Medalii pentru înotătorii hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,751 ori

A devenit un obicei ca, de nouă ani încoace, municipiul de pe Cerna să fie capitala nataţiei româneşti în luna noiembrie. Acest lucru se datorează, în special, condiţiilor excelente de concurs pe care le oferă bazinul de înot din Hunedoara, cu dotări la standarde internaţionale, ceea ce duce, în fiecare an, la stabilirea de noi recorduri naţionale în bazin scurt (25 m). Chiar dacă afluenţa de „staruri” a fost mai redusă, în special în rândul seniorilor, care s-au retras din activitate (cazul Cameliei Potec sau al lui Răzvan Florea), totuşi, a venit din SUA băimăreanul Alex Coci (22 de ani), care, în cele patru zile de concurs, a reuşit să câştige nu mai puţin de şapte medalii de aur. Din păcate, de câţiva ani, seniorii noştri nu mai reuşesc să se impună în plan mondial şi european, ceea ce trebuie să dea de gândit.

O revenire mulţumitoare

O prezenţă notabilă în peisajul nataţiei juvenile au avut-o, în acest an, înotătorii de la CSŞ din Hunedoara, antrenaţi cu multă pricepere şi abnegaţie de Anca Băjan. Cei trei sportivi prezenţi pe bloc starturi au reuşit, în final, un bilanţ excelent, reuşind să cucerească nu mai puţin de 10 medalii (două de aur, două de argint şi şase de bronz), depăşind net previziunile făcute înaintea concursului, unde se miza pe trei-patru medalii. Omul gazdelor a fost, fără îndoială, talentatul, dar, în acelaşi timp, capriciosul Alexandru Ancuţa, care, după o pedeapsă disciplinară de cinci luni, a revenit la sentimente mai bune, reuşind să cucerească două titluri la juniori, precum şi alte patru medalii, din care una de argint şi alte trei de bronz. Un bilanţ foarte bun, dar înotătorul hunedorean trebuie să înţeleagă că performanţa se face numai cu multă muncă şi sudoare, şi nu în salturi.

Alexandru s-a impus în finalele de la 200 de metri mixt (proba lui preferată), acolo unde a oprit acele cronometrelor la 2:05:04 şi la 100 metri fluture, unde a reuşit un timp de 55:84 secunde. A urmat un argint la 100 metri mixt, dar şi trei clasări pe poziţia a treia la 50 şi 100 m spate şi 400 metri mixt. „Alexandru a făcut un concurs foarte bun şi mă aşteptam la acest lucru. Era momentul prielnic să demonstreze că merită să facă parte din echipă. Deşi nu şi-a îmbunătăţit timpii decât în două dintre probele în care a luat startul, şi asta pentru că a stat departe de bazin timp de cinci luni, a arătat că este un sportiv de valoare. Să sperăm că va continua forma bună”, a declarat antrenoarea sa, Anca Băjan.

Au depăşit obiectivul

Salba de medalii obţinută de tinerii hunedotreni a fost completată de alţi doi competitori. Cristian Rizan (18 ani) a devenit vicecampion naţional de juniori la 50 m liber şi a luat un bronz la 50 m fluture, în timp ce Adelina Buzdugan (16 ani) şi-a pus la rândul ei în vitrina cu trofee două medalii de bronz obţinute în probele de 100 şi 200 metri bras. „Cei doi sunt într-un real şi vizibil progres. Mă bucură foarte mult că au reuşit să urce pe podium, pentru că au muncit foarte mult pentru astfel de rezultate. Îmi permit să spun că va mai trece mult timp până vom mai avea o astfel de generaţie de juniori I la Hunedoara. Poate timpul ne va contrazice”, a mai adăugat antrenoarea celor trei înotători.

Cuvinte de laudă la adresa organizatorilor a avut şi secretarul general al forului de specialitate, Ştefan Iamandi, care s-a arătat mulţumit de eforturile făcute de gazde pentru a asigura condiţii optime tuturor concurenţilor. Nu putem încheia acest articol fără a aminti de aportul financiar consistent adus de doamna Hărău Eleonora – Carmen, sponsorul principal al acestei ediţii de campionate naţionale, Domnia Sa implicându-se încă din 2004 în sprijinirea unor astfel de acţiuni găzduite de bazinul de înot de la Hunedoara.

Tags: , ,

About Ion Bădin