Hunedoara va avea cinematograf digital

Articolul a fost vizualizat de 3,932 ori

După doi ani şi jumătate în care cinematograful “Flacăra” de la Hunedoara nu a mai funcţionat, sălile au fost din nou arhipline abia în această toamnă. Administratorul cinematografului, Traian Ilincari, spune că hunedorenii vor avea peste numai trei luni acces într-un cinematograf ultramodern, dotat şi cu tehnologie de ultimă oră. 

Cinematograful “Flacăra” pare că are şansa unei salvări de ultim moment: reabilitarea din această toamnă şi redeschiderea de la primăvară

“Pentru mine a fost o surpriză uriaşă faptul că, după doi ani şi jumătate, timp în care cinematograful de la Hunedoara nu a mai funcţionat, sălile au fost pline la «După dealuri», deşi acesta nu a fost un film de top de casă. Mi-au spus multe femei mai în vârstă: «Aici este tinereţea noastră şi ne dorim aşa de mult să avem cinema!». Şi eu asta îmi doresc: să redeschid. Pot să vă spun cu certitudine că şi Hunedoara va avea, la începutul lunii martie, un cinematograf digital, cu aparatură 3D”, declară administratorul celor două săli de cinema ale RADEF “RomâniaFilm”

din judeţul Hunedoara, Traian Ilincari. Asta cu atât mai mult cu cât, în timpul “Caravanei 3D”, care a trecut şi pe la Hunedoara, cererea pentru filme “tridimensionale” a fost atât de mare încât administraţia a fost nevoită să suplimenteze numărul de spectacole pentru copiii din oraş. Lucrările de reamenajare a cinematografului “Flacăra” au început în această toamnă, cu montarea de geam termopan, refacerea acoperişului şi a tavanului. “Am vrut să fac în regim de urgenţă aceste lucrări, pentru că, dacă mă prindea iarna, cinematograful “Flacăra” ar fi fost compromis pentru totdeauna şi ar fi urmat să aibă acelaşi destin ca şi cinematograful «Modern», care a ajuns o ruină. Situaţia era foarte gravă: se desprinseseră bucăţi de doi metri şi jumătate din tavan, am găsit mesele şi scaunele complet inundate, aşa că trebuia să acţionăm urgent”, mărturiseşte Traian Ilincari. Acesta adaugă că pentru lucrările de refacere a holului mare de la intrarea în sală şi reabilitarea grupurilor sanitare are alocat un buget de 15.000 de lei.

Cinema cu pereţi de catifea

Sala de spectacole, de asemenea, va fi complet modernizată, scaunele vor fi înlocuite cu unele mult mai confortabile, pereţii vor fi îmbrăcaţi în catifea, pardoseala va fi mochetată, iar cinematograful va fi dotat şi cu o centrală proprie. „Eu speram ca lucrările care se fac acum la Hunedoara să fie realizate încă de la sfârşitul anului trecut, iar în 2012 să avem deja un cinematograf modern, dar reabilitarea a fost întârziată şi amânată cu un an”, mai spune Ilincari. Investiţia de la Hunedoara este realizată de RADEF, însă şi Primăria ar putea contribui cu o parte din suma necesară reabilitării cinematografului. “Domnul primar, Viorel Arion, a venit şi a văzut ce am început noi aici şi ne-a dat asigurări că este de acord ca şi consiliul local să contribuie la reabilitare cu o anumită sumă. Propunerea va trebui, însă, să treacă prin consiliul local.

În cazul în care consilierii vor accepta, atunci administraţia locală va plăti izolaţia termică a clădirii şi poate va aloca bani şi pentru alte investiţii”, explică administratorul de la „Flacăra”. Potrivit acestuia, deşi hunedorenii au fost nemulţumiţi de închiderea cinematografelor, judeţul nostru este unul privilegiat: are două săli de cinema viabile, cinema „Flacăra” din Hunedoara şi cinema „Patria”, din Deva, iar ultima este chiar funcţională. Asta în timp ce în ţară mai funcţionează doar 35 de săli de cinematograf, dintre care cinci numai în Bucureşti, în timp ce în alte judeţe oamenii nu au unde să meargă pentru a vedea un film. Pe criteriul vânzărilor de bilete, cinema „Patria” din Deva se situează pe locul trei pe ţară, după cinematograful omonim din Bucureşti, în clasamentelor sălilor care încă mai funcţionează cu peliculă şi nu în sistem digital, cum este cazul cinematografului din Cluj-Napoca.

Patru filme pe zi

Administratorul cinematografelor hunedorene spune, însă, că dacă va deschide cinematograful de la Hunedoara, acesta ar putea aduce încasări chiar mai mari decât cel de la Deva. Motivele? În primul rând, având chiar în oraşul lor Teatrul de Artă, Casa de Cultură funcţională şi o altă serie întreagă de spectacole şi concerte, devenii au de unde alege în ceea ce priveşte evenimentele culturale. Mai mult, potrivit lui Ilincari, locuitorii Devei sunt „mai comozi” decât hunedorenii şi nu la fel de avizi de o ieşire în oraş. Astfel, deschiderea noului cinematograf nu îi va mai trimite pe locuitorii Hunedoarei la cinema în Timişoara, Arad sau Cluj-Napoca, pentru că din primăvară şi aceştia vor putea să vadă un film chiar la ei în oraş. Cel mai probabil, după modernizare, la Hunedoara vor rula patru spectacole în fiecare zi. „De mâine, la Deva va rula Saga «Amurg», care a mers în toată ţara cu săli arhipline. Acum o să văd cum va fi la cinema «Patria»”, adaugă Traian Ilincari. Cinematograful din Deva funcţionează în această perioadă cu preţuri de 8 lei, respectiv 6 lei cu reducere. După reabilitarea cinematografului, pe aceeaşi „reţetă” ca şi la Hunedoara, preţul unui bilet va fi de 10 lei pentru filmele 2D şi de 15 lei pentru cele 3D, mult mai mici comparativ cu preţurile practicate de alte săli de cinema din ţară, unde pentru un film 3D un spectator plăteşte chiar şi 25 sau 30 de lei.

Locuri de muncă la cinema

Creşterea atractivităţii cinematografului s-a datorat şi faptului că administraţia judeţeană a făcut tot posibilul ca filmele cele mai noi să nu mai ajungă în Deva după trei luni de la lansare, ci imediat după Bucureşti şi Sibiu. În plus, în vara trecută, administraţia cinematografului „Patria” a reamenajat parţial sala, a montat un ecran nou şi a adus o sonorizare performantă. „Vreau acum să văd redeschis şi cinematograful „Flacăra” de la Hunedoara. Aşa mi-am zis: că dacă nu reuşesc să îl redeschid, atunci am trăit degeaba! În primăvară voi fi cel mai fericit!”, adaugă Traian Ilincari. Refuncţionalizarea cinematografului va crea şi câteva noi locuri de muncă. Fiecare cinema are nevoie de cel puţin şase angajaţi pentru a funcţiona ca la carte: o persoană va lucra în cabina de proiecţie, dar este nevoie şi de casieri, plasatori şi îngrijitori. Deocamdată, cele două cinematografe din judeţ sunt deservite de doar două persoane, dintre care una este chiar administratorul Traian Ilincari, care vinde şi bilete, pentru că nu are cine să-l ajute.

About Ada Beraru