Revizuirea legilor nedrepte şi ineficiente, revigorarea economică a Hunedoarei şi asigurarea unei mai bune calităţi a vieţii în municipiu sunt direcţiile principale de acţiune ale programului cu care Hărău Eleonora – Carmen doreşte să meargă în parlament. Candidatul USL la funcţia de deputat în Colegiul nr. 7 – Hunedoara vorbeşte însă şi despre abordarea politică a problemelor oraşului, precum şi despre aşteptările hunedorenilor.
Suntem aproape de finalul campaniei electorale. Aţi încercat şi aţi reuşit să stabiliţi un dialog cu cetăţenii municipiului Hunedoara. Alţi candidaţi au încercat acelaşi lucru însă au eşuat, din cauza promisiunilor nerealiste pe care le-au avansat. Ce rezultate credeţi că a avut actul de comunicare cu cetăţenii în cazul Dumneavoastră?
Rezultatele se regăsesc în proiectul intitulat “Pentru Hunedoara noastră”, proiect cu care trebuie să ajung în Camera Deputaţilor pentru a avea posibilitatea de a-l transpune în realitate. Iar cu cât voi beneficia de mai multe voturi din partea hunedorenilor, cu atât voi putea să negociez mai bine în interesul concitadinilor mei.
Eu nu mă prefac, aşa cum fac alţi candidaţi, ci chiar iau în seamă ce-mi spun oamenii. Ca om de afaceri, nu mi-am permis niciodată să mă folosesc de promisiuni fără acoperire pentru a obţine avantaje. Este logic şi în legea firii ca hunedorenii să ne spună nouă ce trebuie făcut, nu noi să le spunem lor ce au nevoie. Pentru că nu ascultă ce au de spus oamenii, foarte mulţi candidaţi vin cu promisiuni nerealiste, rupte total de agenda cetăţeanului.
Încă din luna iulie a acestui an am început să acord şi mai mult timp dialogului cu hunedorenii, stând de vorbă cu mulţi oameni din categorii socio-profesionale diferite. Am vrut să fac acest lucru în primul rând pentru a avea o imagine fidelă a situaţiei oraşului şi pentru a face o evaluare corectă a posibilităţilor mele de a rezolva problemele hunedorenilor. Am dorit să ştiu foarte bine ce angajament îmi iau în momentul în care anunţ că îmi doresc să devin deputatul Hunedoarei noastre. Asta pentru că nu îmi stă deloc în fire să promit şi să nu mă ţin de cuvânt. După această evaluare, am decis că trebuie să mă implic. Hunedoara noastră a decăzut an după an în ultimele două decenii. Acest regres trebuie stopat şi nu mai avem prea mult timp la dispoziţie să facem acest lucru.
De ce a fost nevoie de această lungă perioadă de documentare şi evaluare?
Pentru că îmi place să fac lucrurile temeinic. Dacă nu aş fi avut această dependenţă de ideea lucrului bine făcut, foarte probabil, nu aş fi reuşit să dezvolt un grup de firme cu 700 de angajaţi, grup care să facă faţă crizei economice din ultima perioadă.
Am spus-o şi o repet: nu îţi poţi propune să faci legi fără să te consulţi cu cei care activează în domeniile vizate de acele legi, cu cei care sunt vizaţi de legile respective. Cred că aceasta este una dintre cauzele pentru care avem încă legi neclare, nedrepte şi ineficiente.
Proiectul “Pentru Hunedoara noastră” a primit deja aprecieri atât din mediul politic cât şi din mediul economic. Este un proiect viabil, pentru că acţionează eficient pe mai multe planuri. Îşi propune modificarea unor legi pentru ca acestea să aibă cu adevărat un impact benefic în viaţa hunedorenilor. Proiectul meu dispune de capacitatea necesară derulării unui lobby eficient în mediul de afaceri naţional şi internaţional pentru atragerea de investitori, precum şi pentru realizarea de conexiuni economice între producătorii hunedoreni şi parteneri din ţară şi de peste hotare. Încurajarea investiţiilor locale şi sprijinirea investitorilor hunedoreni constituie o altă direcţie de acţiune importantă, pentru că doar aşa putem atinge ţinta de minimum 2.000 de noi locuri de muncă în Hunedoara, în următorii patru ani. În plus, proiectul “Pentru Hunedoara noastră” dispune de un atu important – faptul că va beneficia de susţinere politică la cel mai înalt nivel.
