Săptămâna trecută, ardelenii au aprins câte o lumânare celor care nu mai sunt printre noi, cu ocazia Zilei Morţilor, un eveniment care se pare că a devenit suficient de important pentru ca însăşi Andreea Esca să-l prezinte la Ştirile Pro TV. Din păcate, două jurnaliste i-au spus, greşit, “Luminăţie” în loc de “Luminaţie”. Eu când tot spun că diacriticele-s importante nu mă ascultă nimeni, apoi se miră că-şi văd numele aici.
- Pe ultima pagină a unui cotidian local am dat peste următorul text dintr-o reclamă: “Restaurantul … din Deva vă aşteaptă la «CĂMARA DE TOAMNĂ» să vă delectaţi cu must, vin, pastramă cu mămăliguţă, cârnaţi de casă, sărmăluţe, jumări de porc proaspete, caltaboş, slănină cu boia, tobă de casă, şoric şi multe alte bunătăţi, pentru că «AM TĂIAT PORCUL», struguri şi fructe de toamnă”.
De ce or fi pus oamenii între ghilimele “am tăiat porcul”? O fi o minciună şi, de fapt, n-au tăiat porcul? Şi cum vine asta: “«Am tăiat porcul», struguri şi fructe de toamnă”? Au tăiat porcul, strugurii şi alte fructe de toamnă? Oare în viziunea lor, porcul este un fruct de toamnă?
Oricum ar fi, când am citit “slănină cu boia” mi s-a făcut o poftă grozavă, deci reclama funcţionează chiar dacă nu-i bine formulată. - “Case la Hollywood şi zeci de milioane în conturi. Averea candidaţilor la parlamentare” – este titlul unui articol de pe site-ul Digi24. La aşa un titlu, mă aşteptam să aflu care sunt averile tututor candidaţilor la alegerile parlamentare; când colo, Digi a “acoperit” doar trei nume mai importante (pentru ei, pentru publicul lor?): europarlamentarul George Becali, fostul premier Victor Ciorbea şi vicepreşedintele Forţei Civice Dan-Cristian Popescu. Deci candidaţii-zmei sunt… trei.
- Glasul Hunedoarei i-a acordat “bulina neagră” primarului municipiului Brad, Florin Cazacu. De fapt, l-a declarat “de blamat” dintr-un motiv care nu-i relevant în acest context. Relevant este faptul că autorul blamării a scris “Primarul municipiului Brad Florin Cazacu”. Fără virgulă, sună cam aiurea. Deci şi voi sunteţi de blamat, dragi colegi.
- “După ce s-au îmbulzit să o ia, şi-au dus pomana UE acasă cu taxiul”, scrie Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Asta, pe prima pagină, pentru că în pagina 3 titlul a fost modificat puţin, dar esenţa a rămas: “Scandal pe ajutoare: După ce s-au înghesuit să ia pomana, hunedorenii au dus-o acasă cu taxiul”.
Aflăm tot de la Daniel Guţă care sunt cantităţile de ajutoare primite de şomeri de la UE: “Unei persoane i se oferă 14 kilograme de făină, patru kilograme de mălai, trei kilograme de zahăr, două pungi de paste făinoase, două cutii de mazăre, două cutii de roşii în bulion şi o cutie de bulion de tomate, şapte litri de ulei, un kilogram de fasole şi cinci pachete cu biscuiţi”. Aş vrea să-l văd pe domnul Guţă (dar şi pe jurnaliştii de la Realitatea TV care au considerat că ăsta e un bun subiect de ştire critică la adresa şomerilor) ducând în cârcă cele aproximativ 40 de kilograme de ajutoare de la UE. Dacă şomerii ar fi coborât din maşini de zeci de mii de euro şi şi-ar fi încărcat ajutoarele în portbagajele acestora, aş fi înţeles unde-i “ştirea”, dar altfel, chiar mi-ar plăcea să ştiu ce mijloc de transport ar fi fost potrivit, în viziunea ziariştilor, pentru a căra ajutoarele primite de şomeri de la UE.
Altfel, Dexonline zice despre “pomană” că este “dar, danie, ofrandă făcute cuiva şi servind, potrivit credinţei creştine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere”. Consider că “ajutor de la UE” sună mai puţin jignitor decât “pomană”.
