Cronica sentimentală: Sentinţele din dosarul transferurilor, un mare fâs!

Articolul a fost vizualizat de 1,364 ori

De mult timp şi de către mulţi pasionaţi, aşteptata… curăţare a fotbalului de corupţia cvasiatotcuprinzătoare pare a se împlini! Zic “pare”, ca unul care nu va crede că faptul este realizabil până nu văd cel puţin doi condamnaţi definitiv şi arestaţi din… lotul “liga penală”! Deocamdată, deciziile şi pedepsele anunţate sunt recurabile, ceea ce mă determină să rămân sceptic în privinţa “reformatei” Justiţii române. 

Mai degrabă cred că, după datina străbună, facem propagandă, ne afişăm cu lozinci şi tam-tam-uri, dar, după ce o trece verificarea şi calificativul Europei pentru Justiţie şi după recursurile de rigoare, toţi condamnaţii de azi vor rămâne în libertate, vor fi şi mai aroganţi şi sfidători, mai vorace în afacerile cu jucători, mai neciopliţi şi nemernici… Şi, poate, Giovani Becali şi clanul lui chiar vor ajunge să conducă România şi să înfăptuiască promisiunile şi ameninţările adresate judecătorilor care au pronunţat temporarele sentinţe, dar pe care jurnalişti obedienţi clanului nu le mai difuzează!

Iar Mitică Dragomir, cel mai corupt şi venal personaj din suprastructura fotbalistică autohtonă, va fi declarat un fel de Hirohito, împărat şi divinitate deopotrivă, ferească-ne Dumezeu de aşa blestem! Bine ar fi, desigur, ca pesimismul meu, temerea mea că faptele lor penale, chiar parţiale, pentru că aproape fiecare dintre condamnaţii de moment putea şi trebuia să fie judecat şi condamnat pentru alte şi alte infracţiuni, între care trucarea rezultatelor, unele la vedere, fără măcar o palidă încercare de a ascunde vânzarea unui meci, şi cumpărarea arbitrilor, deci cuprinderea în grup şi a unor arbitri, a altor conducători de cluburi, impresari şi misiţi, bine ar fi ca îndoielile mele să rămână fanteziste…

Nu sunt complet convins de vinovăţia tuturor celor despre care vorbim, dar e sigur că de prea multă vreme colcăie în băltoaca puturoasă care găzduieşte fotbalul autohton Giovani şi Victor Becali, Borcea şi Copos, Mihai Stoica, mai de la umbră Gigi Neţoiu, care se va… imuniza parlamentar! Am o veche stimă pentru venerabilul Jean Pădureanu, care “o ţine” aproape personal pe Gloria în divizie, şi cred că în sentinţa din cazul său a cântărit mai mult legenda legată de vechea “cooperativă”. Inventată pe vremea… crizei dinaintea morţii socialismului, care i-a obligat pe unii conducători ai cluburilor, cele sărace, să adopte reciprocitatea cazării şi hranei pe durata deplasărilor la meciuri; inventată chiar de “tata” Jean, împreună cu Romeo Paşcu, de la Braşov, şi extinsă. Mai puţin la Dinamo, Steaua, Victoria, Moreni şi FC Olt Scorniceşti, cluburi… avute, îmbuibate, dar mult mai corupte prin forţarea şi blocarea jucătorilor de la transferuri la alte cluburi, în afara celor numite! Ar fi o mare nedreptate ca domnul Pădureanu să facă puşcărie, iar Walter să rămână liber după marea sfidare şi jefuirea clubului “U”, a Clujului!

Un caz aparte, special, rămâne Gică Popescu ! FOTBALISTUL, cu litere mari trebuie scris cuvântul când vorbim de cel mai titrat român din generaţia de după 1990 (înainte a fost Miodrag Belodedici, dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni, cu două… Stele, a noastră şi a Iugoslaviei), care a strălucit la propriu în Olanda, Spania şi Turcia, chiar şi-n Anglia, totalizând 492 de meciuri la primul eşalon în 6 ţări şi 115 la Naţionala României, titluri şi cupe în campionatele respective, Cupa Cupelor cu Barcelona, unde a fost căpitanul celui ce va fi marele antrenor Pep Guardiola, Cupa UEFA şi Supercupa Europei cu Galatasaray, şi-a ars toată gloria dobândită în 20 de ani de sacrificii şi satisfacţii şi aprecieri meritate, imediat după ce a decis să se… becalizeze! Geaba a plătit TVA-ul pe transferul efectuat ca agent în firma celor doi Becali care au privatizat sute de jucători fără minte, fără şcoală… Dar plătesc şi cei şcoliţi, ca Gică Popescu…

About Nicolae Stanciu