Candidatul USL la postul de deputat în Colegiul nr. 7 – Hunedoara, Hărău Eleonora – Carmen, expune pe scurt motivele pentru care a decis să intre în competiţia electorală, face o analiză lucidă a situaţiei oraşului în care s-a născut şi enumeră câteva dintre obiectivele sale ca reprezentant al municipiului în Legislativ.
Dacă ar fi să numiţi un singur motiv pentru care aţi decis să intraţi în politică şi să candidaţi la alegerile parlamentare, care ar fi acela?
Situaţia dramatică în care a ajuns Hunedoara este primul motiv pentru care am decis că trebuie să mă implic. Am aşteptat ani la rând să apară politicieni în sensul adevărat şi pozitiv al cuvântului, oameni care să facă din politică o profesie pusă în slujba cetăţenilor. Nu au apărut însă acei politicieni pe care îi doream şi eu, ca simplu locuitor al unui oraş pe care l-am iubit şi îl iubesc. Este vorba despre acei politicieni capabili să creeze un climat general de normalitate, începând de la normalitatea din mediul economic, ori cel social, până la cea a unui oraş fără câini vagabonzi, fără grave probleme edilitare şi de infrastructură.
De ce acum şi nu mai devreme, sau de ce nu mai târziu?
Pentru că am simţit că acum este momentul potrivit. Acum a venit vremea la care să mă pot implica aşa cum merită cu adevărat Hunedoara noastră: cu toată energia şi atenţia mea. Afacerea mea este la un nivel pe care nu doresc să-l mai dezvolt, copiii mei sunt oameni maturi, cu profesiile şi carierele lor. În viaţa mea, acest moment a coincis cu nemulţumirea provocată de faptul că oraşul a coborât mai jos decât s-a aflat vreodată în ultimii 70 – 80 de ani. Hunedoara noastră aproape că şi-a pierdut demnitatea, o situaţie inacceptabil de dureroasă. Cred că Hunedoara noastră este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea din urmă cu 10 – 12 ani, când vechiul combinat siderurgic făcea disponibilizări în masă. Atunci mai exista însă speranţa. Acum speranţa s-a cam disipat. Hunedoreni optimişti sunt din ce în ce mai puţini, însă eu fac parte din această categorie. Trecem printr-o perioadă în care suntem obligaţi să gândim pozitiv, să strângem rândurile şi să ne apucăm de treabă. E mai mult decât o datorie să procedăm astfel. Resemnarea este cea mai sigură şi mai grea condamnare la regres, la decădere.
De unde ar trebui să înceapă tentativa de stopare a declinului?
Este nevoie de un efort susţinut, mai ales din partea clasei politice. Trebuie să corectăm legile ce conţin erori, să elaborăm legi noi pentru problemele noi şi să nu uităm nicio clipă de aşteptările celor care ne-au votat. În cariera mea de dascăl şi de om de afaceri cred că am dovedit de mai multe ori că, pentru mine, cuvântul dat înseamnă la fel de mult ca un contract semnat, cu clauze clare. Apoi trebuie să stopăm fenomenul plecării tinerilor din Hunedoara. Un lucru şocant: 60 la sută dintre locuitorii oraşului Hunedoara sunt pensionari! Ne pleacă tinerii, partea activă şi curajoasă a oricărei comunităţi, a oricărei naţiuni. În timp ce tinerii noştri se zbat pentru un trai mai bun în Spania, Franţa, Germania sau Anglia, noi rămânem cu şanse din ce în ce mai puţine de a ne redresa. Mai rău, nu suntem în stare nici să valorificăm resursa locală de inteligenţă şi pregătire profesională existentă în rândul hunedorenilor din categoriile de vârstă mai înaintate. Mai ales după 1950, Hunedoara a devenit o veritabilă şcoală de specialişti în domenii variate ale industriei şi nu numai. Mai avem încă oameni formidabili, oameni care au construit Hunedoara, dar care acum nu mai sunt luaţi în seamă.
Aţi amintit de şcoală. Nu cumva şi sistemul educaţional bulversat de schimbări anuale este de vină pentru faptul că tinerii termină acum licee, ori facultăţi, după care constată că le este mai bine să lucreze în străinătate ca necalificaţi?
