Anul acesta, HIV-SIDA a ocolit Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,828 ori

După ce pe parcursul anilor trecuţi câteva zeci de hunedoreni au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu virusul HIV, sau fiind bolnavi de SIDA, anul acesta niciun hunedorean nu a mai fost descoperit ca fiind seropozitiv. În judeţul Hunedoara sunt 264 de bolnavi depistaţi, iar pentru tratamentul ficărui bolnav statul alocă anual aproape 30.000 de lei. 

Deşi anul acesta, în judeţ, nu s-au mai depistat persoane sero-pozitive, măsurile de prevenire şi control rămân cât se poate de necesare

Între 1.000 şi 1.500 de hunedoreni beneficiază anual de teste gratuite la Centrul de Consiliere şi Testare HIV din Deva. De la deschiderea Centrului de Consiliere şi Testare HIV din Deva, în 2005, 24 de persoane au fost depistate ca fiind infectate cu virusul HIV. Directorul-adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), medicul Cecilia Birău, spune că analizele sunt gratuite, iar hunedorenii care apelează la serviciile Centrului beneficiază inclusiv de consiliere pre şi, dacă este cazul, post testare.

Pe de altă parte, analize se pot face şi la Centrul Judeţean de Recoltare a Sângelui şi transfuzii, la spitalele din Deva, Hunedoara şi Petroşani, dar şi la furnizorii privaţi de astfel de servicii. Mai nou, în farmacii au apărut teste destul de ieftine, care ne permit o diagnosticare, însă rezultatele acesteia nu sunt certe sută la sută. De aceea, medicii ne recomandă ca variantă optimă testarea în cadrul Centrului HIV din Deva, singurul din judeţ care oferă şi consilierea psihologică atât de necesară. În caz contrar, pot apărea situaţii nedorite, precum aceea a unui rezultat total eronat, care poate determina gesturi necugetate. În cazul femeilor însărcinate, cel mai bine este ca acestea să vină la testări în primele trei luni de sarcină, pentru că virusul se poate transmite copilului fie intrauterin, fie transplacentar, ori prin alăptare.

Statul alocă 35.000 de lei pentru fiecare bolnav

Medicul Cecilia Birău spune că, potrivit statisticilor, în anul 2009, numărul total al cazurilor de HIV-SIDA înregistrate era de 259. Dintre acestea, mai puţin de o treime o reprezentau bolnavii de SIDA, în timp ce 189 de persoane erau doar infectate cu virusul imunodeficienţei. Anul 2009 a fost şi anul recordurilor negative: atunci s-au înregistrat 9 cazuri noi, iar trei bolnavi au decedat.

În 2010, numărul cazurilor a crescut până la 261, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara înregistrând două cazuri noi. Anul trecut, încă trei hunedoreni au fost depistaţi ca fiind afectaţi de cumplita maladie, dar, din fericire, anul acesta încă nu a fost diagnosticat niciun nou caz. Reprezentanţii autorităţilor sanitare spun că este foarte posibil ca numărul cazurilor noi să fie la nivelul ideal – zero – şi ca urmare a creşterii gradului de informare referitor la căile şi riscurile de transmitere a acestei boli.

Faptul că niciun hunedorean nu a mai fost depistat cu HIV-SIDA este unul benefic nu doar din perspectiva sănătăţii, ci şi în ceea ce priveşte economiile care se fac la buget. Tratamentul pentru o singură persoană afectată de această maladie costă statul, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS), Felicia Vasilescu, 29.350 de lei în fiecare an. În plus, 223 de hunedoreni beneficiază şi de o indemnizaţie lunară de hrană în valoare de 11 lei pe zi pentru copii şi 13 lei pe zi pentru adulţi. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara (AJPS), Octavian Băgescu, afirmă că instituţia alocă aproximativ 90.000 de lei în fiecare lună pentru hrana hunedorenilor afectaţi de HIV-SIDA.

Tags: ,

About Ada Beraru