilanul oraşului Petrila şi în zona centru-nord, în oraşul Călan, pe amplasamentul fostului combinat siderurgic Călan sau în vecinătatea acestuia. Cu toate eforturile autorităţilor, împotrivirea comunităţilor locale şi a unor politicieni din zonele respective a făcut ca locaţiile să se schimbe de mai multe ori.
S-a renunţat la Călan, după care s-a identificat un teren în comuna Boşorod. La Petrila, totul s-a transformat într-un soi de ping-pong şi nici promisiunile, nici ameninţările costurilor ridicate nu i-au înduplecat pe oameni. Reprezentanţii Consiliului Judeţean le-au promis petrilenilor că nu vor mai plăti gunoiul, că li se vor repara drumurile aferente investiţiei, că se vor face locuri de muncă şi vor fi alocaţi bani pentru închiderea actualei gropi de gunoi, circa un milion de euro. Nici preţul ridicat al tarifului nu a convins – potrivit calculelor, costul lunar pentru locuitori s-ar ridica la 13 lei pe metrul cub, iar pentru societăţi tariful ar sări şi la 110 lei lunar pe metrul cub.
Deponeu la Bârcea Mare
După ani de încercări, conducerea CJ a decis să renunţe la proiectul cu două amplasamente şi să se bazeze pe un plan care ia în calcul o singură locaţie: “Locaţia s-a mutat la Bârcea, aşa că terenul de la Boşorod nu mai era necesar. Prin urmare, l-am înapoiat comunei. La Bârcea, terenul este al nostru, iar cel de la Ministerul Apărării este dat în administrare Consiliului Judeţean. Acum au loc mici dezbateri în Asociaţia de Dezvoltate Intercomunitară (ADI), dar acestea nu sunt de natură a stopa proiectul care poate că se va întinde mai mult în timp. La sfârşitul acestei luni, vom scoate la licitaţie studiile de fezabilitate, proiectarea şi execuţia pentru închiderea gropilor de gunoi din judeţ care acum mai funcţionează şi pentru construirea staţiilor de transfer. Când situaţia se va limpezi şi la Bârcea, vom avansa şi cu construirea deponeului ecologic”, spune vicepreşedintele CJ Tiberiu Balint.
Pentru construirea centrului de management al deşeurilor în extravilanul localităţii, CJ deţine în proprietatea publică un teren de zece hectare din domeniul public al judeţului şi un teren de 8,2 hectare transmis judeţului de către Ministerul Apărării Naţionale. Cum suprafeţele respective sunt insuficiente pentru realizarea centrului de la Bârcea Mare, autorităţile judeţene au solicitat Consiliului Local Deva un teren de 97.100 de metri pătraţi din proprietatea publică a oraşului “necesar pentru realizarea unui depozit de deşeuri municipale nepericuloase conform normelor de mediu al UE, obiectiv de utilitate publică şi interes judeţean”. Solicitarea a stârnit interesul aleşilor deveni, care le-au reproşat responsabililor lipsa unei informări prealabile.
În criză de timp
În raportul primit de consilierii locali deveni se precizează că viitorul centru de management va cuprinde un depozit ecologic de deşeuri municipale nepericuloase, staţie de tratare mecano-biologică, staţie de sortare a deşeurilor, staţie de epurare, platforme, drumuri de incintă, clădiri administrative – “obiective ce vor fi proiectate şi construite astfel încât să corespundă tuturor normelor şi normativelor europene de mediu şi să asigure cel mai înalt grad de securitate, atât pentru personalul de operare, cât şi pentru populaţia din vecinătate”. Proiectul Consiliului Judeţean are o valoare de peste 70 de milioane de euro şi va fi finanţat majoritar din fonduri europene şi de la Ministerul Mediului.
„Sunt deja în criză de timp şi avem nevoie de acest teren pentru a putea demara procedurile şi a ne putea încadra în termen pentru a obţine finanţare pe următoarele axe prioritare. Pentru că în Valea Jiului locaţia a căzut, s-a reluat discuţia pentru zona Deva-Hunedoara. Suntem într-o faza critică, riscăm să pierdem o finanţare mare pentru un proiect deosebit de important. Banii sunt asiguraţi în proporţie de 85,3% din fonduri europene, 15,5% vin de la Ministerul Mediului, iar un procent va fi asigurat de Asociaţia de Dezvoltate Intercomunitară, adică Consiliul Judeţean şi restul unităţilor din judeţ. Gândiţi-vă că din cele 11 gropi de gunoi mai sunt trei active şi în 2015 nu o să mai avem unde depune deşeurile, lucru pentru care primarii vor cădea responsabili. Oricum, pentru Valea Jiului costurile vor fi uriaşe. Deja la Vulcan, pe groapă, gunoiul s-a ridicat până aproape de linia de înaltă tensiune şi vor trebui să se oprească”, a declarat Dan Stoian, administratorul public al judeţului. În urma implementării proiectului, se va realiza ecologizarea actualelor gropi, se va construi deponeul de la Bârcea şi alte cinci staţii intermediare şi se va achiziţiona tot ceea ce este necesar pentru colectare, de la maşini de transport la pubele.
Investiţii pentru mediu
“Staţia de la Bârcea va putea deservi judeţul pentru o perioadă de 30 de ani şi va avea o capacitate de 101.000 de tone pe an. Este destinată depozitării exclusiv a deşeurilor care nu pot fi sortate. Pot să vă asigur că locaţia este la o distanţă mai mare de 1000 de metri de ultima casă locuită, pentru apele uzate va fi un sistem de drenaj, iar deponeul este format din celule care se închid şi deschid. Nu va fi praf stârnit de maşini prin localitate, s-a prevăzut deja construirea unui drum tehnologic de pe DN 66 către depozit”, a precizat Marius Muntean, şeful unităţii de implementare a proiectului. Construirea deponeului central va aduce zonei 150 de locuri de muncă, proiectul alocă 4,5 milioane de euro pentru închiderea locaţiilor actuale şi monitorizarea lor.
“Până în 15 noiembrie trebuie făcut studiul de fezabilitate care trebuie aprobat de CL Deva, în ianuarie se va demara studiul de impact asupra mediului şi se vor organiza dezbateri publice în Bârcea Mare şi Bârcea Mică. Vreau să vă asigur că veţi avea suficienţi paşi de control pentru a putea opri proiectul dacă ceva este în neregulă”, declară administratorul judeţului. Proiectul propune realizarea unui laborator de monitorizare, înfiinţarea de zone verzi şi de protecţie, modernizarea staţiilor de sortare de la Brad şi la Haţeg, în timp ce la Petroşani se va construi o staţie de transfer a deşeurilor, se vor dota localităţile cu aproape 13.000 de pubele, la care se adaugă peste 4.000 de containere de colectare şi alte 13.000 de compostoare menajere.
Staţiile de transfer sunt instalaţii în care deşeurile sunt transferate din vehicule cu capacitate mai mică de 15-20 de metri cubi, în precontainere de mare capacitate, adică 30 şi 40 de metri cubi şi cu grad mare de compactare. Teoretic, asemenea staţii reduc volumul de la cinci până la opt ori, operaţie care are scopul de a optimiza transportul prin reducerea numărului de curse la depozitele zonale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.