Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,045 ori

Poate-s eu prea obosit, poate mi se pare… dar în ultima vreme parcă văd tot mai multă delăsare în jurul meu. O fi de vină frigul de afară sau faptul că se apropie, pe rând, Ziua Naţională, alegerile parlamentare, Ignatul, Crăciunul şi Revelionul? Scuze se găsesc mereu. 

“Cetatea de la Sarmizegetusa Regia va fi pusă în valoarea aşa cum se cuvine”, scrie Luana Giuhat în Ziarul Hunedoreanului. Eu aş fi zis că va fi pusă în valoare, nu “în valoarea” şi… ce-i cu expresia “aşa cum se cuvine”? Ne pregătim de sărbători, când ziarele şi televiziunile ne vor omorî cu ştiri despre românii care se împrumută ca să aibă pe masă de Crăciun “cele cuvenite”?!

Din acelaşi articol: “Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa Regia, monument aflat din anul 2009 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO […]”. Sarmizegetusa Regia este monument pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1999. Luana Giuhat a “greşit” cu “doar” 10 ani. «Ca lucrurile să meargă bine am invitat astăzi la aceeaşi masă, reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Consiliului Judeţean, Parcului Natural Grădiştea de Munte, Jandarmeria şi Poliţia de Patrimoniu. Fiecare instituţie îşi trasează un plan de acţiune pe domeniul ei de competenţă pentru a obţine o administrare de calitate la Cetatea de la Sarmizegetusa Regia», a declarat Liliana Ţolaş, directorul MCDM”. …iar MCDM vine de la ce? De la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi… ?

Pe Facebook am găsit o firmă locală care se ocupă cu publicitatea. Şi, bineînţeles, am găsit o greşeală tocmai pe poza (“cover”) mare, care ar trebui să fie reprezentativă pentru firma respectivă. Într-o ţară normală, ziariştii şi “publicitarii” ar trebui să scrie corect, fără excepţii. În ţara noastră, Chioru’ Corectoru’ prosperă vânând greşelile ziariştilor, iar publicitarii abia dacă sunt în stare să-şi scrie textele de autopromovare fără greşeli. De exemplu, firma Minicards îşi îndeamnă clienţii: “Alăturăte echipei Minicards Maximum International – cea mai mare reţea de promovare indoor din lume”. “Alătură-te”, dragii mei, nu “alăturăte”.

Aurora Tanalt, de la Servus Hunedoara, încă se luptă cu virgulele. “Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a comunicat maternităţilor din judeţ că vaccinarea antituberculoasă (BCG) administrată nou-născuţilor va fi deocamdată, întreruptă”. Corect: “va fi, deocamdată, întreruptă”. Virgulele dezorientate continuă să apară: “Această măsură, vine ca urmare a unei decizii a Ministerului Sănătăţii (MS)şi a fost impusă din cauza suspiciunilor populaţiei cu privire la calitatea vaccinului”. Nu se pune niciodată virgulă între subiect şi predicat şi după paranteze şi semnele de punctuaţie lăsăm întotdeauna spaţiu. Hai, că nu-i aşa de greu!

În redacţia Servus Hunedoara s-a întâmplat ceva grav: Ramona Ştefan a scris o ştire cu titlul “Atac la murături” şi nu i-a pus semnul exclamării la sfârşit!!! Iată cum începe ştirea: “După ce au muncit să îşi pună murături pentru iarnă, o familie din Petroşani s-a trezit fără borcanele cu bunătăţi, lăsate pe rafturile unui garaj de pe strada Vişinului din oraş”. Care este subiectul? Familia? Atunci de ce o fi spus că “au muncit” şi apoi că “s-a trezit”? Familia au muncit şi tot familia s-a trezit fără murături? Of, dileme…

Luana Giuhat a scris, în Ziarul Hunedoreanului, despre Black Friday. A luat şi nişte interviuri, dar pozele oamenilor pe care i-a “luat la întrebări” nu au mai încăput şi pe site, aşa că textul arăta ca în imaginea de mai jos. Trei oameni, trei “(foto)” şi nici măcar o singură poză. Desigur, în ediţia tipărită acestea au avut loc, dar pe site spaţiul este limitat (aici glumesc, să ştiţi) şi Luana Giuhat n-a mai avut loc şi de poze.

