La Lelese, apa “vine” prin Internet

Articolul a fost vizualizat de 2,453 ori

O comună săracă dintr-o zonă montană a Hunedoarei se poate lăuda că dispune de sisteme publice mai moderne decât multe dintre oraşele cu pretenţii ale ţării. Greu de crezut sau nu, dar în comuna Lelese, apa este furnizată într-o reţea automatizată, coordonată şi supervizată de un computer conectat la Internet. 

Ciprian Achim se numără printre puţinii primari de comune din judeţ care au înţeles la timp cum poate fi folosită eficient tehnologia modernă în serviciile publice

Ciprian Achim are 41 de ani, dar se află deja la cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Lelese, din Munţii Poiana Ruscăi. Cele două sate principale ale comunei se află pe culmi, nu pe văi, aşa că apa a fost tot timpul o mare problemă aici. Prin anii ‘30, dezvoltarea exploatării miniere de talc de lângă satul Lelese a însemnat şi o reţea de apă cu cişmele pentru localnici, dar şi o baie comunală. Vechea reţea s-a uzat total, iar baia comunală a dispărut. Era nevoie de o reţea nouă. Având experienţa a două mandate, Ciprian Achim s-a apucat de scris proiecte şi de bătut la uşi. A convins abia cu vreo doi ani în urmă, iar anul acesta a reuşit să-şi vadă visul împlinit: o reţea de 6 kilometri în care furnizarea şi supravegherea calităţii apei sunt făcute automatizat, cu ajutorul unui calculator conectat la Internet şi al unor dispozitive radiocomandate.

Premieră în România

Reţeaua în sine a costat 285.000 de euro, iar partea de automatizări nu a depăşit 15.000 de euro. O dată la trei zile, un angajat al primăriei merge să controleze pompele şi dispozitivele de comandă, iar o dată la două săptămâni, un specialist întocmeşte un raport de supervizare. “Dacă am fi mers pe ideea unei reţele clasice, am fi avut nevoie de cel puţin patru oameni, ale căror salarii ne-ar fi costat, cu tot cu impozite, cel puţin 10.000 de euro pe an. Aşa, am făcut totul automatizat şi am rezolvat problema. Nu avea niciun rost să gândim ca la nivelul anilor ‘70. Sistemul nostru de furnizare şi supraveghere a calităţii apei reprezintă o premieră naţională în materie de lucrări edilitare. Când faci aşa ceva, trebuie să procedezi ca atunci când îţi cumperi un computer. Dacă ţi-l iei pe cel mai ieftin, după câteva luni aproape că nu-l mai poţi folosi. Dacă-ţi iei unul actual, 5 – 10 ani nu-ţi mai dă bătăi de cap”, explică Ciprian Achim.

Apă în gospodării, pentru toată lumea

Vechea reţea de apă din Lelese era total depăşită, atât fizic, cât şi moral

Comuna Lelese cuprinde doar patru sate şi are puţin peste 400 de locuitori, aşa că veniturile proprii realizate la buget sunt de doar 15.000 de euro anual. Reţeaua de apă a fost făcută cu bani de la Guvern, pe un proiect scris şi actualizat în ultimii ani. “Am tot mers şi am tot cerut, până când am obţinut suma de care era nevoie. Ştiţi cum e: când te duci şi spui «Vreau 10 lei să bag apă-n casele oamenilor din sat», ţi se răspunde «Dar de ce nu bagi doar de 5 lei?!»”. Primarul comunei Lelese spune că sistemul aplicat la reţeaua de apă din comuna sa este, de fapt, o mică parte, simplificată, a sistemului de furnizare a apei folosit de centrala nucleară de la Cernavodă. Marea sa mulţumire este că, acum, toţi cei 110 proprietari de case din satele Lelese şi Cerişor (care adună 300 de locuitori) pot să-şi tragă apă curentă în case, dacă nu se numără printre cei care deja au făcut acest lucru. “Vechea reţea ducea costul de producţie al apei la 6 lei pe metrul cub. Reţeaua nouă coboară costul la doar 2 lei pe metrul cub. Deocamdată, lumea nu plăteşte apa consumată, pentru că reţeaua nouă funcţionează din septembrie anul acesta şi încă suntem în perioada de probe funcţionale”, adaugă Ciprian Achim

Net wireless şi “Big Brother”

Având la dispoziţie prea puţini bani pentru drumuri, în ultimii patru ani, Primăria Lelese a optat pentru alte proiecte. În centrul de comună există deja de trei ani Internet wireless, aşa că bătrânii care au învăţat să folosească un laptop ţin mai uşor legătura, pe messenger sau pe skype, cu copiii lor plecaţi la muncă în străinătate. Un alt sistem pus la punct relativ recent în Lelese este cel al camerelor video conectate la calculator, care supraveghează străzile principale şi şcolile. De când a fost pus în funcţiune a scăzut numărul furturilor de obiecte metalice din gospodăriile oamenilor, furturi comise de indivizi veniţi din alte părţi.

A venit vremea proiectelor scumpe

Ciprian Achim spune că, după ani la rând în care nu a reuşit să facă rost de bani pentru drumurile din comună, Primăria Lelese se află acum în faza de licitaţie pentru modernizarea a 12 kilometri de drum pe Valea Runcului. Este vorba despre reabilitare a terasamentului şi înlocuire de podeţe. Pe 5 kilometri din cei 12 se va turna şi asfalt. Lucrarea costă 1,5 milioane de euro. “Am început procedurile pentru încă două proiecte, dar nu aş dori să vorbesc acum despre ele. Mie-mi place să vorbesc doar despre ce este deja făcut”, adaugă primarul.

Tags: , ,

About Ciprian Iancu