Patima drogurilor apare “din plictiseală”

Articolul a fost vizualizat de 2,432 ori

Autorităţile au destructurat până acum numeroase reţele ale distribuitorilor de droguri sau substanţe ilegale, care ajungeau la consumatori şi toate magazinele cu etnobotanice din judeţ
s-au închis. Cu toate acestea, liceenii şi studenţii spun că joint-urile, dar şi “prafurile” sunt din ce în ce mai atractive, dar şi destul de accesibile, pentru tot mai mulţi tineri, curioşi să experimenteze. 

Reprezentanţii singurei organizaţii de profil din judeţul Hunedoara, Asociaţia Antidrog “Alege viaţa”, afirmă că numărul consumatorilor este în creştere, ca urmare a uşurinţei cu care se pot procura substanţele interzise. “Din discuţiile noastre cu elevii din liceele hunedorene unde am organizat întâlniri, a reieşit că mulţi dintre adolescenţi cunoşteau pe cineva care consumă sau a consumat etnobotanice sau droguri. Mai mult, deşi la început elevii nu voiau să recunoască, până la urmă unii dintre ei au dat cărţile pe faţă şi au mărturisit că au consumat chiar ei aceste substanţe halucinogene, sau psihoactive. Deşi nu s-a realizat un studiu detaliat în acest sens, din experienţa noastră printre tineri ca organizaţie antidrog putem spune că numărul consumatorilor este în creştere”, declară Cristiana Vlaic, reprezentanta Asociaţiei Antidrog “Alege viaţa”.

ONG-iştii mai spun că traficanţii de droguri din Hunedoara au ore şi puncte fixe de întâlnire, de unde distribuie drogurile elevilor interesaţi. Potrivit Cristianei Vlaic, consumatorii nu sunt neapărat elevi cu probleme, ci copii absolut normali, care au, de obicei, şi o stare materială bună, astfel încât îşi permit să plătească de la 15 la 40 de lei pentru un pacheţel cu droguri sau substanţe interzise. Care sunt motivele pentru care tinerii ajung să se drogheze? Anturajul, curiozitatea, ba chiar şi plictiseala. “Nu mai ştiam ce să facem”, spun adolescenţii care, aflaţi în căutare de experienţe inedite, au ajuns la droguri. Printre cele mai consumate droguri se numără: ecstasy, ori marijuana, iar în cazurile cele mai grave chiar heroina sau cocaina.

Ce fac autorităţile

Autorităţile, în schimb, spun că au fost luate măsuri astfel încât accesul tinerilor la substanţele ilicite să fie redus considerabil, dacă nu eliminat. Astfel, echipele mixte ale inspectorilor sanitar-veterinari şi cei pentru protecţia consumatorilor a făcut ca numărul magazinelor de tip “spice shop” să scadă, de la 153, la numai 13 în toată ţara. Potrivit reprezentanţilor judeţeni ai Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), în acest moment, în judeţul Hunedoara, nu mai funcţionează niciun asemenea magazin. În plus, câteva zeci de hunedoreni s-au adresat pe parcursul anului Centrului Antidrog, cu sediul în Deva, solicitând ajutor de specialitate. “Pe plan local, structura Agenţiei Naţionale Antidrog este Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Hunedoara.

CPECA desfăşoară servicii de prevenire a consumului de droguri în şcoală, familie şi comunitate şi servicii de asistenţă a consumatorilor de droguri şi a familiilor acestora. În acest an, până în luna octombrie, aproximativ 20 de persoane au beneficiat de serviciile de asistenţă oferite de CPECA (servicii de informare, de evaluare socială şi psihologică şi servicii de consiliere psihologică). De asemenea, şi o parte dintre familiile acestora au beneficiat de servicii de asistenţă psihologică”, afirmă inspectorul principal Adriana Almăşan, împuternicit şef al CRPECA Alba-Iulia. Potrivit acesteia, în 2012, beneficiarii centrului au fost bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi aproximativ 30 de ani.

În plus, în cadrul proiectului naţional “Fred goes net”, a cărui implementare a început în 2011, au fost desfăşurate activităţi de asistenţă cu aproximativ 15 tineri, consumatori de droguri, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani. Un alt proiect, desfăşurat în parteneriat cu Penitenciarul Bârcea Mare – “Cine sunt eu fără droguri”, a presupus constituirea unui grup de psihoterapie din care fac parte opt foşti consumatori de droguri. Specialiştii CPECA Hunedoara încearcă să le uşureze deţinuţilor, foşti narcomani, reintegrarea în societate şi să prevină reîntoarcerea acestora la consumul de droguri. Şefa CPECA Hunedoara adaugă că toate serviciile Centrului pe care îl conduce se desfăşoară respectându-se confidenţialitatea beneficiarilor.

Debut îngrijorător, la 16 ani

Potrivit raportului anual “Consumul pentru toate tipurile de droguri ilicite”, publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale Antidrog, România continuă să se situeze sub valorile medii europene. Rezultatele studiului naţional plasează România între ultimele 10 state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit cel puţin o dată în viaţă în rândul elevilor de 16 ani, ţara noastră situându-se cu 8 procente sub media europeană înregistrată. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în cazul prevalenţei consumului de canabis sau haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine.

Îngrijorător este faptul că, pentru prima dată, se înregistrează un debut precoce al consumului de canabis sau haşiş în rândul elevelor de 16 ani. Primul studiu realizat în rândul studenţilor din toată ţara a indicat o prevalenţă a consumului de droguri de-a lungul vieţii de peste 23 %, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar şi tranchilizante (administrate fără prescripţie medicală) şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, comercializate sub numele de “droguri legale sau plante etnobotanice”. Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul (20,9%), urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD şi amfetamine.

Tags: , ,

About Ada Beraru