Rectificarea legilor incorecte şi sprijinirea investitorilor sunt singurele direcţii importante de acţiune ale proiectului Dumneavoastră?
Nicidecum. Eu nu sunt adepta ideii că parlamentarul se ocupă de legi şi atât. Parlamentarul, dacă uită de el în fotoliile călduroase de la Bucureşti, nu va fi în stare nici măcar să facă legi bune. Nu poţi să te ocupi doar de legi, când în colegiul tău există nevoi dureros de urgente, aşa cum sunt în Hunedoara, iar seria exemplelor poate începe de la lipsa posibilităţilor de petrecere a timpului liber şi ajunge până la starea deplorabilă a străzilor din cartiere, ori a drumurilor care duc spre satele din imediata apropiere a oraşului.
Am contribuit deja, de exemplu, la alocarea a 10 milioane de lei pentru Primăria Hunedoarei din bugetul Consiliului Judeţean, la aducerea unui patinoar în oraş şi la alocarea de fonduri pentru restaurarea Castelului Corvinilor. Aceste realizări contează pe moment, dar sunt total insuficiente. Avem foarte multe de făcut în Hunedoara, un oraş căruia trebuie să-i redăm demnitatea şi să-i asigurăm condiţiile necesare pentru a redeveni cât mai rapid la statutul de altă dată: unul dintre punctele economice principale ale României.
Sunteţi singurul candidat care promovează deschis ideea cooperării între politicieni, indiferent de apartenenţa politică. Cât de necesară este o asemenea schimbare de atitudine?
Este vorba despre o chestiune de normalitate. Le-am explicat oamenilor implicaţi în luarea deciziilor care influenţează viaţa cetăţenilor cât de important este să colaborăm, mai ales pentru municipiul Hunedoara. Au fost prea multe orgolii, s-au plătit prea multe poliţe. Mai rău, fiecare politician a dorit să puncteze încercând să-şi încurce adversarul, nicidecum să-şi propună ca el însuşi să aibă realizări şi mai importante pentru cetăţean decât cele ale rivalului său politic. Aşa se face că, în Hunedoara, lucrurile au mers din rău în mai rău.
Este important ca cetăţeanul să simtă că nu este lăsat de izbelişte şi că de soarta lui se îngrijeşte cineva. Iar aici revin la acea idee conform căreia parlamentarul se ocupă de legi şi cam atât şi pe care o resping cu hotărâre. Nu e adevărat! Parlamentarul trebuie să meargă la Bucureşti să obţină bani pentru toate proiectele importante derulate în colegiul şi în judeţul din care provine. Parlamentarul trebuie să ajute administraţia locală, ONG-urile, organizaţiile profesionale din oraş. Parlamentarul trebuie să susţină cauzele tuturor celor pe care îi reprezintă.
La ce credeţi că se aşteaptă hunedorenii de la viitoarea guvernare?
La ce nu au primit de două decenii încoace: o viaţă mai bună. Aşteptarea lor nu va fi în zadar, pentru că USL este o construcţie care îmbină politicile sociale cu cele economice. Politicile sociale răspund nevoilor elementare ale cetăţeanului, asigură un echilibru social, iar banii necesari pentru finanţarea lor vor fi asiguraţi de politicile economice. Avem datoria şi puterea de a asigura un trai mai bun în România. La asta se aşteaptă hunedorenii de la USL.
Iar de la parlamentarul Hărău Eleonora – Carmen?
Eu cred că aşteaptă să fie acelaşi om devotat, de această dată celor 60.000 de locuitori ai oraşului, pe modelul devotamentului demonstrat deja faţă de cei 700 de angajaţi, vreme de 22 de ani. Dacă până acum am reuşit să-mi păstrez echilibrul în ceea ce priveşte atitudinea faţă de oameni şi de situaţii, vă garantez că va fi imposibil ca un post de parlamentar să mă schimbe. Am independenţa economică şi intelectuală pentru a mă putea lupta cu adevărat pentru apărarea interesului cetăţeanului. Un post de parlamentar nu înseamnă decât o responsabilitate asumată, un contract ferm prin care eu mă pun în slujba hunedorenilor, a Hunedoarei noastre.
Succes !