- Pentru că vor să fie mai catolice decât Papa, unele ziariste nu s-au mulţumit cu termenul “Ziua Morţilor”, aşa că l-au folosit pe cel domnesc, Luminaţie. N-ar fi fost nicio problemă dacă i-ar fi spus aşa cum l-am scris eu, Luminaţie. Doar că atât Andreea Esca, “mama ştirilor” de la ProTV, cât şi Carmen Cosman, de la Ziarul Hunedoreanului, i-au spus “Luminăţie”. Una a făcut-o în scris, alta a citit. Dar să apelăm, iarăşi, la Sfântul Dexonline: “LUMINÁŢIE, luminaţii, s. f. (Rar) Iluminaţie. – Din rus. [il]liuminaţiia”. Bun, şi iluminaţia este… “ Iluminare puternică a unui oraş, a unei străzi etc. cu ocazia unei sărbători, a unei festivităţi; luminaţie”. Deci nici urmă de “luminăţie”, care înseamnă altceva: “LUMINĂŢÍE, luminăţii, s. f. (Înv.; urmat de un adj. pos.) Termen de reverenţă pentru o persoană de rang înalt, mai ales pentru un domnitor; înălţime, maiestate, mărie, domnie, excelenţă”. Sper că e clar pentru toată lumea.
- Pe site-ul cotidianului Servus Hunedoara, sub fiecare articol apare “semnătura”, adică numele autorului articolului respectiv. Şi pentru că pe cel care se ocupă de site nu l-a interesat prea mult felul în care apar aceste semnături, lângă numele Ramonei Ştefan apare o imagine amuzantă. Oare ce să înţeleg de aici: că la Servus Hunedoara se practică cenzura?
- “Meteorologii au emis o nouă vertizare de vant puternic luni, 5 noiembrie”, informează CityNews. Dacă autorul crede că există cuvântul “vertizare”, oare ce îşi imaginează că este “avertizarea”?
- În Glasul Hunedoarei, la rubrica de mică publicitate, am găsit următorul anunţ: “din Deva 55 ani, caut loc de muncă 8-9 ore pe zi ca bonă în Deva sau străinătate, ofer şi rog seriozitate”. Trecând peste felul în care este formulat anunţul (ce majuscule, ce virgule, ce spaţii puse aiurea?), pe mine m-a amuzat că persoana respectivă consideră că în lumea asta mare există două locuri unde merită să munceşti: în Deva sau în străinătate. Ferească sfântu’ să-i propună cineva să aibă grijă de-un copil în Simeria, Orăştie, Hunedoara sau Mintia! “Deva sau străinătate, am zis!”.
- Ne întoarcem puţin la articolul de pe site-ul Digi24, nu mult, numai cât să vă arăt ce de bijuterii şi ceasuri ar avea Gigi Becali: “În acelaşi timp, Becali are bijuterii şi ceasuri de 300.000 de mii de euro”. Trei sute de mii de mii de euro înseamnă trei sute de milioane de euro. Cred că nici dacă ar umbla îmbrăcat în aur din cap până-n picioare (aşa cum sunt unii preoţi mai… excentrici), n-ar reuşi Becali să ajungă la suma asta exagerată.
- Dintr-un newsletter primit de la eMag mi-a sărit în ochi următoarea construcţie: “iPad mini are un ecran strălucit de 7,9 inchi”. Cred că oamenii au vrut să scrie “ecran strălucitor”, dar s-au gândit că mai bine fac economie de cuvinte, pentru că oricum “strălucit” sună mai bine decât “strălucitor”. Sau…?
- Cristina Ghenea, de la Mesagerul Hunedorean, n-a zis nimic despre “Luminăţie” (ba dimpotrivă, a scris corect, “Luminaţia”, lucru pentru care merită felicitările mele), dar a scris că “Mii de hunedoreni au marcat, ieri, Ziua Morţilor”. Mi se pare o alegere nefericită a cuvintelor, dar poate sunt eu trezit cu faţa la cearşaf şi asta e cauza.
Acestea fiind spuse, vă doresc un sfârşit de săptămână luminat şi ne citim, inevitabil, joia viitoare, cu noi şi noi greşeli comise de dragii mei ziarişti.
Să corectaţi bine!
Pentru ajutoare? un carucior ar fi fost mai ok sau un prieten binevoitor
Păi cine are cărucioare acasă? Eu nu am şi eu lucrez, mi-aş permite să îmi cumpăr unul. Prietenii binevoitori au maşini care consumă benzină sau motorină, nu cred că-i plină ţara de prieteni binevoitori cu preţurile astea la carburanţi.
Tot mai ieftin ieşi dând 3-4-5 lei pe o cursă cu taxiul.
Să ştii că mie chiar nu mi se pare un lux să te deplasezi cu taxiul, atunci când ai neapărată nevoie.
Cred că mai degrabă te uitai să vezi câţi dintre cei care au venit după ajutoare fumau. Un pachet de ţigări costă cât două curse cu taxiul, acolo e problema.