Ajungem la una dintre principalele probleme vizate de programul USL pentru următorii patru ani. În opinia mea, avem nevoie de o nouă lege a educaţiei, de un sistem clar, care să semene cu cel pe care-l ştim cu toţii, aplicat până în urmă cu 10 – 15 ani. Iar noua lege a educaţiei trebuie, în mod obligatoriu, să ţină seama de recomandările cadrelor didactice, oamenii care cunosc sistemul mai bine decât oricine altcineva. La fel trebuie procedat şi în sănătate, în sectorul protecţiei sociale, în toate domeniile în care s-a dovedit până acum că batem pasul pe loc, ori, mai rău, înregistrăm repetate contraperformanţe.
Credeţi că o să puteţi rezolva toate aceste probleme în următorii patru ani?
Nicidecum, dar trebuie să începem de undeva! Iar eu voi începe prin a continua să fiu omul care apără interesele Hunedoarei noastre, de data aceasta din postura de parlamentar. Îmi este cât se poate de clar un lucru: orice comunitate are şansa unui trai mai bun doar dacă este reprezentată de profesionişti, de oameni dedicaţi, de bună credinţă. Dacă Hunedoara va avea reprezentanţi buni, convingători, are şanse să o ducă mai bine. Eu pot fi un astfel de om. Am dovedit-o, vreme de 22 de ani, prin ceea ce am reuşit în compania mea.
Dacă aţi avea posibilitatea să vă întoarceţi în timp, să o luaţi de la capăt, aţi face aceiaşi paşi pe care i-aţi făcut?
Absolut. Aş trăi exact cum am trăit şi până acum, aş face aceleaşi alegeri în ce priveşte căsătoria şi familia, aş urma aceeaşi profesie, apoi m-aş lupta pentru o viaţă mai bună pentru mine, familia mea şi pentru cei din jur. Nimeni nu îşi alege ţara în care se naşte, dar eu urăsc acel refren conform căruia “nu ne-am născut în locul potrivit”. L-aş întreba pe autor ce s-ar fi făcut dacă s-ar fi născut într-o ţară africană măcinată de războaiele de gherilă, ori în Kosovo, zonă situată mult mai aproape de noi. Eu sunt foarte mulţumită că trăiesc aici, în Hunedoara. Este un loc binecuvântat de Dumnezeu cu resurse naturale şi, mai ales, cu oameni deosebiţi. Depinde doar de noi să învăţăm din nou să ne folosim de potenţialul Hunedoarei noastre, iar aceasta este zona de acţiune în care m-am implicat de ani buni şi voi continua să mă implic. Până acum m-am implicat ca dascăl şi ca om de afaceri, pentru că resping cu tărie ideea că în Hunedoara nu se mai poate produce nimic. Începând din 10 decembrie mă voi implica în revigorarea oraşului din postura de parlamentar.
Dacă aţi fi un om de afaceri dintr-o altă zonă a ţării, în ce domeniu anume aţi alege să investiţi în Hunedoara?
Dacă aş avea la dispoziţie doar o săptămână de documentare la faţa locului, mai mult ca sigur că aş investi în turism. Dacă aş sta la Hunedoara o perioadă mai lungă, mi-aş da seama de faptul că acest oraş dispune încă de oameni cu o foarte bună pregătire tehnică, motiv pentru care aş face investiţii în zona industrială, aşa cum am şi procedat, de altfel, având avantajul de a mă fi născut şi a mă fi format ca om aici, la Hunedoara. Acest oraş are specialişti extraordinari în foarte multe domenii de activitate. În orice caz, este evident faptul că turismul este domeniul de activitate cu care poţi tenta un investitor venit din altă zonă geografică a ţării sau a lumii, cu ajutorul Castelului Corvinilor, iar această oportunitate nu a fost folosită îndeajuns, până acum.
Cum vedeţi Hunedoara peste patru ani?
Un oraş care să aibă cel puţin 2.000 de noi locuri de muncă, un lucru dramatic de necesar. Hunedoara anului 2016 va trebui să aibă pensionari retribuiţi corect, încadraţi în grupa corectă de muncă, nu cu pensii diminuate inadmisibil printr-o decizie abuzivă, nedreaptă. Primăria Hunedoarei de peste patru ani va trebui să dispună de un fond locativ refăcut, iar în acest sens mi-am propus găsirea unei soluţii legale şi eficiente, astfel încât tinerii care îşi întemeiază o familie să beneficieze de minimul de confort de care au nevoie, plătind o chirie aproape modică. În 2016, Hunedoara trebuie să fie un oraş care, din multe puncte de vedere, să se prezinte mult mai bine decât acum, iar eu sunt absolut sigură că este posibil să reuşim o asemenea transformare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.