Aproape toate consiliile locale din judeţul Hunedoara au început să recicleze din anul 2010, după ce legea a impus un cuantum minim de reciclare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Hunedorenii au reciclat mii de tone de deşeuri, dar scadenţa şi primele penalităţi sunt prevăzute pentru luna ianuarie. Totuşi, cantităţile de deşeuri colectate selectiv pentru reciclare trebuie să crească, iar primăriile care nu vor reuşi să se conformeze vor fi nevoite să plătească amenzile prevăzute de legislaţia europeană în domeniu.
Şefa Agenţiei hunedorene pentru Protecţia Mediului (APM), Georgeta Barabaş, declară că, potrivit legii, fiecare consiliu local este obligat să recicleze cel puţin 15 la sută din volumul deşeurilor pe care le duce la groapa de gunoi. Instituţia responsabilă cu monitorizarea cantităţilor de deşeuri reciclate este chiar APM, însă Georgeta Barabaş spune că abia în 2013 autorităţile vor şti cu exactitate care este situaţia, pentru că după data de 25 ianuarie, primăriile care nu au îndeplinit cota de reciclare vor trebui să plătească o taxă “de penalizare” către Fondul de Mediu. În acest moment, în judeţul Hunedoara mai funcţionează trei gropi de gunoi, la Deva, Orăştie şi Vulcan.
Devenii au reciclat cu 30 la sută mai mult
Până acum, devenii au reciclat voluntar mii de tone de deşeuri. Activitatea a fost concesionată şi este gestionată de SC Salubritate SA, care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi de colectarea selectivă a gunoiului. În 2011, cantitatea totală de deşeuri colectate selectiv a fost de peste 338 de tone, din care 177 tone de ambalaje PET, aproape 117 tone de ambalaje de hârtie, mai bine de 23 de tone de sticlă şi peste 22 de tone de metal. În 2012 (lunile ianuarie – septembrie), devenii au reciclat peste 505 tone, cantitate care reprezintă o treime din total. Cea mai mare parte din această cantitate o reprezintă plasticul reciclat, care totalizează 223 de tone, fiind urmat de metal, cu 192 de tone, hârtie – 83 de tone şi sticlă – 7,2 tone.
“În ceea ce priveşte implicarea Primăriei Deva în activitatea de colectare selectivă (care este obligatorie la nivelul instituţiilor publice şi al şcolilor), în majoritatea birourilor sunt câte trei mini-containere pentru colectare selectivă – galben pentru plastic şi peturi, verde pentru sticlă şi albastru pentru hârtie. Acestea ajung în containere mai mari, iar când recipientele sunt pline, sunt predate celor de la Salubritate. O statistică a colectării selective pentru Primăria Deva arată că în 2011 au fost colectate 155 de kilograme de peturi, peste 1.660 de kilograme de hârtie şi cinci kilograme de sticlă. S-au colectat până în prezent 85 de kilograme de PET-uri şi 810 de kilograme de hârtie”, a declarat reprezentanta Primăriei Deva, Melania Iscru.
Hunedoara, prima la reciclare
Municipiul Hunedoara a fost printre primele oraşe din ţară care au început să colecteze deşeurile diferenţiat, chiar înaintea Bucureştiului, iar săptămânalul REPLICA şi societatea de salubritate Proserv au susţinut numeroase campanii menite să încurajeze reciclarea. Încă din 2009 hunedorenii au reciclat, prin intermediul Proserv, 440 de tone de carton şi peste 200 de tone de ambalaje PET, lăzi de plastic şi folie. În 2010, cantitatea de carton reciclată a ajuns la 458 de tone, materialele plastice la peste 180 de tone, iar sticla la peste 370 de tone.
Anul trecut, locuitorii municipiului Hunedoara au colectat separat 490 de tone de sticlă, aproape 150 de tone de materiale plastice (PET, folie şi lăzi de plastic) şi 270 de tone de hârtie şi carton. În ceea ce priveşte deşeurile electrice şi electronice, hunedorenii au colectat în ultimii ani sute de tone de deşeuri şi chiar au fost recompensaţi pentru aceasta cu diferite aparate electrice şi electronice noi. Şi în Vulcan, localitate unde există singurul deponeu din Valea Jiului, deşeurile reciclabile sunt recuperate, iar primarul Gheorghe Ile spune că, din totalul acestora, aproximativ 70 la sută ajung să fie selectate şi reciclate. Potrivit primarului din Vulcan, administraţia locală reuşeşte să obţină din reciclare în jur de 5.000 de lei în fiecare lună, în condiţiile în care compania care se ocupă de această activitate este în subordinea consiliului local.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.