Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 770 ori

Pronostic

Banca Naţională a României (BNR) se aşteaptă, în acest an, la o creştere a Produsului Intern Brut între 0,5% şi 1%, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. În primele nouă luni din 2012, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2%. 

Credit

Potrivit directorului Complexului Energetic (CE) Hunedoara, Costel Alic, noul operator economic se află în negocieri cu Eximbank şi Ministerul Finanţelor pentru contractarea unui credit de 400 de milioane de euro. Din această sumă, circa 300 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru retehnologizarea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, iar diferenţa va merge spre investiţii în minele viabile care urmează să fie absorbite în CE Hunedoara.

Statistică

Potrivit datelor furnizate de Institutul Judeţean de Statistică, în luna septembrie 2012, productivitatea muncii în judeţul Hunedoara a crescut cu peste o pătrime (26,4 %) faţă de datele înregistrate la nivelul lunii august. Paradoxal, salariile hunedorenilor în luna septembrie s-au micşorat cu 6,3 procente, venitul mediu înregistrat în judeţ fiind de 1227 de lei.

FMI

Oficialii FMI şi ai CE nu par foarte încântaţi de un nou acord cu România, ci ar prefera realizarea reformelor asumate de autorităţile noastre în acordul aflat în desfăşurare. În cadrul discuţiilor a reieşit că, de la premierul Victor Ponta li până la preşedintele Traian Băsescu, toată lumea consideră că un nou acord cu Fondul este benefic pentru România. Reprezentanţii FMI au decis însă să tempereze entuziasmul autorităţilor române, arătând că este important ca actualele ţinte macroeconomice asumate să fie atinse înainte de a vorbi de un nou acord.

Cash limitat

Ministerul Finanţelor ar putea introduce un plafon prin care firmele să poată face plăti în numerar către companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puţin decât în prezent, potrivit unor informaţii obţinute de la surse oficiale de către mediafax.ro. De asemenea, plafonul privind plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual.

About Adrian Sălăgean