Numărul abuzurilor sexuale asupra copiilor creşte îngrijorător

Articolul a fost vizualizat de 1,683 ori

Săptămâna aceasta pe mapamond este aniversată Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, marcată anual în data de 20 noiembrie. Din păcate, în judeţul Hunedoara, bilanţul situaţiei este unul destul de trist: în cursul acestui an peste 230 de copii au fost abuzaţi, iar numărul cazurilor de abuz sexual a crescut vertiginos. 

Anul trecut, în intervalul ianuarie – septembrie 2011, hunedorenii au făcut mai bine de 420 de sesizări la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC). Dintre acestea, 160 au fost înregistrate numai prin intermediul “telefonului copilului”. Numărul total de cazuri confirmate a depăşit rata de 60 la sută, 75 dintre cazurile reale fiind sesizate prin serviciul telefonic amintit. În primele nouă luni ale acestui an, DGASPC a înregistrat puţin peste 400 de sesizări, dintre care doar 7 la sută au fost cazuri de abuz sesizate telefonic. Mai bine de 230 de cazuri anunţate specialiştilor Direcţiei s-au confirmat.

Abuzurile sexuale, tot mai frecvente

Dacă numărul abuzurilor fizice a scăzut de trei ori, în comparaţie cu anul trecut, de la 24 de cazuri semnalate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, la numai opt anul acesta, frecvenţa abuzurilor sexuale a înregistrat cote alarmante. Anul trecut, DGASPC Hunedoara a înregistrat un singur abuz sexual, în timp ce anul acesta, numai în primele nouă luni ale anului, au fost înregistrate 19 cazuri de abuz sexual.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Ionela Lazăr, spune că acesta este rezultatul unei schimbări în comportamentul abuzatorilor, astfel încât frustrările acestora nu se mai manifestă fizic sau emoţional, ci capătă tot mai des tentă sexuală. Din fericire, numărul cazurilor de abuz emoţional este, pe de altă parte, în uşoară scădere, la fel ca şi numărul cazurilor de neglijenţă, care a ajuns de la 215, la 176. Ionela Lazăr mai spune că majoritatea cazurilor de abuz sau neglijenţă sunt anunţate specialiştilor instituţiei pe care o reprezintă de vecini sau cunoştinţe ale familiilor în care apar asemenea probleme. Cu toate acestea, au fost şi copii care au anunţat chiar ei că au fost abuzaţi sau neglijaţi de părinţi.

40 de copii au ajuns în grija statului

Din cauza situaţiei grave de acasă, numai anul acesta, peste 40 de copii au intrat sub protecţia statului, în condiţiile în care propriile familii nu le ofereau altceva decât statutul de victimă.

„În 2012 am avut 40 şi ceva de cazuri de copii care au ajuns să fie instituţionalizaţi. În situaţia în care s-a considerat că, indiferent că este abuz fizic, emoţional, ca să nu mai vorbim de celelalte forme de abuz (cum este cel sexual sau exploatarea), dacă s-a considerat că mediul în care s-a produs această formă de abuz este cu risc pentru securitatea şi dezvoltarea fizică şi psihică a copilului, automat s-a instituit măsură de protecţie. Este vorba despre copii pentru care o altă variantă în afara acestei măsuri nu a existat. Unde au fost resurse, unde – spre exemplu – tatăl a fost abuzatorul, dar mama a putut să se mute cu copiii într-o altă locuinţă, copiii au rămas în familie. Sau, dacă micuţii au fost lăsaţi singuri, fiind neglijaţi, am încercat să apelăm mai întâi la familia extinsă. Deci, doar acolo unde pur şi simplu nu a existat o altă variantă, copiii au fost preluaţi ca măsură de protecţie”, precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr.

O altă formă de exploatare a copiilor este cerşitul. De altfel, hunedorenii dau zilnic peste zeci de copii care cerşesc, fie din proprie iniţiativă, fie trimişi de părinţi. DGASPC Hunedoara are în statistici doar 12 cazuri de cerşetorie în ultimii doi ani, iar reprezentanţii instituţiei spun că primii care ar trebui să intervină în aceste cazuri sunt reprezentanţii autorităţilor locale (prin Direcţiile de Asistenţă Socială) şi Poliţia.

Nu sunaţi inutil, economisiţi resursele

România a fost printre primele state care au ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, la un an după adoptarea sa în cadrul Naţiunilor Unite prin Legea 18, din 27 septembrie 1990. Potrivit acestei legii, copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasă la părinţii naturali, în familii substitutive, în instituţii de îngrijire sau la şcoală. DGASPC Hunedoara s-a implicat până acum în diferite campanii de sensibilizare şi a promovat o mai bună pregătire a specialiştilor săi care lucrează cu copiii.

Lucrătorii Direcţiei adaugă că atât copiii cât şi persoanele fizice sau juridice pot face sesizări de încălcări ale drepturilor copilului la Telefonul copilului – număr unic european 116.111 şi Telefon FOCUS – Copii dispăruţi 116.000. La nivel judeţean sunt valabile telefonul verde 0254.983 şi Telefonul Echipei Mobile de intervenţie rapidă în caz de abuz, neglijare şi exploatare a copilului – 0800.110.203. Echipa de intervenţie ne reaminteşte însă să nu sunăm decât pentru a sesiza cazuri reale de copii care au nevoie de ajutorul specialiştilor. Asta deoarece cheltuielile pentru deplasarea echipei mobile în localităţile judeţului sunt considerabile, iar banii sunt pur şi simplu irosiţi, acolo unde cazurile de abuz sau neglijenţă nu se confirmă.

Tags:

About Ada Beraru