“Peste 1.000 locuitori din Geoagiu primesc alimente de la UE”, informează Servus Hunedoara. Este un articol nesemnat, dar eu ştiu (sau sunt aproape sigur) că autorul e Iulian Stroia. Lui îi place foarte mult expresia “la această dată” şi o foloseşte de câte ori are ocazia. Sunt curios ce părere ar avea despre formularea “la această dată” un cititor care va intra pe site-ul Servus Hunedoara peste un an, de exemplu.

Monika Baciu a scris, în Cronica Văii Jiului, despre “Tabere pentru copiii ai căror părinţi sunt cu dare de mână”. N-o fi putut să scrie “Tabere pentru copiii bogaţi”, bănuiesc că i-a cerut tehnoredactorul un titlu mai lung, aşa că l-a înflorit puţin.

La finalul articolului din Cronica Văii Jiului, aflăm şi cât costă o tabără pentru copiii de bogătani: “Preţul acestei tabere este de 1.350 lei pentru şase zile, un preţ foarte mare, dar este posibil ca marea majoritate a copiilor care se vor afla în această tabără nu vor fi din Valea Jiului şi asta din cauza banilor pe care părinţii oricât de mult şi-ar dori nu au de unde să îi scoată pentru fericirea micuţilor. Dar un lucru de care nu au uitat organizatorii sunt albumele foto şi suvenirurile care sunt incluse în preţ. Acest lucru până la urmă nu credem că încălzeşte pe nimeni, câteva poze şi suveniruri nu justifică aceste preţuri foarte mari ale taberei”. E clar, în Valea Jiului se face un alt fel de jurnalism. Unul special, îndrăznesc să spun.
Dacă-mi permiteţi, aş face un calcul: 1.350 de lei : 6 zile = 225 de lei pe zi, sumă în care sunt incluse cazarea, trei mese pe zi şi cel puţin o persoană care să se îngrijească de copiii trimişi în tabără. Mie mi se pare o sumă rezonabilă şi bănuiesc că tabăra “care nu va avea clienţi din Valea Jiului” nu este una dărăpănată, copiii nu se întorc acasă cu păduchi, cu diverse boli de piele şi nici mai slabi sau bătuţi.

Jurnalista Monika Baciu confundă articolele de informare cu cele de opinie, aşa că tot textul de mai sus conţine părerea autoarei despre preţul exagerat de mare al taberei: “Toate aceste lucruri sună foarte bine la prima vedere dar dacă stăm să ne gândim mai bine putem spune în primul rând că preţul acestei tabere este unul considerabil de mare pentru marea majoritate a părinţilor care de cele mai multe ori nu-şi pot permite acest lux de a-şi trimite copiii în alte părţi decât la ţară la bunici sau în curtea blocului la făcut oameni de zăpadă”.

“Mulţi hunedoreni au ajuns la medic, după ce au răcit groaznic, în această perioadă”, informează, probabil îngrozită, Adriana Năstase, de la Mesagerul Hunedorean. Au răcit groaznic? Parcă-i şi vezi pe bieţii bolnavi târându-se pe holurile spitalelor ca nişte zombie din filmele de groază, tuşind şi expectorând “groaznic” şi agăţându-se cu ultimele puteri de halatele medicilor de gardă. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, poate că imaginea de mai sus nici nu-i atât de departe de realitate.

“Un devean s-a ales cu un doar penal, după ce a fost surprins la volanul unui autoturism pe o stradă din municipiul reşedinţă de judeţ”, scrie aceeaşi Adriana Năstase. Doar cu un “doar” penal s-a ales? Da’ ce o fi făcut de s-a ales cu “doar” penal?

În final, iată câteva titluri de pe site-ul CityNews Hunedoara, titluri ale unor ştiri ce se vor locale, pentru şi despre hunedoreni, că doar lor li se adresează. Din 12 titluri, n-am găsit nici măcar unul despre judeţul Hunedoara; avem, în schimb, multe informaţii din Cluj, câteva din Sibiu şi alte câteva internaţionale. Ce să-i faci, dacă în Hunedoara nu se întâmplă nimic notabil pentru reporterii CityNews?!

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'