Tinerii optează pentru cursuri de afaceri şi voluntariat

Articolul a fost vizualizat de 1,735 ori

Organizaţiile pentru tineret din judeţul Hunedoara au reuşit să obţină anul acesta peste 20.000 de lei pentru proiectele destinate tinerilor. Suma reprezintă întreg bugetul alocat Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara pentru astfel de proiecte. Restul bugetului, echivalentul a 40 la sută din total, este alocat de către instituţia amintită acţiunilor proprii. 

Tinerii organizaţi şi cu iniţiativă au reuşit să obţină finanţări mai mari sau mai mici pentru proiectele lor

Hunedorenii implicaţi în activităţi de tineret au putut să depună anul acesta proiecte pentru a obţine finanţare, în timpul celor două sesiuni special organizate în acest sens. Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a alocat pentru judeţul Hunedoara 20.400 de lei. Organizaţiile care au aplicat au optat pentru tabere de dezvoltare personală şi organizaţională, pentru voluntariat de mediu şi în domeniul sănătăţii, dar şi pentru creşterea şanselor de inserţie profesională. Alţi ONG-işti au aplicat cu proiecte care urmăreau creşterea şanselor de inserţie profesională pentru persoanele aflate în situaţia de tranziţie sau pentru cursuri de antreprenoriat.

Acţiuni de voluntariat şi de mediu

Printre organizaţiile care au reuşit să obţină finanţare pentru proiecte locale se numără Asociaţia non-profit L&C Consulting, Asociaţia de Formare şi Consiliere Nădlac, Asociaţia Linişor, Asociaţia Centrul Educativ “Copii şi tineret pentru Comunitatea Europeană”, Centrul de management şi dezvoltare a resurselor umane, Asociaţia PRO ŞCOALA şi Asociaţia “Liga Studenţilor Universităţii din Petroşani”.

Asociaţia non-profit L&C Consulting a câştigat, în parteneriat cu Asociaţia “Geszthy Ferenc”, un proiect care presupunea organizarea unei tabere de dezvoltare personală în perioada 21-23 septembrie, în judeţul Hunedoara, în vederea încurajării activităţilor de voluntariat. Bugetul soliciat şi primit de la DJST Hunedoara a fost de peste 3.700 de lei. Asociaţia de Formare şi Consiliere Nădlac a aplicat şi ea cu un proiect care viza ecologizarea unei zone din staţiunea Straja şi conştientizarea turiştilor cu privire la mediul înconjurător. Proiectul a presupus şi realizarea unei legături între tinerii din judeţul Hunedoara, preocupaţi de starea şi protejarea mediului înconjurător, iar Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a alocat în acest sens aproape 3.000 de lei.

Câteva mii de lei pentru un proiect

Asociaţia “Linişor”, din Hunedoara, în parteneriat cu Asociaţia “Athletic”, a aplicat cu un proiect care avea drept scop îmbunătăţirea nivelului de cunoştinte şi deprinderi privind prevenirea şi transmiterea bolilor cu transmitere sexuală şi a virusului HIV, în rândul tinerilor din Hunedoara. Organizaţia a obţinut, în acest sens, 3.200 de lei.

Un alt ONG, Asociaţia Centrul Educativ “Copii şi tineret pentru Comunitatea Europeană”, a obţinut 2.700 de lei pentru antrenarea a 300 de tineri – grup ţintă şi beneficiari indirecţi, care să îşi menţină sănătatea şi, în acelaşi timp, să înveţe să protejeze mediul. Şi Asociaţia PRO ŞCOALA, a Liceului Tehnologic “Grigore Moisil”, din Deva, a câştigat cu proiectul “Tânărul întreprinzător” aproape 1.800 de lei.

“A fost un proiect menit să-i ajute pe copii să cunoască paşii necesari înfiinţării unei societăţi comerciale, să cunoască structura unui plan de afaceri iniţial, să cunoască noţiuni şi termeni specifici educaţiei antreprenoriale, dar şi să promoveze – la rândul lor – cultura antreprenorială, prin încurajarea dialogului, împărtăşirea de experienţe şi exemple de bună practică. A fost un proiect mai mic, în condiţiile în care noi am înfiinţat Asociaţia PRO ŞCOALA, tocmai ca ONG al şcolii, cu proiecte centrate pe elevi. Suntem şi noi novici, am derulat până acum doar patru proiecte, dintre care unul este cel pentru care am aplicat la DJST”, explică reprezentanta asociaţiei, Camelia Vulea.

În schimb, Centrul de Management şi Dezvoltare a Resurselor Umane a derulat un proiect de promovare a instruirii antreprenoriale. Obiectivul acestuia a fost creşterea şanselor de inserţie profesională pentru 100 de persoane, aflate în situaţia de tranziţie de la şcoală la viaţa activă. Este vorba despre tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 ani, din judeţul Hunedoara, dintre care 25 de persoane participă la sesiuni de training şi educaţie antreprenorială. Şi Liga Studenţilor Universităţii din Petroşani a depus un proiect care viza tot dezvoltarea aptitudinilor şi formarea experienţei personale şi interculturale necesare tinerilor antreprenori. Grupul ţintă a fost în acest caz alcătuit din 30 de tineri.

Banii se obţin relativ uşor

Reprezentanţii organizaţiilor hunedorene spun că, dacă respectă procedura şi criteriile de eligibilitate, banii pentru proiecte se obţin relativ uşor şi destul de repede, poate şi pentru că sumele sunt mici. O sumă mai mare a obţinut Asociaţia non-profit “L&C Consulting” (câştigătoare şi la proiecte locale), care a organizat festivalul “Dac Fest”, ediţia din 2012. Banii, în total 31.000 de lei, au fost obţinuţi, potrivit şefului Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Lorincz Szell, direct de la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Asociaţia hunedoreană a contribuit şi ea cu 10 la sută din suma amintită, ca şi contribuţie proprie. Directorul DJST Hunedoara spune că sumele de care dispune instituţia pe care o conduce pentru proiectele locale sunt întotdeauna insuficiente, comparativ cu nevoia organizaţiilor pentru tineret.

Szell adaugă că atât consiliul local al Devei, cât şi Consiliul Judeţean Hunedoara alocă fonduri pentru asemenea proiecte. “În plus, organizaţiile pentru tineret pot accesa programul Tineret în Actiune (Youth in Action), programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri”, precizează Lorincz Szell.

Tags: ,

About Ada Beraru